
Νέο όνομα για το γαστρονομικό εστιατόριο στο roof του ξενοδοχείου «Athens Was» και νέα φιλόδοξη φάση με τον Θοδωρή Παπανικολάου στην κουζίνα.

Το γνωρίσαμε πέρυσι ως «Modern», αλλά από τότε έχουν συντελεστεί πολλές αλλαγές που δικαιολογούν απολύτως τη μετονομασία του σε «Sense», αφού όπως μου διευκρίνισε η δημιουργός του εστιατορίου αλλά και του ξενοδοχείου «Athens Was», η Έρρικα Μπενακοπούλου, στόχος είναι «να γίνει γκουρμέ προορισμός στην Αθήνα». Έτσι λοιπόν το πρώτο βήμα συντελέστηκε όταν τις κουζίνες ανέλαβε ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο για τη «Σελήνη» (Σαντορίνη) Θοδωρής Παπανικολάου. Το δεύτερο βήμα ήταν η δημιουργία μια ανοιχτής λειτουργικής κουζίνας για να υποστηρίξει την απευθείας επικοινωνία της με τη σάλα.
Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στο πιάτο με μια γαστρονομία γεμάτη έξυπνα concepts, ραφινάτες γεύσεις και πολλή νοστιμιά. Από τη «Θαλασσογραφία», που περιλαμβάνει πολλούς μεζέδες και σερβίρεται στο σκεύος με τα παγάκια, στο κέντρο του οποίου βάζουν συνήθως το ούζο, ξεχώρισα τη στακάτη σαρδέλα που ακτινοβολεί φρεσκάδα κι έχει μαριναριστεί για λίγο σε ξίδι, την ωραία καπνισμένη και ανηθάτη παλαμίδα, τη σχεδόν ωμή εξαιρετίκ γαρίδα με αβγά ρέγκας και, φυσικά, τον αχινό με λαδολέμονο που ταιριάζει με όλα.
Ο μπακαλιάρος, άψογα ψημένος, έχει σάρκα με αλαβάστρινη υφή και πέτσα τραγανή, ενώ η κρέμα από αγκινάρες Ιερουσαλήμ αναδεικνύεται σε ωραίο παρτενέρ, ειδικά μαζί με το ντελικάτα ιωδιούχο «τζιζ» των στρειδιών και της ηλεκτρισμένης γρανίτας λεμόνι που τον συνοδεύουν. Τα ντελικάτα ραβιόλια του Παπανικολάου, γεμισμένα με πικάντικη φέτα Κεφαλονιάς, είναι η δική του μετάφραση στη χωριάτικη σαλάτα: δίπλα τους πολύχρωμα ντοματίνια confit σε ελαιόλαδο, σάλτσα βουτύρου με νερό ντομάτας, φρέσκια ρίγανη, αφρός ξιδιού, πούδρα ελιάς, ντελικάτη πίκλα κρεμμυδιού, ζελέ πράσινης πιπεριάς που λιώνει, φινέτσα πεντανόστιμη δηλαδή. Στα ωραία concepts κατατάσσεται το «λεμόνι», που το ένα του μισό είναι γεμάτο με σορμπέ λεμόνι-λουίζας και το άλλο με τη ματ πικράδα ενός semifreddo ελαιόλαδου με ελιές. Τέλος, η θέα στον Παρθενώνα είναι από αυτές που μαγεύουν, υλοποιώντας τον τίτλο «Athens Was».
Ξεν. «Athens Was», Δ. Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη, 2109249954.
ΔΥΝΑΤΗ ΤΡΙΑΔΑ

Η κότα και το αβγό
Μια απολαυστική conceptual απόδοση της κοτόσουπας, που εστιάζει σε ένα αβγό ποσέ με σάλτσα αβγολέμονο και βραστό κρέας, σαν πηχτή και σαν γιουβαρλάκι. Συνοδεύεται από καπνιστά τσιπς πέτσας κοτόπουλου κι ένα σάντουιτς με κρέμα από συκωτάκια κοτόπουλου.

Κόκορας παστιτσάδα
Εξαιρετική μοντέρνα εκδοχή με πυκνή, τροφαντή γεύση σιγομαγειρεμένου κόκορα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μια δυναμική σάλτσα κεντημένη με σπετσερικά, κανελόνι γεμιστά με κρέμα παρμεζάνας και μια σχεδόν εξωτική πινελιά από σάλτσα μανταρίνι.

Κίονες
Στην αύρα του ξενοδοχείου «Athens Was», αυτά τα θραύσματα του κίονα είναι φτιαγμένα από ένα δυνατό, μαστιχωτό cremeux σοκολάτας, όμορφα συντονισμένο με ένα «σφουγγάρι» γλυκών μπαχαρικών, παγωτό μαχλέπι και τριμμένο καρύδι.