Σομαλέζικα πιάτα στον «Βασίλαινα», κουρδικά στις «Σεϋχέλλες»: το Refugee Food Festival έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και στα τραπέζια του στρώνει... συναντήσεις πολιτισμών.
Η αρχή έγινε με δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στη Γαλλία μέσα στο 2016. Μόλις ένα χρόνο μετά, το Refugee Food Festival, μια πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, επεκτείνεται σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά: το Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων, για το οποίο η οργάνωση Food Sweet Food συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (στην περίπτωση της Αθήνας με τη συνδρομή του περιοδικού Athens Insider), προωθεί τη μαγειρική ως μέσο επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης σε μια νέα πατρίδα και ταυτόχρονα ανταλλαγής εμπειριών.
Στις 18-22/6 πέντε εστιατόρια της πόλης θα ανοίξουν την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ εντάσσοντας στο μενού τους πιάτα της χώρας τους. Την Κυριακή 18/6 στο εστιατόριο «Γη» στη Γλυφάδα θα έχει κάποιος την ευκαιρία να δοκιμάσει ιρανικές γεύσεις από τη Mahboubeh Tavakoli, τη Δευτέρα 19/6 στις «Σεϋχέλλες», στον Κεραμεικό, ο Barshank Haj Younes θα παρουσιάσει πιάτα συριακής και κουρδικής κουζίνας, ενώ την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21/6 στον «Βασίλαινα», στα Ιλίσια, ο Hassan Hassan θα μας συστήσει την πλούσια σε μπαχαρικά μαγειρική κουλτούρα της Σομαλίας.
Επίσης, την Τετάρτη το «7 Food Sins» στην Πλάκα δανείζει την κουζίνα του στον Σύρο Abdulrahman Al Hallak, που είχε το δικό του εστιατόριο στη Δαμασκό, και το «Ιt» στο Κολωνάκι φιλοξενεί τον Reza Golami, που έχει στήσει τη δική του «Folia» στην οδό Ανδρέα Μεταξά στα Εξάρχεια, ένα ζεστό στέκι για φαγητό και ξενάγηση στην αφγανική κουλτούρα. Περισσότερες πληροφορίες: www.refugeefoodfestival.com/athens.