Γκουρμέ μυστικό με θέα την Ακρόπολη

Φιλάς Ακρόπολη, βουτάς στην ιστορία του ντιζάιν, γεύεσαι σοφιστικέ συνθέσεις. Το «Modern Rooftop Dining» είναι από τα καινούργια δυνατά χαρτιά της γευστικής σκηνής της Αθήνας.

Γκουρμέ μυστικό με θέα την Ακρόπολη

Φιλάς Ακρόπολη, βουτάς στην ιστορία του ντιζάιν, γεύεσαι σοφιστικέ συνθέσεις. Το «Modern Rooftop Dining» είναι από τα καινούργια δυνατά χαρτιά της γευστικής σκηνής της Αθήνας.

Γκουρμέ μυστικό με θέα την Ακρόπολη - εικόνα 1

Αγαθό σε πλήρη επάρκεια από τη σάλα και τη βεράντα του «Modern» η φωτισμένη ωραία Ακρόπολη – μόλις την αντικρίσεις σκέφτεσαι πόσο πετυχημένο είναι τελικά το όνομα «Athens Was» του ξενοδοχείου, στην ταράτσα του οποίου φιλοξενείται το εστιατόριο. Γραμμές λιτές και έμπα εντυπωσιακό, με τις μαρμάρινες κεφαλές έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου – σαν έκθεση σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου. Η συνομιλία με το αρχαίο κάλλος υλοποιείται και με τη φωτογραφημένη από τον Στέφανο Σάμιο πέτρινη μάσκα αρχαίου δράματος δίπλα στο γήινο κόκκινο των νεοκλασικών αλλά δεν μονοπωλεί την ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Σταύρος Παπαγιάννης (Stage Design Office). Όπως και σε ολόκληρο το ξενοδοχείο, η ιστορία του σύγχρονου design γράφεται μέσα από τα έπιπλά του, με σταρ ένα εμβληματικό κομμάτι του Philippe Starck, τις περίφημες καρέκλες Costes στην αρχική τους βερσιόν του 1984. Είχα χρόνια να κάτσω στην αγκαλιά τους, από τότε που σύχναζα στο «Café Costes» στο Παρίσι όπου πρωτοεμφανίστηκαν κι είχα ξεχάσει πόσο άνετες είναι.

Όσον αφορά τη γεύση, τώρα, ο Μιχάλης Μπίρτσιος έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδο της κουζίνας σε σχέση με την πρώτη περίοδο του εστιατορίου, με ψαγμένες, ραφιναρισμένες και σοφιστικέ σπεσιαλιτέ. Να, όπως για παράδειγμα, τα άψογα ψημένα ντελικάτα χτένια μ’ ένα ζωμό από μέλι, πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και μείγμα ξηρών καρπών, που ξυπνούν αναμνήσεις μπακλαβά, μόνο που το πιάτο είναι αλμυρό και σερβίρεται με πουρέ παστινάκι. Είναι σαφές ότι σε επίπεδο τεχνικής επίσης η κουζίνα στέκεται σε πολύ καλό επίπεδο πράγμα που κάνει το δείπνο αλλά και το μεσημεριανό εδώ εμπειρία. Το νιώθεις στο πόσο άψογα είναι ψημένη η παντσέτα του χοιρινού iberico, καρυκευμένη με μυρωδάτη τρούφα και σερβιρισμένη με πουρέ σελινόριζας και ταιριαστό κάστανο. Το πολύ ωραίο εξελιγμένο εκμέκ με τραγανό κανταΐφι, κρέμα μαστίχας και φιστικιού της Βασιλικής Πηλιανίδου συμπληρώνει ταιριαστά την εικόνα ενός γαστρονομικού μυστικού που πρέπει ν’ ανακαλύψετε.

Ξεν. «Athens Was», Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Πλάκα, 2109249954. Τιμή: € 45-50.

