Μάθε, παιδί μου, νόστιμα γράμματα

Χαλαρό, ζωντανό, δημοφιλές στέκι με καλή πίτσα και σπέσιαλ καρμπονάρα, το «School» δίνει ιδιαίτερο τόνο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Μάθε, παιδί μου, νόστιμα γράμματα

Χαλαρό, ζωντανό, δημοφιλές στέκι με καλή πίτσα και σπέσιαλ καρμπονάρα, το «School» δίνει ιδιαίτερο τόνο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Μάθε, παιδί μου, νόστιμα γράμματα - εικόνα 1

Η ατμόσφαιρα στα τραπέζια του «School» πίσω από την Αγία Ειρήνη βουίζει ευχάριστα. Νέος κόσμος κυρίως, χωρίς να λείπουν οι μεγαλύτεροι, και σίγουρα ανάμεσά τους ξένοι επισκέπτες της πόλης. Ανασαίνεις τον παλμό της Αθήνας καθισμένος εδώ. Το «School» είναι χαλαρό, ζωντανό και τίμιο. Ξεκινώντας την ημέρα του από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, προσδιορίζει τον εαυτό του ως pizza bar, αλλά ο κατάλογος είναι πολύ ευρύτερος, με πολλά ζυμαρικά, ριζότο, σαλάτες και ορεκτικά... Οι μεγάλες πίτσες κυριαρχούν και συχνά τους προστίθεται ένα έξτρα «μάθημα» ξενόγλωσσου fusion, που αυτήν την περίοδο έχει απωανατολίτικη κατεύθυνση.

Μάθε, παιδί μου, νόστιμα γράμματα - εικόνα 2

Δοκίμασα την Thai, που συνδυάζει επιτυχημένα την ντομάτα και τη μοτσαρέλα με χοιρινό, γλυκόξινη σάλτσα, φρέσκο κρεμμυδάκι, τζίντζερ, καλαμπόκι και φρέσκο κορίανδρο πάνω σε πολύ λεπτή, τραγανή ζύμη. Πρόσθεσα μάλιστα και λίγο πικάντικο λάδι πεπεροντσίνο, που με την κάψα του φώτισε ακόμη παραπάνω τις γεύσεις. Ωραία είναι και η caprese από το κλασικό ρεπερτόριο, στην οποία, εκτός από ντομάτα και μοτσαρέλα που λιώνει, προσθέτουν φρέσκια μοτσαρέλα και βασιλικό μετά το ψήσιμο, για έξτρα γευστική φρεσκάδα και άρωμα.

Μάθε, παιδί μου, νόστιμα γράμματα - εικόνα 3

Από τα καινούργια πιάτα του καταλόγου ξεχωρίζει η insalata fresca, με τα ποικίλα και ολόφρεσκα πράσινα φύλλα της να μπλέκονται με πράσινο μήλο, φινόκιο και φουντούκια (βάθος και παιχνίδισμα υφής) μαζί με μοτσαρελάκια κι ένα πολύ φρουτώδες ντρέσινγκ μάνγκο. Στις κλασικές προτάσεις, τώρα, συναντάς το vitello tonnato με μοσχαράκι που έχει πάνω του σάλτσα αντζούγιας με πολύ γραμμένη γεύση. Η vongole είναι από τις καινούργιες μακαρονάδες, φτιαγμένη με κρουστά λινγκουίνι, αχιβαδούλες, γαρίδες, λίγη ντομάτα, τσίλι, κρεμμυδάκια και λάιμ να δίνει τον τόνο. Πάντως, αν έπαιρνα μόνο ένα πιάτο στο «School», αυτή θα ήταν η καρμπονάρα του! Έρχεται σε δυναμικό al dente, με άψογα σοταρισμένο guanciale (μπέικον από χοιρινά μάγουλα), που είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτήν τη συνταγή, και απαλή σάλτσα με αβγό και παρμεζάνα.

Μάθε, παιδί μου, νόστιμα γράμματα - εικόνα 4

Όσο για το τέλος, το τιραμισού έρχεται σε πολύ old fashioned εκδοχή, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει και μερικές breakfast/brunch προτάσεις. Σε αυτό το γήπεδο όμως δια­κρίνεται το αδελφό «Zaf» της διπλανής πόρτας, με μεγάλη γκάμα προτάσεων: open sandwiches, μπέργκερ, αραβικές πίτες, τσιαμπάτα, βάφλες και pancakes.

Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, κέντρο, 2103251444. Τιμή: € 20-24.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.