Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ

Ήταν ο πρώτος που επέστρεψε σκανδαλίζοντας πριν 12 χρόνια τα 3 αστέρια του στον Michelin, καταλαβαίνοντας ότι οι εποχές αλλάζουν. Ένας από τους μεγαλύτερους σεφ στον πλανήτη δεν θα ξαναμαγειρέψει και δεν θα ξαναπαντρέψει το φαγητό του με κρασί.

Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ

Ήταν ο πρώτος που επέστρεψε σκανδαλίζοντας πριν 12 χρόνια τα 3 αστέρια του στον Michelin, καταλαβαίνοντας ότι οι εποχές αλλάζουν. Ένας από τους μεγαλύτερους σεφ στον πλανήτη δεν θα ξαναμαγειρέψει και δεν θα ξαναπαντρέψει το φαγητό του με κρασί.

Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ - εικόνα 1

Ένας από τους σημαντικότερους σεφ του πλανήτη, ένας χαρισματικός διανοούμενος της γαστρονομίας δεν είναι δυστυχώς μαζί μας πλέον πια. Ο φιλέλληνας Alain Senderens άφησε τον κόσμο στα 77 του χρόνια στις 25 Ιουνίου, έχοντας ανατρέψει στις δεκαετίες του 1960-70 το κατεστημένο της ξεπερασμένης βαρειάς, κλασσικής γαλλικής κουζίνας και δημιουργώντας μαζί με ομοϊδεάτες συναδέλφους του την επανάσταση της nouvelle cuisine. Πάνω απ όλα ο Senderens ήταν ένας κομψός, χαριτωμένος άνθρωπος και, όπως διαπίστωσα δοκιμάζοντας κρασιά 2-3 φορές μαζί του, προικισμένος με εκπληκτικό, θανατερό χιούμορ. Απίστευτα ευρηματικός, ο θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος σεφ του 20ου αιώνα-ο Joël Robuchon- πίστευε ότι αυτός ήταν ο πιο δημιουργικός απ όλους τους 3άστερους Γάλλους σεφ της τελευταίας 50ετίας. Κι εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο.

Alain Senderens: ο επαναστάτης της nouvelle cuisine, δεν μένει πια εδώ - εικόνα 2

Αν σήμερα όλοι μιλάμε για αρμονία φαγητού με κρασί ως το ζενίθ της γαστρονομικής απόλαυσης ήταν ο Senderens που το λανσάρισε ουσιαστικά ως έννοια στα ρεστοράν της υψηλής γαστρονομίας, και ήταν αυτός που το εφάρμοσε με τον πιο προχωρημένο τρόπο στα εστιατόριά του. Χαζεύω του παλιούς καταλόγους από τις επισκέψεις μου στο περίφημο “Lucas Carton”, όπου βλέπω ότι πολλές φορές ήταν το κρασί που σέρβιρε με τις σπεσιαλιτέ του γραμμένο με χοντρά γράμματα, η γευσιγνωστική περιγραφή του ακολουθούσε, και το φαγητό αναγράφονταν αμέσως μετά, για να υπογραμμιστεί μ αυτό τον τρόπο η μέγιστη σημασία της αρμονίας εδέσματος-κρασιού. κάνοντας την αληθινή τέχνη και επιστήμη.

Επειδή μιλάμε όμως για πνεύμα αντισυμβατικό, ελεύθερο και περιπετειώδες έφθανε σε αρμονίες υπέροχες και απίστευτα προχωρημένες. Θα μου μείνει αξέχαστη λ.χ. η απίστευτη χημεία ανάμεσα σε μεγάλες γαρίδες με ταϋλανδέζικη σάλτσα, που τις σέρβιρε το 2003 – προσδεθείτε – με πούρο Hoyo des Dieux και φίνο, αρωματικό Porto του 1975! Ήταν λογικό να είναι φιλλέληνας, αφού η γυναίκα του η Ευανθία κατάγονταν από την Κρήτη, αλλά η σχέση του με την Ελλάδα ήταν γαστρονομικά βαθύτερη και τον οδήγησε να ονομάσει το πρώτο του εστιατόριο «Archestrate», από το όνομα του ποιητή – γαστρονόμου της αρχαίας Ελλάδας.

Ήταν βαθύς μελετητής των αρχαίων κουζινών, και η περίφημη πάπια του «Apicius» ψητή με μέλι και μπαχαρικά σε εξελιγμένη από αυτόν συνταγή του Ρωμαίου μάγειρου είναι από τα πιο εμβληματικά πιάτα της σύγχρονης παγκόσμιας γαστρονομίας. Θέλω να κλείσω γλυκά τις αναμνήσεις μου απ αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, γι αυτό το καταπληκτικό μιλφέιγ του, το «αληθινό» όπως το χαρακτήριζε ο κατάλογος, με το απίστευτα τραγανό και μεστό φύλλο του και την μοναδικά βελούδινη κρέμμα βανίλιας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
21/09/2025

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Δείπνο σε μεγάλα αθηναϊκά σαλόνια με τιμές - έκπληξη

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, κι αυτή είναι η ιδανική μας αφορμή για dinner σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά γαστρονομικά σαλόνια της πόλης.