Τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας ανακοινώνονται τα Όσκαρ, κι αν είστε ορκισμένοι σινεφίλ, μάλλον θα πάτε πρώτοι στο φούρνο. Τα εστιατόρια της πόλης θα αναλάβουν το μεσημέρι τηρώντας το γευστικό εθιμοτυπικό με λίγη λαγάνα ακόμη και νηστίσιμα σε… ειδική προβολή. Δείτε τι παίζει που.
«Ορίζοντες Λυκαβηττού»: Μοντέρνο στιλ και θέα
Από το εστιατόριο του Λυκαβηττού θα δείτε πολλούς χαρταετούς να χορεύουν στον αέρα και θα δοκιμάσετε τα πατροπαράδοτα ιδωμένα με τη ματιά του σεφ του εστιατορίου Νίκου Κουντούρη με την πόλη πραγματικά στα πόδια σας. Στο ειδικό για την ημέρα μενού, που ξεκινάει με χειροποίητη λαγάνα, ελαιόλαδο, πατέ ελιάς, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και μους από λευκό ταραμά με καραμελωμένα αμύγδαλα και αβοκάντο η συνέχεια γράφεται με ριζότο με σουπιά και το μελάνι της, baby ρόκα, ντοματίνια και ξύσμα μοσχολέμονου, μαφαλντίνες με γαρίδες, μύδια και γυαλιστερές, μαγειρεμένα με μπισκ καραβίδας και λευκό κρασί (€ 29 το άτομο με house wine).
«La Suite Lounge»: Καθαρά Δευτέρα… high
Και το «ρετιρέ» του «St George Lycabettus» έχει άπλετη θέα – βλέπει μέχρι το Σαρωνικό. Ο executive chef του ξενοδοχείου Βασίλης Μήλιος θα ετοιμάσει ένα πλούσιο σαρακοστιανό μπουφέ με παραδοσιακή χειροποίητη λαγάνα, μύδια αχνιστά, μπακαλιάρο με κρούστα αρωματικων, σουπιές με σπανάκι, γαρίδες, πέστροφα, καλαμαράκια και άλλα πολλά... Τους μικρούς φίλους της παρέας θα απασχολήσει η nannuka.gr βοηθώντας τους να κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό (€ 28 το άτομο, για παιδιά ως 12 ετών 50% έκπτωση).
«Musique Café & More»: Λιχουδιές θαλασσινές
Μπορεί τα κρέατα που φέρνουν οι ιδιοκτήτες από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Νάξο, να είναι το σήμα-κατατεθέν του σύγχρονης αισθητικής, ιδιαίτερα δημοφιλούς all-day στεκιού στο τρίστρατο Αρχελάου-Αμύντα-Αρριανού, την Καθαρά Δευτέρα όμως θα φτιάχνουν, κρατώντας την παράδοση, και τηγανητό γαριδάκι Σύμης, καλαμάρια είτε τηγανητά είτε ψητά, σουπιές με χόρτα, μύδια αχνιστά, ταραμοσαλάτα και χόρτα, σφυρίζοντας την έναρξη της Σαρακοστής.
«1920 Βασίλαινας»: Συλλογή εδεσμάτων
Στο όμορφο deli bistro του Πειραιά από τη 1 έως και τις 5.30 μ.μ. ο Θανάσης Βασίλαινας, η Νίκη Τρέσσου και η Ευδοκία Φυλακούρη θα ετοιμάζουν πολλές γιορτινές νοστιμιές: φασολάδα με τσίλι, ταραμοσαλάτα με αραβικές πιτούλες, κρεμμυδόπιτα με κολοκύθα και δενδρολίβανο, σαλάτα με ρεβίθια, πράσινο μήλο, πιπεριά Φλωρίνης και σος ταχίνι, λαχανοσαλάτα με καβούρι και εσπεριδοειδή, γαρίδες ψητές μαριναρισμένες με μπαχαρικά, χταπόδι καπνιστό, λινγκουίνι με αβγοτάραχο και Σουσάμι, ριζότο με μελάνι σουπιάς και μύδια…
«Αλεξάνδρα»: Με φόντο το πάρκο
Η Καθαρά Δευτέρα φέρνει στο τραπέζι του ελληνικού εστιατορίου στο πάρκο των Παναθηναίων ανάμεσα σε άλλα, φάβα με καπαρόφυλλα, ταραμοσαλάτα, πατατοσαλάτα, γίγαντες Καστοριάς με σπανάκι, αγκινάρες αλά πολίτα, τα γνωστά του ωραία κυκλαδίτικα ρεβίθια, χταπόδι στα κάρβουνα με φάβα, μελιτζάνες σαγανάκι, χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, μακαρόνια με θαλασσινά μαγειρεμένα στη λαδόκολλα, μυδοπίλαφο κι άλλα πολλά. Εδώ διαλέγετε a la carte, αναλόγως όρεξης και διάθεσης.
