Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό

Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» το μάτι ανοίγει στο Λεκανοπέδιο και η κουζίνα κινείται μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού με επιτυχία.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό

Στο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» το μάτι ανοίγει στο Λεκανοπέδιο και η κουζίνα κινείται μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού με επιτυχία.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό - εικόνα 1

Eίναι από τα πιο θεαματικά σημεία της Αθήνας αυτό το εστιατόριο. Ψηλά στον Υμηττό, στον Καρέα, αντικρίζεις την πόλη πιάτο καθώς ο ήλιος χάνεται μακριά στη θάλασσα. Ανάμεσα το μάτι σκανάρει Λυκαβηττό και Αργοσαρωνικό, τα φώτα σιγά σιγά ανάβουν και ο ρεμβασμός από εδώ πάνω καθαρίζει το μυαλό. Ξύλο, πέτρα και πολύ λευκό είναι τα στοιχεία που δίνουν χρώμα στη σάλα. Η οικογένεια Κωβαίου, που ξεκίνησε το 1992 να μαγειρεύει τα καλούδια του τόπου στην πρώτη της ταβέρνα στη Σχοινούσα, έφερε από το 2010 τις γεύσεις της στην Αθήνα και τις εξέλιξε.

Τιμής ένεκεν, λοιπόν, αρχίζουμε τη γευσιγνωσία από την εξαιρετική άνυδρη φάβα του νησιού, που την παρομοιάζω με άγριο μετάξι και η μεστή της γεύση ταιριάζει πολύ με το μαστιχωτό χταπόδι σχάρας του μενού. Την πλούσια ψαρόσουπα με τραγανά καρότα και κολοκύθια, σερβιρισμένη με εξαιρετικό φρυγανισμένο ψωμί, αξίζει σίγουρα να τη δοκιμάσετε ως προοίμιο. Στα κρύα της, τώρα, το σεβίτσε λαβράκι έχει το άρωμα των εσπεριδοειδών όπου μαρινάρεται, το καρπάτσιο από στείρα έχει βουτυράτη γεύση και το καρπάτσιο φιλέτο έχει άγρια νοστιμιά ταιριασμένο επιτυχημένα με σταφίδα, αγκινάρα και αβγό ποσέ.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό - εικόνα 2

Στο μενού υπάρχουν και μερικές πολύ ιδιαίτερες, πρωτότυπες γεύσεις. Να όπως αυτή η σαλάτα με τραγανό κουνουπίδι, μπρόκολο, κρίταμο, κάππαρη και ραπανάκι, που έχει ως καρύκευμα (άκουσον-άκουσον) μαύρη ελιά σε φανταστικό γλυκό κουταλιού! Πώς σας φαίνεται επίσης μια καρμπονάρα φτιαγμένη με φρέσκα ταλιολίνι μαγειρεμένα σαν ριζότο, που έχουν επάνω τους γλυκό και τραγανό συμιακό γαριδάκι... Το «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες» κινείται με άνεση ανάμεσα στο κρέας και το ψάρι. Έτσι, αν υπάρχει μάγουλο σφυρίδας αχνιστό, με μικρές πατάτες και λαχανικά σε ωραίο ζωμό, τιμήστε το δεόντως.

Όσο για το κρέας, οι ξεκοκαλισμένες φτερούγες κοτόπουλου έρχονται πολύ ζουμερές μαζί με μια σαλατούλα από φρέσκο μάνγκο και μαγιονέζα με goji berry. Πολύ ωραίο είναι όμως και το στήθος κοτόπουλου με τραγανή κρούστα panko και μια γλυκόξινη σάλτσα από σταφίδες και καραμελωμένα φουντούκια. Αν θέλετε κάτι πιο στιβαρό, το μοσχαρίσιο κόντρα σοτέ έρχεται σε ωραίο medium rare ψήσιμο και η ζουμερή του σάρκα ταιριάζει μια χαρά με σάλτσα μανιταριών και ροζ πιπέρι. Αξίζει, πάντως, να προβλέψετε χώρο και για τα τυριά, διότι ο ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος μαζεύει δυνατά κομμάτια από τις Κυκλάδες.

Γεύση και υπέροχη θέα ψηλά ψηλά στον Υμηττό - εικόνα 3

Τέλος, ο σεφ Μανώλης Μανάτος μας επιφυλάσσει ωραίες εκπλήξεις στα γλυκά. Ο αποδομημένος –σαν μιλφέιγ– μπακλαβάς με καραμελωμένα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς είναι «πρέπει», όπως και η γοητευτική κρύα σούπα λευκής σοκολάτας και γάλακτος με homemade σεμιφρέντο μέντας.

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας, 2107640240. Τιμή: € 25-30.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Παύλου Μελά 13, Βύρωνας
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/09/2025

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.