La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα

Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας ανακοινώνονται τα Όσκαρ, κι αν είστε ορκισμένοι σινεφίλ, μάλλον θα πάτε πρώτοι στο φούρνο. Τα εστιατόρια της πόλης θα αναλάβουν το μεσημέρι τηρώντας το γευστικό εθιμοτυπικό με λίγη λαγάνα ακόμη και νηστίσιμα σε… ειδική προβολή.

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα

Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας ανακοινώνονται τα Όσκαρ, κι αν είστε ορκισμένοι σινεφίλ, μάλλον θα πάτε πρώτοι στο φούρνο. Τα εστιατόρια της πόλης θα αναλάβουν το μεσημέρι τηρώντας το γευστικό εθιμοτυπικό με λίγη λαγάνα ακόμη και νηστίσιμα σε… ειδική προβολή. Δείτε τι παίζει που.

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 1

«Ορίζοντες Λυκαβηττού»: Μοντέρνο στιλ και θέα
Από το εστιατόριο του Λυκαβηττού θα δείτε πολλούς χαρταετούς να χορεύουν στον αέρα και θα δοκιμάσετε τα πατροπαράδοτα ιδωμένα με τη ματιά του σεφ του εστιατορίου Νίκου Κουντούρη με την πόλη πραγματικά στα πόδια σας. Στο ειδικό για την ημέρα μενού, που ξεκινάει με χειροποίητη λαγάνα, ελαιόλαδο, πατέ ελιάς, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και μους από λευκό ταραμά με καραμελωμένα αμύγδαλα και αβοκάντο η συνέχεια γράφεται με ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, baby ρόκα, ντοματίνια και ξύσμα μοσχολέμονου, μαφαλντίνες με γαρίδες, μύδια και γυαλιστερές, μαγειρεμένα με μπισκ καραβίδας και λευκό κρασί (€ 29 το άτομο με house wine).

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 2

«La Suite Lounge»: Καθαρά Δευτέρα… high
Και το «ρετιρέ» του «St George Lycabettus» έχει άπλετη θέα – βλέπει μέχρι το Σαρωνικό. Ο executive chef του ξενοδοχείου Βασίλης Μήλιος θα ετοιμάσει ένα πλούσιο σαρακοστιανό μπουφέ με παραδοσιακή χειροποίητη λαγάνα, μύδια αχνιστά, μπακαλιάρο με κρούστα αρωματικων, σουπιές με σπανάκι, γαρίδες, πέστροφα, καλαμαράκια και άλλα πολλά... Τους μικρούς φίλους της παρέας θα απασχολήσει η nannuka.gr βοηθώντας τους να κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό (€ 28 το άτομο, για παιδιά ως 12 ετών 50% έκπτωση).

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 3

«Musique Café & More»: Λιχουδιές θαλασσινές
Μπορεί τα κρέατα που φέρνουν οι ιδιοκτήτες από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Νάξο, να είναι το σήμα-κατατεθέν του σύγχρονης αισθητικής, ιδιαίτερα δημοφιλούς all-day στεκιού στο τρίστρατο Αρχελάου-Αμύντα-Αρριανού, την Καθαρά Δευτέρα όμως θα φτιάχνουν, κρατώντας την παράδοση, και τηγανητό γαριδάκι Σύμης, καλαμάρια είτε τηγανητά είτε ψητά, σουπιές με χόρτα, μύδια αχνιστά, ταραμοσαλάτα και χόρτα, σφυρίζοντας την έναρξη της Σαρακοστής.

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 4

«1920 Βασίλαινας»: Συλλογή εδεσμάτων
Στο όμορφο deli bistro του Πειραιά από τη 1 έως και τις 5.30 μ.μ. ο Θανάσης Βασίλαινας, η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη θα ετοιμάζουν πολλές γιορτινές νοστιμιές: φασολάδα με τσίλι, ταραμοσαλάτα με αραβικές πιτούλες, κρεμμυδόπιτα με κολοκύθα και δενδρολίβανο, σαλάτα με ρεβίθια, πράσινο μήλο, πιπεριά Φλωρίνης και σος ταχίνι, λαχανοσαλάτα με καβούρι και εσπεριδοειδή, γαρίδες ψητές μαριναρισμένες με μπαχαρικά, χταπόδι καπνιστό, λινγκουίνι με αβγοτάραχο και Σουσάμι, ριζότο με μελάνι σουπιάς και μύδια…

