Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό

Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» το μάτι ανοίγει στο Λεκανοπέδιο και η κουζίνα κινείται μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού με επιτυχία.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό

Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» το μάτι ανοίγει στο Λεκανοπέδιο και η κουζίνα κινείται μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού με επιτυχία.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό - εικόνα 1

Eίναι από τα πιο θεαματικά σημεία της Αθήνας αυτό το εστιατόριο. Ψηλά στον Υμηττό, στον Καρέα, αντικρίζεις την πόλη πιάτο καθώς ο ήλιος χάνεται μακριά στη θάλασσα. Ανάμεσα το μάτι σκανάρει Λυκαβηττό και Αργοσαρωνικό, τα φώτα σιγά σιγά ανάβουν και ο ρεμβασμός από εδώ πάνω καθαρίζει το μυαλό. Ξύλο, πέτρα και πολύ λευκό είναι τα στοιχεία που δίνουν χρώμα στη σάλα. Η οικογένεια Κωβαίου, που ξεκίνησε το 1992 να μαγειρεύει τα καλούδια του τόπου στην πρώτη της ταβέρνα στη Σχοινούσα, έφερε από το 2010 τις γεύσεις της στην Αθήνα και τις εξέλιξε.

Τιμής ένεκεν, λοιπόν, αρχίζουμε τη γευσιγνωσία από την εξαιρετική άνυδρη φάβα του νησιού, που την παρομοιάζω με άγριο μετάξι και η μεστή της γεύση ταιριάζει πολύ με το μαστιχωτό χταπόδι σχάρας του μενού. Την πλούσια ψαρόσουπα με τραγανά καρότα και κολοκύθια, σερβιρισμένη με εξαιρετικό φρυγανισμένο ψωμί, αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε ως προοίμιο. Στα κρύα της, τώρα, το σεβίτσε λαβράκι έχει το άρωμα των εσπεριδοειδών όπου μαρινάρεται, το καρπάτσιο από στείρα έχει βουτυράτη γεύση και το καρπάτσιο φιλέτο έχει άγρια νοστιμιά ταιριασμένο επιτυχημένα με σταφίδα, αγκινάρα και αβγό ποσέ.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό - εικόνα 2

Στο μενού υπάρχουν και μερικές πολύ ιδιαίτερες, πρωτότυπες γεύσεις. Να όπως αυτή η σαλάτα με τραγανό κουνουπίδι, μπρόκολο, κρίταμο, κάππαρη και ραπανάκι, που έχει ως καρύκευμα (άκουσον-άκουσον) μαύρη ελιά σε φανταστικό γλυκό κουταλιού! Πώς σας φαίνεται επίσης μια καρμπονάρα φτιαγμένη με φρέσκα ταλιολίνι μαγειρεμένα σαν ριζότο, που έχουν επάνω τους γλυκό και τραγανό συμιακό γαριδάκι... Το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» κινείται με άνεση ανάμεσα στο κρέας και το ψάρι. Έτσι, αν υπάρχει μάγουλο σφυρίδας αχνιστό, με μικρές πατάτες και λαχανικά σε ωραίο ζωμό, τιμήστε το δεόντως.

Όσο για το κρέας, οι ξεκοκαλισμένες φτερούγες κοτόπουλου έρχονται πολύ ζουμερές μαζί με μια σαλατούλα από φρέσκο μάνγκο και μαγιονέζα με goji berry. Πολύ ωραίο είναι όμως και το στήθος κοτόπουλου με τραγανή κρούστα panko και μια γλυκόξινη σάλτσα από σταφίδες και καραμελωμένα φουντούκια. Αν θέλετε κάτι πιο στιβαρό, το μοσχαρίσιο κόντρα σοτέ έρχεται σε ωραίο medium rare ψήσιμο και η ζουμερή του σάρκα ταιριάζει μια χαρά με σάλτσα μανιταριών και ροζ πιπέρι. Αξίζει, πάντως, να προβλέψετε χώρο και για τα τυριά, διότι ο ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος μαζεύει δυνατά κομμάτια από τις Κυκλάδες.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό - εικόνα 3

Τέλος, ο σεφ Μανώλης Μανάτος μας επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις στα γλυκά. Ο αποδομημένος –σαν μιλφέιγ– μπακλαβάς με καραμελωμένα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι «πρέπει», όπως και η γοητευτική κρύα σούπα λευκής σοκολάτας και γάλακτος με homemade σεμιφρέντο μέντας.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.