Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο

Ένας από τους πιο προικισμένους γευστικά τόπους της Ελλάδας έχει την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο

Ένας από τους πιο προικισμένους γευστικά τόπους της Ελλάδας έχει την πρεσβεία του στην Αθήνα.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο - εικόνα 1

Η φάση σε αυτήν την αυθεντική ταβέρνα στο Μαρούσι ξεκινάει με το βαρύ πυροβολικό­ της απλότητας. Εννοώ το μικρό πιατάκι με ναξιώτικα τυριά και αλλαντικά, που έρχεται σαν καλωσόρισμα με τη ρακή. Εξαιρετική ελαφρά παλαιωμένη ξινομυζήθρα, γραβιέρα-αστέρι, από αυτές που δεν βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο, δυνατό αρσενικό και κλου ένα φανταστικό ζαμπόνι το οποίο, παρότι πρακτικά άγνωστο, δικαίως κατατάσσεται στα καλύτερα αλλαντικά της Ελλάδας. Ο δημιουργός της ταβέρνας Τζίμης Σαρρής μου εξηγεί παραστατικά, μιλώντας την αξιώτικη διάλεκτο, τη διαδικασία παρασκευής του ζαμπονιού και πώς η καθαρότητα του μυαλού και του σώματος διαφυλάσσει το επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Εδώ σερβίρονται και άλλες σπάνιες λιχουδιές που δεν τις βρίσκεις καθόλου –μα καθόλου– εύκολα στην πόλη. Όπως η θαυμάσια σπλήνα φούρνου γεμιστή με τυρί και μαγειρεμένη προσεκτικά ώστε να μένει ζουμερή μαζί με σκορδάκι και ντομάτα – μεζές σέρτικος, που προσωπικά δεν του αντιστέκομαι με τίποτα. Οι μερακλήδες πρέπει να ξέρουν επίσης ότι κάθε Πέμπτη έρχονται καινούργιες παραλαβές από το νησί, οπότε τα παρασκευο­σαββατοκύριακα θα βρίσκουν και σπέσιαλ σπληνάντερο. Το κορυφαίο έδεσμα του μαγαζιού, πάντως, είναι τα απεραθίτικα αρδουμάκια, ήτοι εκπληκτικά γαρδουμπάκια με γλυκάδια, έντερο και μπόλια που διεκδικούν άνετα τη θέση των κορυφαίων στο Λεκανοπέδιο. Σουξέ κάνει και το ρόστο. Υπόδειγμα εκφραστικής λαϊκής μαγειρικής, αυτό το ψητό χοιρινό κατσαρόλας μοσχοβολάει ντελικάτο σκόρδο παντρεμένο τέλεια με ντομάτα κι έχει μια βαθύτατη, πέρα από το συνηθισμένο νοστιμιά, που σε κερδίζει μονομιάς.

Ένας «Μαζωμός» με δύναμη από τη Νάξο - εικόνα 2

Τα παραδοσιακά ναξιώτικα εδέσματα συνεχίζονται με κολοκυθοπαστίτσα, ήτοι κίτρινη κολοκύθα που τηγανίζεται με κρεμμύδι και γίνεται μια «τούρτα» που της πάνε πολύ τα καυτερά, γι’ αυτό σας προτείνω να ζητήσετε έξτρα μπούκοβο για να την ευχαριστηθείτε. Στην κοκκινιστή κατσικομακαρονάδα το σπαγκέτι κρατάει και το πιάτο έρχεται σκεπασμένο με τριμμένη μυζήθρα. Ο αλανιάρης κόκορας παϊδάκι στη σχάρα είναι ζουμερή αμαρτία με γραμμένη γεύση, αλλά τα πρόβεια παϊδάκια, ενώ έχουν καλές προϋποθέσεις, χρειάζονται κι άλλο σίτεμα για να σταθούν δίπλα στις υπόλοιπες νοστιμιές.

Η τεράστια σάλα του μαγαζιού είναι γεμάτη λαογραφικά αντικείμενα βαλμένα πάνω σε εταζέρες στον τοίχο ή σε μεγάλα ράφια που κρέμονται από την ξύλινη στέγη. Το τζάκι αποτελεί θερμό σημείο ενδιαφέροντος και μαζί με τις φωτογραφίες του νησιού­ και των ανθρώπων του φτιάχνουν ένα σκηνικό το οποίο έρχεται στιλιστικά από προηγούμενες δεκαετίες.

Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι, 2108035800. Τιμή: € 15-18.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.