
Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» το μάτι ανοίγει στο Λεκανοπέδιο και η κουζίνα κινείται μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού με επιτυχία.

Eίναι από τα πιο θεαματικά σημεία της Αθήνας αυτό το εστιατόριο. Ψηλά στον Υμηττό, στον Καρέα, αντικρίζεις την πόλη πιάτο καθώς ο ήλιος χάνεται μακριά στη θάλασσα. Ανάμεσα το μάτι σκανάρει Λυκαβηττό και Αργοσαρωνικό, τα φώτα σιγά σιγά ανάβουν και ο ρεμβασμός από εδώ πάνω καθαρίζει το μυαλό. Ξύλο, πέτρα και πολύ λευκό είναι τα στοιχεία που δίνουν χρώμα στη σάλα. Η οικογένεια Κωβαίου, που ξεκίνησε το 1992 να μαγειρεύει τα καλούδια του τόπου στην πρώτη της ταβέρνα στη Σχοινούσα, έφερε από το 2010 τις γεύσεις της στην Αθήνα και τις εξέλιξε.
Τιμής ένεκεν, λοιπόν, αρχίζουμε τη γευσιγνωσία από την εξαιρετική άνυδρη φάβα του νησιού, που την παρομοιάζω με άγριο μετάξι και η μεστή της γεύση ταιριάζει πολύ με το μαστιχωτό χταπόδι σχάρας του μενού. Την πλούσια ψαρόσουπα με τραγανά καρότα και κολοκύθια, σερβιρισμένη με εξαιρετικό φρυγανισμένο ψωμί, αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε ως προοίμιο. Στα κρύα της, τώρα, το σεβίτσε λαβράκι έχει το άρωμα των εσπεριδοειδών όπου μαρινάρεται, το καρπάτσιο από στείρα έχει βουτυράτη γεύση και το καρπάτσιο φιλέτο έχει άγρια νοστιμιά ταιριασμένο επιτυχημένα με σταφίδα, αγκινάρα και αβγό ποσέ.

Στο μενού υπάρχουν και μερικές πολύ ιδιαίτερες, πρωτότυπες γεύσεις. Να όπως αυτή η σαλάτα με τραγανό κουνουπίδι, μπρόκολο, κρίταμο, κάππαρη και ραπανάκι, που έχει ως καρύκευμα (άκουσον-άκουσον) μαύρη ελιά σε φανταστικό γλυκό κουταλιού! Πώς σας φαίνεται επίσης μια καρμπονάρα φτιαγμένη με φρέσκα ταλιολίνι μαγειρεμένα σαν ριζότο, που έχουν επάνω τους γλυκό και τραγανό συμιακό γαριδάκι... Το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» κινείται με άνεση ανάμεσα στο κρέας και το ψάρι. Έτσι, αν υπάρχει μάγουλο σφυρίδας αχνιστό, με μικρές πατάτες και λαχανικά σε ωραίο ζωμό, τιμήστε το δεόντως.
Όσο για το κρέας, οι ξεκοκαλισμένες φτερούγες κοτόπουλου έρχονται πολύ ζουμερές μαζί με μια σαλατούλα από φρέσκο μάνγκο και μαγιονέζα με goji berry. Πολύ ωραίο είναι όμως και το στήθος κοτόπουλου με τραγανή κρούστα panko και μια γλυκόξινη σάλτσα από σταφίδες και καραμελωμένα φουντούκια. Αν θέλετε κάτι πιο στιβαρό, το μοσχαρίσιο κόντρα σοτέ έρχεται σε ωραίο medium rare ψήσιμο και η ζουμερή του σάρκα ταιριάζει μια χαρά με σάλτσα μανιταριών και ροζ πιπέρι. Αξίζει, πάντως, να προβλέψετε χώρο και για τα τυριά, διότι ο ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος μαζεύει δυνατά κομμάτια από τις Κυκλάδες.

Τέλος, ο σεφ Μανώλης Μανάτος μας επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις στα γλυκά. Ο αποδομημένος –σαν μιλφέιγ– μπακλαβάς με καραμελωμένα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι «πρέπει», όπως και η γοητευτική κρύα σούπα λευκής σοκολάτας και γάλακτος με homemade σεμιφρέντο μέντας.
Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.