Στο πρώτο του αφιέρωμα στις τοπικές ελληνικές συνταγές και υλικά, το «Balcony» στο Κουκάκι εστιάζει στο Νότιο Αιγαίο, το οποίο μόλις ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης 2019».
Ο executive chef Νίκος Φωτιάδης είχε στα πλάνα του ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του «Balcony» στη Βεΐκου, στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, μια σειρά από αφιερώματα στα ελληνικά τοπικά προϊόντα και τις συνταγές που συνδέονται με τις γευστικές ντοπιολαλιές. Το «Γευστικό Ταξίδι στην Ελλάδα» πλέον παίρνει σάρκα και οστά και το εστιατόριο, που βλέπει από τη βεράντα του το Μουσείο Ακρόπολης, θα ατενίζει για μια εβδομάδα από την κουζίνα του το Νότιο Αιγαίο. Από τη Δευτέρα 30/1 έως και την Κυριακή 5/2, ο σεφ του «Balcony» Θανάσης Ανδριτσόπουλος, η Μαρία Διακάτου (βλ. «Ευ Ζην» στην Ερμούπολη και «Αμπελά» στην ομώνυμη παραλία), η Λίνα Φουρνιστάκη, επίσης από τη Σύρο («Αλλού γι’ αλλού» και «Ono Concept»), και ο σεφ και παραγωγός Μιχάλης Γεωργουδιός από τη Ρόδο συνεργάζονται στο ειδικό μενού που έχει πολλά κι ενδιαφέροντα να σας συστήσει.
Το εν λόγω μενού ξεκινάει με τηγανάκι με τρίμμα από αβγοτάραχο κολιού με πάστα μάραθου, ένα ροδίτικο πλατό θαλασσινών (με πεταλίδα, χοχλιό και νυχάκι με ροδίτικο φύκι σταφυλιά) και σμέρνα λιαστή με δυσεύρετα γλυκάδια χταποδιού, σκορδαλιά αγκινάρας και φύκι πευκάκι. Συνεχίζει με κυκλαδίτικη σαλάτα (με ξινοτύρι, ντοματίνια, ελιές και καπαρόφυλλα), χυλοπίτες με τσουκνίδα (ή με βασιλικό), σκορδολουκάνικο και Σαν Μιχάλη και κουνέλι τσιγαριαστό με κάππαρη, λεμονόφυλλα και πατατού. Κλείνει με σφολιάτσα Σύρου, ένα σιροπιαστό γλυκό με βάση από φύλλο κρούστας που το λένε και μαστιχάκι, με περγαμόντο γκλασέ, και κοστίζει € 30 το άτομο με τέσσερα διαφορετικά κρασιά, ούζο και καφέ.