Et in Arcadia ego

Στη σκιά του Μουσείου Ακρόπολης η «Αρκαδία» έχει εκφραστικό, νόστιμο και σοβαρό ελληνικό φαγητό και, φυσικά, θέα.

Et in Arcadia ego

Στη σκιά του Μουσείου Ακρόπολης η «Αρκαδία» έχει εκφραστικό, νόστιμο και σοβαρό ελληνικό φαγητό και, φυσικά, θέα.

Et in Arcadia ego - εικόνα 1

Ο πεζόδρομος στο πλάι του Μουσείου Ακρόπολης έχει εξελιχτεί, όπως είναι φυσικό, σε πιάτσα πολυσύχναστη και μάλιστα με πολλούς τουρίστες. Ίσως αυτό­ λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς Έλληνες, αφού φαντάζονται ότι μάλλον απουσιάζει η ποιότητα. Κι όμως η κουζίνα που μαγειρεύει ο Αντώνης Γρίβας στην «Αρκαδία» έχει μια κλασική ποιότητα, που σε κάνει να σταματάς και να γυρίζεις το κεφάλι. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος ώστε να ανταποκριθεί στα γούστα των επισκεπτών, αλλά μέσα του υπάρχει ένα δυνατό κομμάτι με πιάτα παραδοσιακά, που αξίζουν όλη σας την προσοχή.

Το κατσικάκι φρικασέ, λ.χ., συμπυκνώνει τη μοσχοβολιστή «γαλανόλευκη» ιδιαιτερότητα ενός αβγολέμονου σε λίγο διαφορετική εκδοχή και τη νοστιμάδα του σιγομαγειρεμένου κρέατος. Στην Αθήνα δεν βρίσκεις εύκολα γκόγκες, τα παραδοσιακά αρκαδικά και λακωνικά (αρβανίτικα) ζυμαρικά, οπότε σας προτείνω να τις δοκιμάσετε. Έχοντας μάλιστα δίπλα τους την πληθωρική, καλοφτιαγμένη «σαλάτα Αρκαδίας», με ποικιλία σαλατικών, αχλάδι, μανούρι, καβουρντισμένα φουντούκια και βινεγκρέτ χαρουπόμελο, μπήκα στον πειρασμό να συνδυάσω τα ζυμαρικά με το τυρί και το φρούτο και ομολογουμένως ταίριαζαν πολύ. Παράδοσης συνέχεια με μια ασυνήθιστη κοτόσουπα, που οφείλει τη χωριάτικη comfort γεύση της στον τραχανά με ντομάτα και τριμμένη φέτα.

Οι λαχανοντολμάδες γράφουν «μαμά» στην ούγια, με πλούσιο αβγολέμονο και μοσχαρίσιο κιμά να δεσπόζει κάτω από την αχνιστή γεύση του λάχανου. Τα ψητά έχουν μεγάλη μερίδα στον κατάλογο. δοκίμασα πολύ τρυφερό και νόστιμο σουβλάκι κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, αλλά μου γυάλισε και το αρνάκι μαριναρισμένο σε τσίπουρο και βότανα, με ντρέσινγκ φρέσκου θυμαριού, πατάτες οφτές και μανιτάρια γεμιστά με φέτα. Το ίδιο και το αρχαϊκής έμπνευσης χοιρινό, που το γεμίζουν με ξερά φρούτα, φιστίκι Αιγίνης και κόλιανδρο, σερβιρισμένο με χόνδρο, πουρέ ρεβιθιού, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα σύκου. Μη φύγετε χωρίς να φάτε τραγανό homemade μπακλαβά.

Μακρυγιάννη 27, Μακρυγιάννη, 2109238124. Τιμή: € 18-22.

MUST TASTE

Et in Arcadia ego - εικόνα 2

Μπουκιές - γκόγκες
Τα παραδοσιακά ζυμαρικά φτιάχνονται στην κουζίνα του εστιατορίου κι έρχονται σε μια συνταγή δωρικής λιτότητας. Πρόκειται για τρυφερά κομμάτια ζύμης, «καμένα» στο τηγάνι με ελαιόλαδο και ξερή μυζήθρα.

Et in Arcadia ego - εικόνα 3

Κατσικάκι φρικασέ
Μελωμένο κότσι κατσικιού σε μια πεντανόστιμη παραλλαγή του φρικασέ, που η παράδοση το θέλει συνήθως με αρνάκι. Έρχεται πάνω σε μυρωδάτα μυρώνια, μαρούλι, μαντζουράνα και μελισσόχορτο, σε ένα ζουμάκι αβγολέμονο που «λέει».

Et in Arcadia ego - εικόνα 4

Αρχαϊκός μουσακάς
Βασισμένο σε μια ιδέα από την Καππαδοκία, αυτό το πιάτο κρύβει στην εντυπωσιακή και ανάλαφρη αγκαλιά μελιτζάνας ένα πολύ γευστικό αρνί συνδυασμένο με γραβιέρα, ενώ το περικυκλώνει –σαν κορόνα ταιριαστή– σάλτσα ντομάτας με γιαούρτι.

Περισσότερες πληροφορίες

Αρκαδία

Μακρυγιάννη 27, Ακρόπολη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.