Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ

Ήταν ο πρώτος που επέστρεψε σκανδαλίζοντας πριν 12 χρόνια τα 3 αστέρια του στον Michelin, καταλαβαίνοντας ότι οι εποχές αλλάζουν. Ένας από τους μεγαλύτερους σεφ στον πλανήτη δεν θα ξαναμαγειρέψει και δεν θα ξαναπαντρέψει το φαγητό του με κρασί.

Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ

Ήταν ο πρώτος που επέστρεψε σκανδαλίζοντας πριν 12 χρόνια τα 3 αστέρια του στον Michelin, καταλαβαίνοντας ότι οι εποχές αλλάζουν. Ένας από τους μεγαλύτερους σεφ στον πλανήτη δεν θα ξαναμαγειρέψει και δεν θα ξαναπαντρέψει το φαγητό του με κρασί.

Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ - εικόνα 1

Ένας από τους σημαντικότερους σεφ του πλανήτη, ένας χαρισματικός διανοούμενος της γαστρονομίας δεν είναι δυστυχώς μαζί μας πλέον πια. Ο φιλέλληνας Alain Senderens άφησε τον κόσμο στα 77 του χρόνια στις 25 Ιουνίου, έχοντας ανατρέψει στις δεκαετίες του 1960-70 το κατεστημένο της ξεπερασμένης βαρειάς, κλασσικής γαλλικής κουζίνας και δημιουργώντας μαζί με ομοϊδεάτες συναδέλφους του την επανάσταση της nouvelle cuisine. Πάνω απ όλα ο Senderens ήταν ένας κομψός, χαριτωμένος άνθρωπος και, όπως διαπίστωσα δοκιμάζοντας κρασιά 2-3 φορές μαζί του, προικισμένος με εκπληκτικό, θανατερό χιούμορ. Απίστευτα ευρηματικός, ο θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος σεφ του 20ου αιώνα-ο Joël Robuchon- πίστευε ότι αυτός ήταν ο πιο δημιουργικός απ όλους τους 3άστερους Γάλλους σεφ της τελευταίας 50ετίας. Κι εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο.

Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ - εικόνα 2

Αν σήμερα όλοι μιλάμε για αρμονία φαγητού με κρασί ως το ζενίθ της γαστρονομικής απόλαυσης ήταν ο Senderens που το λανσάρισε ουσιαστικά ως έννοια στα ρεστοράν της υψηλής γαστρονομίας, και ήταν αυτός που το εφάρμοσε με τον πιο προχωρημένο τρόπο στα εστιατόριά του. Χαζεύω του παλιούς καταλόγους από τις επισκέψεις μου στο περίφημο “Lucas Carton”, όπου βλέπω ότι πολλές φορές ήταν το κρασί που σέρβιρε με τις σπεσιαλιτέ του γραμμένο με χοντρά γράμματα, η γευσιγνωστική περιγραφή του ακολουθούσε, και το φαγητό αναγράφονταν αμέσως μετά, για να υπογραμμιστεί μ αυτό τον τρόπο η μέγιστη σημασία της αρμονίας εδέσματος-κρασιού. κάνοντας την αληθινή τέχνη και επιστήμη.

Επειδή μιλάμε όμως για πνεύμα αντισυμβατικό, ελεύθερο και περιπετειώδες έφθανε σε αρμονίες υπέροχες και απίστευτα προχωρημένες. Θα μου μείνει αξέχαστη λ.χ. η απίστευτη χημεία ανάμεσα σε μεγάλες γαρίδες με ταϋλανδέζικη σάλτσα, που τις σέρβιρε το 2003 – προσδεθείτε – με πούρο Hoyo des Dieux και φίνο, αρωματικό Porto του 1975! Ήταν λογικό να είναι φιλλέληνας, αφού η γυναίκα του η Ευανθία κατάγονταν από την Κρήτη, αλλά η σχέση του με την Ελλάδα ήταν γαστρονομικά βαθύτερη και τον οδήγησε να ονομάσει το πρώτο του εστιατόριο «Archestrate», από το όνομα του ποιητή – γαστρονόμου της αρχαίας Ελλάδας.

Ήταν βαθύς μελετητής των αρχαίων κουζινών, και η περίφημη πάπια του «Apicius» ψητή με μέλι και μπαχαρικά σε εξελιγμένη από αυτόν συνταγή του Ρωμαίου μάγειρου είναι από τα πιο εμβληματικά πιάτα της σύγχρονης παγκόσμιας γαστρονομίας. Θέλω να κλείσω γλυκά τις αναμνήσεις μου απ αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, γι αυτό το καταπληκτικό μιλφέιγ του, το «αληθινό» όπως το χαρακτήριζε ο κατάλογος, με το απίστευτα τραγανό και μεστό φύλλο του και την μοναδικά βελούδινη κρέμμα βανίλιας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.