Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδοχή.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα!

Αυτό το καλοκαίρι η εμβληματική ελληνική σπεσιαλιτέ ανεβαίνει στην πασαρέλα. Το «αθηνόραμα» ξεκινάει μια πανελλήνια καμπάνια πλέκοντας το εγκώμιο της χωριάτικης σαλάτας και καλεί τα εστιατόρια και τις ταβέρνες να δημιουργήσουν τη δική τους ξεχωριστή, μοναδική εκδοχή και σπεσιαλιτέ.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 1
Η χωριάτικη gazpacho του Μίλτου Αρμένη

Πρέπει να το διατυπώσουμε ορθά, κοφτά και νόστιμα: η χωριάτικη, η εθνική­ μας σαλάτα, είναι ένας άσος στο μανίκι μας από τη στιγμή που αποτελεί καταξιωμένη και σούπερ δημοφιλή σπεσιαλιτέ όχι μόνο­ στην πατρίδα της, αλλά στον κόσμο ολόκληρο – ακόμη και στην Κίνα θα τη βρεις στο ρεπερτόριο πεντάστερων ξενοδοχείων! Είναι πολύ λογικό, αφού στην αγκαλιά της συντονίζονται­ τα πιο εμβληματικά ελληνικά προϊόντα, δίνοντάς της όχι μόνο αδιαμφισβήτητη γευστική δύναμη αλλά και μέγιστη συμβολική αξία.

Aκριβώς γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυροδοτήσουμε αυτό το καλοκαίρι ένα κίνημα για τη χωριάτικη σαλάτα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε­ να της αποδώσουμε τις τιμές που της αξίζουν, να της πλέξουμε­ το εγκώμιο και να τη δούμε να ανθεί και να λάμπει σε όλη την επικράτεια. Έτσι στο ειδικό mini site που έχουμε ετοιμάσει καλούμε όσο το δυνατόν περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες σε όλη την Ελλάδα να την τιμήσουν δεόντως και να την αναδείξουν δια­λέγοντας τα καλύτερα υλικά για να δυναμώσουν τη γεύση της, να την παραλλάξουν πάνω στη βασική της συχνότητα προσθέτοντας νόστιμες ιδέες ή ακόμη να της δώσουν εντελώς ασυνήθιστες μορφές.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 2
Ο Σαντορινιός κήπος του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στη «Σελήνη»

Ειδικά τώρα που η Ελλάδα έχει εξελιχτεί σε καυτό τουριστικό προορισμό δεν έχουμε το δικαίωμα οι Greek salads που σερβίρουν τα εστιατόριά μας να μην είναι αντάξιες του ονόματός τους. Εμείς από τη πλευρά μας, με την ευγενική συμπαράσταση της εξαιρετικής φέτας Δωδώνη, θα προβάλουμε ευρέως αυτήν την προσπάθεια δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες και τις περιγραφές που θα μας στέλνει κάθε εστιατόριο για τη δική του χωριάτικη στο ειδικό mini site. Έτσι το καλό νέο της αναβάθμισης της διάσημης –δικής μας– Greek salad θα διαδοθεί ευρύτατα, θα δημιουργήσει ένα κύμα που θα νοστιμίσει για τα καλά το καλοκαίρι μας και θα παροτρύνει τους horiatiki maniacs να δοκιμάσουν όσο το δυνατόν πιο πολλές.

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 3
Η Σαντορινιά σαλάτα του Αλέξανδρου Κοσκινά στο «Tudor Hal» (ξεν. «King George»)

Προσπαθώντας να σας συστήσουμε τα μονοπάτια πάνω στα οποία δουλεύουν τη χωριάτικη βραβευμένοι σεφ κι εστιατόρια, ξεχωρίσαμε κάποιες σαλάτες που αποτυπώνουν πολύ καθαρά τόσο το κλασικό στιλ όσο και μερικές πολύ τολμηρές προτάσεις που δείχνουν ότι τα όρια ανανέωσής της δεν είναι καθόλου στενά. Εμείς θα προτείναμε μάλιστα ακόμη και στα εστιατόρια που σερβίρουν ξένη κουζίνα να μη διστάσουν καθόλου να υιοθετήσουν τη χωριάτικη, επιχειρώντας επιτυχημένα fusions που θα εντάσσουν στη χάρη της κάποια χαρακτηριστικά δικά τους υλικά.

Στην κορυφή της σαλάτας μας η κορυφαία φέτα!

Φέτος η χωριάτικη γίνεται μόδα! - εικόνα 4

Και νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό, διότι ξέρουμε να φτιάχνουμε την πιο νόστιμη χωριάτικη με φέτα ΔΩΔΩΝΗ! Η ξεχωριστή φέτα που έχει γίνει διάσημη παγκοσμίως. Έχει καταγωγή από την Ήπειρο και παράγεται από 100% ελληνικό γάλα, που συλλέγεται καθημερινά από τα πιο απομακρυσμένα βοσκοτόπια. Γάλα από έναν ευλογημένο τόπο με πλούσια βλάστηση, που προσδίδει στη φέτα ΔΩΔΩΝΗ την αληθινή γεύση του καλού. Σε κάθε κομμάτι, σε κάθε χωριάτικη που συνοδεύει υπέροχα όλα τα ελληνικά πιάτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Tudor Hall

(ξεν. «King George») Βασ. Γεωργίου 3, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.