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 5

«Αλεξάνδρα»: Με φόντο το πάρκο
Η Καθαρά Δευτέρα φέρνει στο τραπέζι του ελληνικού εστιατορίου στο πάρκο των Παναθηναίων ανάμεσα σε άλλα, φάβα με καπαρόφυλλα, ταραμοσαλάτα, πατατοσαλάτα, γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι, αγκινάρες αλά πολίτα, τα γνωστά του ωραία κυκλαδίτικα ρεβίθια, χταπόδι στα κάρβουνα με φάβα, μελιτζάνες σαγανάκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μακαρόνια με θαλασσινά μαγειρεμένα στη λαδόκολλα, μυδοπίλαφο κι άλλα πολλά. Εδώ διαλέγετε a la carte, αναλόγως όρεξης και διάθεσης.

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 6

«Κούβελος»: Νοστιμιές με άρωμα γειτονιάς
Στην γλυκιά ταβέρνα του Κουκακίου έχουν σκοπό (εκτός αν τους τα χαλάσει ο καιρός) να ανοίξουν την όμορφα γραφική, ασβεστωμένη, στρωμένη με χαλικάκι αυλή τους και να χαρούν τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Ειδικά για την ημέρα θα προσθέσουν στα κλασικά της κουζίνας τους και κάποια ακόμα νηστίσιμα πιάτα με θαλασσινό χαρακτήρα, όπως κρασάτα μοσχοχτάποδα, ριζότο θαλασσινών, καραβιδομακαρονάδα και γαριδοπιτάκια με λαχανικά.

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 7

«Tier et Tout»: Στο ρυθμό της παράδοσης
Στον σε στιλ μοντέρνου μπιστρό all-day χώρο του Νέου Ψυχικού η κουζίνα τηρεί τα έθιμα και μπαίνει στη Σαρακοστή με παραδοσιακή λαγάνα, ταραμοσαλάτα με τραγανές πιτούλες, χταπόδι με φάβα και σαφράν, καλαμάρι ψητό με τσακιστή πατάτα και αρωματικά, κολοκυθοκεφτέδες, κριθαράκι με γαρίδες και μύδια αχνιστά.

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 8

«Μπεμπέκα»: Θαλασσινά και αύρα γλυκιά
Και στην χαριτωμένη μοντέρνα ταβέρνα του Χαλανδρίου η Καθαρά Δευτέρα έχει τα έξτρα πιάτα της: θα καθίσετε στο νοσταλγικό εσωτερικό της μονοκατοικίας ή στην όμορφη αυλή και θα διαλέξετε ανάμεσα σε φρέσκο καλαμάρι, λευκή ταραμοσαλάτα, γαριδομακαρονάδα με φρέσκιες σε κόκκινη σάλτσα, μπακαλιαρολουκουμάδες με επτανησιακή αλιάδα, φρέσκιες γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά στον χυμό τους…

La λαγάνα land: 9 σενάρια για την Καθαρά Δευτέρα - εικόνα 9

«Αthens Plaza»: Καθαρά Δευτέρα σε δύο ταμπλό
Στο καφέ του ξενοδοχείου του Συντάγματος θα προτείνουν μια πιατέλα δύο ατόμων – με γαρίδες σοτέ με ούζο και πιπεριά Φλωρίνης, χταπόδι μαριναρισμένο με φρέσκια ντομάτα και κρεμμυδάκι, σουπιά σχάρας λαδολέμονο, φάβα Σαντορίνης κ.α. (€ 39 για δύο άτομα, παιδιά ως 10 ετών δεν χρεώνονται, περιλαμβάνεται 1 ποτήρι κρασί ή ένα καραφάκι ούζο ή τσίπουρο ανά άτομο). Στο εστιατόριο «Τhe Parliament» θα σερβίρονται a la carte χταποδάκι με φάβα, μυδοπίλαφο με μάραθο, λαζανάκι με καραβίδες και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, γιουβετσάκι θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα με ντομάτα και βασιλικό και όχι μόνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Αλεξάνδρα

Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α, Λεωφ. Αλεξάνδρας, Πάρκο Παναθήναια, Νεάπολη
  • Εστιατόρια

Ορίζοντες Λυκαβηττού

Αριστίππου 1, Λόφος Λυκαβηττού
  • Εστιατόρια

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Musique Cafe and More

Αρριανού 37 & Αρχελάου, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Μπεμπέκα

Διονύσου 16, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
25/04/2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.