Αυτή η «Μονοκατοικία» είναι... αδερφική υπόθεση

Ισχύς εν τη ενώσει: τρία αδέρφια έστησαν στην οδό Φιλικής Εταιρείας μια χαλαρή μοντέρνα ταβέρνα με προσεγμένο φαγητό, καλές τιμές κι ευγενικό χαρακτήρα.

Αυτή η «Μονοκατοικία» είναι... αδερφική υπόθεση

Ισχύς εν τη ενώσει: τρία αδέρφια έστησαν στην οδό Φιλικής Εταιρείας μια χαλαρή μοντέρνα ταβέρνα με προσεγμένο φαγητό, καλές τιμές κι ευγενικό χαρακτήρα.

Αυτή η «Μονοκατοικία» είναι... αδερφική υπόθεση - εικόνα 1

Καθέναν θα τον βρεις στο πόστο του. Ο Διομήδης έχει αναλάβει την οργάνωση, ο Ανδρέας το σέρβις και ο Κωνσταντίνος την κουζίνα. Στην όντως στεγασμένη σε μια παλιά χαλανδριώτικη μονοκατοικία μοντέρνα ταβέρνα των αδερφών Μπαμίχα, το γυμνό τούβλο δίνει μια βιομηχανική νότα, στο τζάκι τσιτσιρίζουν τα ξύλα που καίγονται και διά­φορες συνθέσεις στους τοίχους –μια γειτονιά με πορτοπαραθυρόφυλλα λ.χ. ή μια σειρά από μήλα που έχουν επάνω τους καρφωμένα πιρούνια– δίνουν μαζί με τις κόκκινες και λαδοπράσινες καρέκλες χρώμα στο χώρο. Η διάθεση είναι χαλαρή και παρεΐστικη και ο μικρός κατάλογος δίνει έμφαση στους μεζέδες της μοιρασιάς, από φάβα Φενεού (€ 4) και γραβιέρα ψητή με ξηρούς καρπούς και σάλτσα ρακόμελου (€ 7) σε λουκάνικο χωριάτικο (€ 6) ή μανιτάρια πλευρότους στη σχάρα με πετιμέζι, βαλσάμικο και θυμάρι (€ 4,80), ενώ τα σχετικά λίγα κυρίως πιάτα μπορείς άνετα να τα βάλεις κι εκείνα στη μέση.

Μου άρεσε ο κόκορας «τηγανητός με τον τρόπο του Κεντάκι» (€ 7,50), μια προσεγμένη... αμερικανιά, με ωραίο πανάρισμα κι επίσης ωραίο τηγάνι, που του χαρίζουν κριτσανιστή κρούστα και ζουμερό εσωτερικό. Έχει για παρέα ένα γλυκόξινο, φρουτώδες τσάτνεϊ κυδώνι. Το μοσχαρίσιο συκωτάκι, από την άλλη, με σάλτσα από πατρινή τεντούρα (€ 7,20) ήταν μεν μαλακό, αλλά άτονο σε γεύση – κάτι του έλειπε. Η κουζίνα προφανώς αγαπά τις καθαρές γεύσεις και τις υποστηρίζει με προσεκτικές εκτελέσεις, αλλά δεν θα ήταν άσχημο σε μερικά πιάτα να προσθέσει λίγα μυρωδικά ή μπαχαρικά παραπάνω. Αν αντί για κρασί επιλέξεις την οδό του τσίπουρου, μια ένταση παραπάνω θα τη θες. Από τα γλυκά το μπράουνι ήταν καλό, εκείνο όμως που σου μένει ώρα στο στόμα είναι το σορμπέ που φτιάχνουν με μανταρίνια από τα δέντρα της αυλής τους.

Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι, 2106819109.

ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ

Αυτή η «Μονοκατοικία» είναι... αδερφική υπόθεση - εικόνα 2

Παντρειά οσπρίων
Πολύ νόστιμο αυτό το μιξάζ από φασόλια μπαρμπούνια, ρεβίθια και μαύρους ελέφαντες που έρχεται στο πήλινο. Τα όσπρια είναι πολύ ωραία χυλωμένα, με τη γλύκα που τους κεντάει το κρεμμύδι και το λαδολέμονο να δένουν όμορφα (€ 4).

Αυτή η «Μονοκατοικία» είναι... αδερφική υπόθεση - εικόνα 3

Το φαΐ του παππού Διομήδη
Η συνταγή του παππού είναι μακαρόνια (σωστά βρασμένα) με υπόξινη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, χωριάτικα αβγά και τριμμένη μυζήθρα από πάνω. Τα ανακατεύεις να ποτίσουν κι έχεις απλό μεν φαγάκι, αλλά πλούσιο, που κρατάει το τέμπο αρκούντως σπιτικό (€ 8,20).

Αυτή η «Μονοκατοικία» είναι... αδερφική υπόθεση - εικόνα 4

Γιουβέτσι με μοσχαράκι στη σχάρα
Κατσαρόλα-σχάρα σημειώσατε «Χ» σε μια πιο μοντέρνα ιδέα: τρυφερό ψητό flank steak πάνω σε κριθαράκι (ανάμεσα σε ντοματένιο γιουβέτσι και κριθαρότο). Θα έπρεπε να κρατάει στο δόντι λίγο παραπάνω, αλλά είναι πολύ εύγεστο (€ 12).

Περισσότερες πληροφορίες

Μονοκατοικία

Φιλικής Εταιρείας 39, Κάτω Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.