Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο

Ένας από τους πιο προικισμένους γευστικά τόπους της Ελλάδας έχει την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο

Ένας από τους πιο προικισμένους γευστικά τόπους της Ελλάδας έχει την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο - εικόνα 1

Η φάση σε αυτήν την αυθεντική ταβέρνα στο Μαρούσι ξεκινάει με το βαρύ πυροβολικό­ της απλότητας. Εννοώ το μικρό πιατάκι με ναξιώτικα τυριά και αλλαντικά, που έρχεται σαν καλωσόρισμα με τη ρακή. Εξαιρετική ελαφρά παλαιωμένη ξινομυζήθρα, γραβιέρα-αστέρι, από αυτές που δεν βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο, δυνατό αρσενικό και κλου ένα φανταστικό ζαμπόνι το οποίο, παρότι πρακτικά άγνωστο, δικαίως κατατάσσεται στα καλύτερα αλλαντικά της Ελλάδας. Ο δημιουργός της ταβέρνας Τζίμης Σαρρής μου εξηγεί παραστατικά, μιλώντας την αξιώτικη διάλεκτο, τη διαδικασία παρασκευής του ζαμπονιού και πώς η καθαρότητα του μυαλού και του σώματος διαφυλάσσει το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Εδώ σερβίρονται και άλλες σπάνιες λιχουδιές που δεν τις βρίσκεις καθόλου –μα καθόλου– εύκολα στην πόλη. Όπως η θαυμάσια σπλήνα φούρνου γεμιστή με τυρί και μαγειρεμένη προσεκτικά ώστε να μένει ζουμερή μαζί με σκορδάκι και ντομάτα – μεζές σέρτικος, που προσωπικά δεν του αντιστέκομαι με τίποτα. Οι μερακλήδες πρέπει να ξέρουν επίσης ότι κάθε Πέμπτη έρχονται καινούργιες παραλαβές από το νησί, οπότε τα παρασκευο­σαββατοκύριακα θα βρίσκουν και σπέσιαλ σπληνάντερο. Το κορυφαίο έδεσμα του μαγαζιού, πάντως, είναι τα απεραθίτικα αρδουμάκια, ήτοι εκπληκτικά γαρδουμπάκια με γλυκάδια, έντερο και μπόλια που διεκδικούν άνετα τη θέση των κορυφαίων στο Λεκανοπέδιο. Σουξέ κάνει και το ρόστο. Υπόδειγμα εκφραστικής λαϊκής μαγειρικής, αυτό το ψητό χοιρινό κατσαρόλας μοσχοβολάει ντελικάτο σκόρδο παντρεμένο τέλεια με ντομάτα κι έχει μια βαθύτατη, πέρα από το συνηθισμένο νοστιμιά, που σε κερδίζει μονομιάς.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο - εικόνα 2

Τα παραδοσιακά ναξιώτικα εδέσματα συνεχίζονται με κολοκυθοπαστίτσα, ήτοι κίτρινη κολοκύθα που τηγανίζεται με κρεμμύδι και γίνεται μια «τούρτα» που της πάνε πολύ τα καυτερά, γι’ αυτό σας προτείνω να ζητήσετε έξτρα μπούκοβο για να την ευχαριστηθείτε. Στην κοκκινιστή κατσικομακαρονάδα το σπαγκέτι κρατάει και το πιάτο έρχεται σκεπασμένο με τριμμένη μυζήθρα. Ο αλανιάρης κόκορας παϊδάκι στη σχάρα είναι ζουμερή αμαρτία με γραμμένη γεύση, αλλά τα πρόβεια παϊδάκια, ενώ έχουν καλές προϋποθέσεις, χρειάζονται κι άλλο σίτεμα για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες νοστιμιές.

Η τεράστια σάλα του μαγαζιού είναι γεμάτη λαογραφικά αντικείμενα βαλμένα πάνω σε εταζέρες στον τοίχο ή σε μεγάλα ράφια που κρέμονται από την ξύλινη στέγη. Το τζάκι αποτελεί θερμό σημείο ενδιαφέροντος και μαζί με τις φωτογραφίες του νησιού­ και των ανθρώπων του φτιάχνουν ένα σκηνικό το οποίο έρχεται στιλιστικά από προηγούμενες δεκαετίες.

Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι, 2108035800. Τιμή: € 15-18.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/09/2025

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.