Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Αυτό το καλοκαίρι η εμβληματική ελληνική σπεσιαλιτέ ανεβαίνει στην πασαρέλα. Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή, μοναδική εκδοχή και σπεσιαλιτέ.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 1
Η χωριάτικη gazpacho του Μίλτου Αρμένη

Πρέπει να το διατυπώσουμε ορθά, κοφτά και νόστιμα: η χωριάτικη, η εθνική­ μας σαλάτα, είναι ένας άσος στο μανίκι μας από τη στιγμή που αποτελεί καταξιωμένη και σούπερ δημοφιλή σπεσιαλιτέ όχι μόνο­ στην πατρίδα της, αλλά στον κόσμο ολόκληρο – ακόμη και στην Κίνα θα τη βρεις στο ρεπερτόριο πεντάστερων ξενοδοχείων! Είναι πολύ λογικό, αφού στην αγκαλιά της συντονίζονται­ τα πιο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δίνοντάς της όχι μόνο αδιαμφισβήτητη γευστική δύναμη αλλά και μέγιστη συμβολική αξία.

Aκριβώς γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυροδοτήσουμε αυτό το καλοκαίρι ένα κίνημα για τη χωριάτικη σαλάτα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε­ να της αποδώσουμε τις τιμές που της αξίζουν, να της πλέξουμε­ το εγκώμιο και να τη δούμε να ανθεί και να λάμπει σε όλη την επικράτεια. Έτσι στο ειδικό mini site που έχουμε ετοιμάσει καλούμε όσο το δυνατόν περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα να την τιμήσουν δεόντως και να την αναδείξουν δια­λέγοντας τα καλύτερα υλικά για να δυναμώσουν τη γεύση της, να την παραλλάξουν πάνω στη βασική της συχνότητα προσθέτοντας νόστιμες ιδέες ή ακόμη να της δώσουν εντελώς ασυνήθιστες μορφές.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 2
Ο Σαντορινιός κήπος του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στη «Σελήνη»

Ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει εξελιχτεί σε καυτό τουριστικό προορισμό δεν έχουμε το δικαίωμα οι Greek salads που σερβίρουν τα εστιατόριά μας να μην είναι αντάξιες του ονόματός τους. Εμείς από τη πλευρά μας, με την ευγενική συμπαράσταση της εξαιρετικής φέτας Δωδώνη, θα προβάλουμε ευρέως αυτήν την προσπάθεια δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που θα μας στέλνει κάθε εστιατόριο για τη δική του χωριάτικη στο ειδικό mini site. Έτσι το καλό νέο της αναβάθμισης της διάσημης –δικής μας– Greek salad θα διαδοθεί ευρύτατα, θα δημιουργήσει ένα κύμα που θα νοστιμίσει για τα καλά το καλοκαίρι μας και θα παροτρύνει τους horiatiki maniacs να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 3
Η Σαντορινιά σαλάτα του Αλέξανδρου Κοσκινά στο «Tudor Hal» (ξεν. «King George»)

Προσπαθώντας να σας συστήσουμε τα μονοπάτια πάνω στα οποία δουλεύουν τη χωριάτικη βραβευμένοι σεφ κι εστιατόρια, ξεχωρίσαμε κάποιες σαλάτες που αποτυπώνουν πολύ καθαρά τόσο το κλασικό στιλ όσο και μερικές πολύ τολμηρές προτάσεις που δείχνουν ότι τα όρια ανανέωσής της δεν είναι καθόλου στενά. Εμείς θα προτείναμε μάλιστα ακόμη και στα εστιατόρια που σερβίρουν ξένη κουζίνα να μη διστάσουν καθόλου να υιοθετήσουν τη χωριάτικη, επιχειρώντας επιτυχημένα fusions που θα εντάσσουν στη χάρη της κάποια χαρακτηριστικά δικά τους υλικά.

Στην κορυφή της σαλάτας μας η κορυφαία φέτα!

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 4

Και νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό, διότι ξέρουμε να φτιάχνουμε την πιο νόστιμη χωριάτικη με φέτα ΔΩΔΩΝΗ! Η ξεχωριστή φέτα που έχει γίνει διάσημη παγκοσμίως. Έχει καταγωγή από την Ήπειρο και παράγεται από 100% ελληνικό γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από τα πιο απομακρυσμένα βοσκοτόπια. Γάλα από έναν ευλογημένο τόπο με πλούσια βλάστηση, που προσδίδει στη φέτα ΔΩΔΩΝΗ την αληθινή γεύση του καλού. Σε κάθε κομμάτι, σε κάθε χωριάτικη που συνοδεύει υπέροχα όλα τα ελληνικά πιάτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/09/2025

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.