Must taste

Γκουρμέ μυστικό με θέα την Ακρόπολη - εικόνα 2

Γαρίδα, καπνιστό σκουμπρί κρέμα, πέστο νεροκάρδαμου
Πρωτότυπη συνύπαρξη ντελικάτου και δυνατού, καθώς οι πολύ ωραίες σοταρισμένες γαρίδες συνδυάζονται με το δυναμισμό του καπνιστού σκουμπριού. Ωραίο κλου το ελαφρύ πέστο νεροκάρδαμου που συνδυάζει τη γεύση της χλωροφύλλης μ’ ένα ωραίο κονσομέ γαρίδας και σοφιστικέ πικράδα από τουίλ ελιάς.

Γκουρμέ μυστικό με θέα την Ακρόπολη - εικόνα 3

Σούπα αγκινάρας, αχιβάδες, σύγκλινο Μάνης
Το κοντράστ της πλούσιας κρέμας με υφή σαν άγριο βελούδο με την καπνιστή γεύση και το άρωμα του μανιάτικου αλλαντικού δουλεύει πολύ όμορφα. Μαζί με τραγανό κουνουπίδι, πικάντικα φύλλα nasturium, σπαράγγια της θάλασσας και αχιβάδες, η αρμονία γίνεται κέντημα με τσαχπινιές. Ίσως όμως οι αχιβάδες να είναι πολύ ντελικάτες γι’ αυτήν τη σύνθεση.

Γκουρμέ μυστικό με θέα την Ακρόπολη - εικόνα 4

Λαβράκι, φακές, φινόκιο, τρούφα
Το αστέρι σε αυτό το πιάτο είναι οι μεγάλες φακές μπελούγκα, μαγειρεμένες σε κονσομέ γαρίδας, ώστε η φυσική νοστιμιά τους να παίρνει θαλασσινή απόχρωση. Άψογα ψημένο, τραγανό και ζουμερό, το λαβράκι πάνω τους, ταιριαστή η κρέμα φινόκιο, η ελαφριά βινεγκρέτ και η ένταση της κάπαρης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα κορυφαία παρεΐστικα εστιατόρια της Αθήνας σε σπέσιαλ τιμές

Από το Ex Machina και το Pharaoh μέχρι τις Σεϋχέλλες, τον Τηλέμαχο ή τον Τραβόλτα, αυτά τα βραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας είναι ιδανικά για να απολαύσετε το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς, με ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές και παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/09/2025

Ένα από τα πιο cool street food της Θεσσαλονίκης ήρθε και στην Αθήνα

Χεράτο φαγητό με τις δικές του νόρμες και ωραία vibes επί της οδού Αρτέμιδος, σε μία άρτι αφιχθείσα πρόταση.

Ταβέρνες με ιστορία: Η Κληματαριά στη Βυτίνα κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ

Κοντά 95 χρόνια συνεχούς λειτουργίας από την ίδια οικογένεια μετράει η ταβέρνα Κληματαριά στη Βυτίνα, ένα σπάνιο ρεκόρ που δηλώνει συνέπεια, ποιότητα και, βέβαια, αγάπη…

Τρεις ιωδιούχοι λόγοι για φθινοπωρινή απόδραση στη Λευκάδα

Ακροβολισμένα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, αυτά τα εστιατόρια σηκώνουν ψηλά τη θαλασσινή παράδοση της Λευκάδας, συνδυάζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη και μαγειρική φινέτσα σε ατμοσφαιρικά σκηνικά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Αποκαλόκαιρο στην Πάρο με κορυφαίες γεύσεις σε τιμές - έκπληξη

Τα καλύτερα εστιατόρια της Πάρου που κατέκτησαν τις γαστρονομικές κορυφές της χρονιάς, μας καλούν να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι με ειδικά μενού σε μειωμένες τιμές, χάρη στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς

"Nobilis Rooftop": Η Κηφισιά είναι ακόμα πιο ωραία από ψηλά

Ένα κρυμμένο rooftop στην Κηφισιά αποκαλύπτει την πιο δροσερή πλευρά της γαστρονομίας.

Πόσο προσιτό είναι τελικά το φαγητό στα εστιατόρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης;

Μια νέα παγκόσμια μελέτη από το Chef’s Pencil κατέταξε 177 πόλεις παγκοσμίως, συγκρίνοντας το κόστος φαγητού σε εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες σε σχέση με τους τοπικούς μισθούς. Ας δούμε τι παίζει - και στα μέρη μας.