«Κούβελος»: Νοστιμιές με άρωμα γειτονιάς
Στην γλυκιά ταβέρνα του Κουκακίου έχουν σκοπό (εκτός αν τους τα χαλάσει ο καιρός) να ανοίξουν την όμορφα γραφική, ασβεστωμένη, στρωμένη με χαλικάκι αυλή τους και να χαρούν τις πρώτες μέρες της άνοιξης. Ειδικά για την ημέρα θα προσθέσουν στα κλασικά της κουζίνας τους και κάποια ακόμα νηστίσιμα πιάτα με θαλασσινό χαρακτήρα, όπως κρασάτα μοσχοχτάποδα, ριζότο θαλασσινών, καραβιδομακαρονάδα και γαριδοπιτάκια με λαχανικά.
«Tier et Tout»: Στο ρυθμό της παράδοσης
Στον σε στιλ μοντέρνου μπιστρό all-day χώρο του Νέου Ψυχικού η κουζίνα τηρεί τα έθιμα και μπαίνει στη Σαρακοστή με παραδοσιακή λαγάνα, ταραμοσαλάτα με τραγανές πιτούλες, χταπόδι με φάβα και σαφράν, καλαμάρι ψητό με τσακιστή πατάτα και αρωματικά, κολοκυθοκεφτέδες, κριθαράκι με γαρίδες και μύδια αχνιστά.
«Μπεμπέκα»: Θαλασσινά και αύρα γλυκιά
Και στην χαριτωμένη μοντέρνα ταβέρνα του Χαλανδρίου η Καθαρά Δευτέρα έχει τα έξτρα πιάτα της: θα καθίσετε στο νοσταλγικό εσωτερικό της μονοκατοικίας ή στην όμορφη αυλή και θα διαλέξετε ανάμεσα σε φρέσκο καλαμάρι, λευκή ταραμοσαλάτα, γαριδομακαρονάδα με φρέσκιες σε κόκκινη σάλτσα, μπακαλιαρολουκουμάδες με επτανησιακή αλιάδα, φρέσκιες γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά στον χυμό τους…
«Αthens Plaza»: Καθαρά Δευτέρα σε δύο ταμπλό
Στο καφέ του ξενοδοχείου του Συντάγματος θα προτείνουν μια πιατέλα δύο ατόμων – με γαρίδες σοτέ με ούζο και πιπεριά Φλωρίνης, χταπόδι μαριναρισμένο με φρέσκια ντομάτα και κρεμμυδάκι, σουπιά σχάρας λαδολέμονο, φάβα Σαντορίνης κ.α. (€ 39 για δύο άτομα, παιδιά ως 10 ετών δεν χρεώνονται, περιλαμβάνεται 1 ποτήρι κρασί ή ένα καραφάκι ούζο ή τσίπουρο ανά άτομο). Στο εστιατόριο «Τhe Parliament» θα σερβίρονται a la carte χταποδάκι με φάβα, μυδοπίλαφο με μάραθο, λαζανάκι με καραβίδες και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, γιουβετσάκι θαλασσινών, γαριδομακαρονάδα με ντομάτα και βασιλικό και όχι μόνο.