Et in Arcadia ego

Στη σκιά του Μουσείου Ακρόπολης η «Αρκαδία» έχει εκφραστικό, νόστιμο και σοβαρό ελληνικό φαγητό και, φυσικά, θέα.

Et in Arcadia ego

Στη σκιά του Μουσείου Ακρόπολης η «Αρκαδία» έχει εκφραστικό, νόστιμο και σοβαρό ελληνικό φαγητό και, φυσικά, θέα.

Et in Arcadia ego - εικόνα 1

Ο πεζόδρομος στο πλάι του Μουσείου Ακρόπολης έχει εξελιχτεί, όπως είναι φυσικό, σε πιάτσα πολυσύχναστη και μάλιστα με πολλούς τουρίστες. Ίσως αυτό­ λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς Έλληνες, αφού φαντάζονται ότι μάλλον απουσιάζει η ποιότητα. Κι όμως η κουζίνα που μαγειρεύει ο Αντώνης Γρίβας στην «Αρκαδία» έχει μια κλασική ποιότητα, που σε κάνει να σταματάς και να γυρίζεις το κεφάλι. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος ώστε να ανταποκριθεί στα γούστα των επισκεπτών, αλλά μέσα του υπάρχει ένα δυνατό κομμάτι με πιάτα παραδοσιακά, που αξίζουν όλη σας την προσοχή.

Το κατσικάκι φρικασέ, λ.χ., συμπυκνώνει τη μοσχοβολιστή «γαλανόλευκη» ιδιαιτερότητα ενός αβγολέμονου σε λίγο διαφορετική εκδοχή και τη νοστιμάδα του σιγομαγειρεμένου κρέατος. Στην Αθήνα δεν βρίσκεις εύκολα γκόγκες, τα παραδοσιακά αρκαδικά και λακωνικά (αρβανίτικα) ζυμαρικά, οπότε σας προτείνω να τις δοκιμάσετε. Έχοντας μάλιστα δίπλα τους την πληθωρική, καλοφτιαγμένη «σαλάτα Αρκαδίας», με ποικιλία σαλατικών, αχλάδι, μανούρι, καβουρντισμένα φουντούκια και βινεγκρέτ χαρουπόμελο, μπήκα στον πειρασμό να συνδυάσω τα ζυμαρικά με το τυρί και το φρούτο και ομολογουμένως ταίριαζαν πολύ. Παράδοσης συνέχεια με μια ασυνήθιστη κοτόσουπα, που οφείλει τη χωριάτικη comfort γεύση της στον τραχανά με ντομάτα και τριμμένη φέτα.

Οι λαχανοντολμάδες γράφουν «μαμά» στην ούγια, με πλούσιο αβγολέμονο και μοσχαρίσιο κιμά να δεσπόζει κάτω από την αχνιστή γεύση του λάχανου. Τα ψητά έχουν μεγάλη μερίδα στον κατάλογο. δοκίμασα πολύ τρυφερό και νόστιμο σουβλάκι κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, αλλά μου γυάλισε και το αρνάκι μαριναρισμένο σε τσίπουρο και βότανα, με ντρέσινγκ φρέσκου θυμαριού, πατάτες οφτές και μανιτάρια γεμιστά με φέτα. Το ίδιο και το αρχαϊκής έμπνευσης χοιρινό, που το γεμίζουν με ξερά φρούτα, φιστίκι Αιγίνης και κόλιανδρο, σερβιρισμένο με χόνδρο, πουρέ ρεβιθιού, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα σύκου. Μη φύγετε χωρίς να φάτε τραγανό homemade μπακλαβά.

Μακρυγιάννη 27, Μακρυγιάννη, 2109238124. Τιμή: € 18-22.

MUST TASTE

Et in Arcadia ego - εικόνα 2

Μπουκιές - γκόγκες
Τα παραδοσιακά ζυμαρικά φτιάχνονται στην κουζίνα του εστιατορίου κι έρχονται σε μια συνταγή δωρικής λιτότητας. Πρόκειται για τρυφερά κομμάτια ζύμης, «καμένα» στο τηγάνι με ελαιόλαδο και ξερή μυζήθρα.

Et in Arcadia ego - εικόνα 3

Κατσικάκι φρικασέ
Μελωμένο κότσι κατσικιού σε μια πεντανόστιμη παραλλαγή του φρικασέ, που η παράδοση το θέλει συνήθως με αρνάκι. Έρχεται πάνω σε μυρωδάτα μυρώνια, μαρούλι, μαντζουράνα και μελισσόχορτο, σε ένα ζουμάκι αβγολέμονο που «λέει».

Et in Arcadia ego - εικόνα 4

Αρχαϊκός μουσακάς
Βασισμένο σε μια ιδέα από την Καππαδοκία, αυτό το πιάτο κρύβει στην εντυπωσιακή και ανάλαφρη αγκαλιά μελιτζάνας ένα πολύ γευστικό αρνί συνδυασμένο με γραβιέρα, ενώ το περικυκλώνει –σαν κορόνα ταιριαστή– σάλτσα ντομάτας με γιαούρτι.

Περισσότερες πληροφορίες

Αρκαδία

Μακρυγιάννη 27, Ακρόπολη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/09/2025

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.