Καλαίσθητο και χαλαρό μαγαζί, με νόστιμα πιάτα που ξεφεύγουν από τα κλασικά της ψαροταβέρνας, οι «Ψαράδες» δεν έχουν κερδίσει τυχαία το στοίχημα στο Παλαιό Φάληρο.
Δευτέρα βράδυ και στους «Ψαράδες» δεν έπεφτε καρφίτσα. Πολύ καλαίσθητος και χαλαρός ο χώρος, με άπλα ανάμεσα στα τραπέζια και την κυριαρχία του λευκού να συνδυάζεται με πολύ όμορφα τιρκουάζ γυάλινα αντικείμενα –ορισμένα εκ των οποίων vintage, όπως οι παγωνιέρες του ’40–, ράφια με σύρμα και μοντέρνα φωτιστικά. Όσο για τη μουσική συνοδεία, μπαλάντες, blues αλλά και jazz κομμάτια. Αφήνοντας στην άκρη τα αυτονόητα (δηλαδή τα ολόφρεσκα ψάρια, την καλή σχάρα και το τηγάνι), ο νεαρός σεφ Βασίλης Τσατσάκης ξεκίνησε ορμητικά, με πιάτα που απέχουν πολύ από τα κλασικά της ψαροταβέρνας. Χωρίς να αλλάζει γραμμή πλεύσης, στην ουσία ραφινάρει με τον καιρό τις δημιουργίες του και σιγουρεύει την τεχνική του.
Ορεκτικός, φίνα ξινάλμυρος μεζές η μους λευκού ταραμά με κρίταμο τουρσί και φρέσκο κρεμμυδάκι. Το ταρτάρ τσιπούρας, πάλι, είναι μια λεπτή γεύση που αποκτάει την απαραίτητη ένταση από τα συνοδευτικά αβγά χελιδονόψαρου και το λάδι καπνιστής πάπρικας. Το καρπάτσιο τόνου μαριναρισμένο σε λάιμ κι ελαιόλαδο έχει για γαρνιτούρα αποξηραμένα βρώσιμα άνθη, λευκό και μαύρο σουσάμι, που προσθέτει ενδιαφέρουσα υφή σε ένα κατά τα άλλα χαμηλόφωνο έδεσμα. Εξαιρετική γεύση και τεχνική στο κριθαρότο με σουπιά με το μελάνι της μαζί με τρίμμα αβγοτάραχου για γαρνιτούρα: ένα πεντανόστιμο πιάτο γεμάτο ιώδιο, με κομματάκια γλυκιάς και μαστιχωτής σουπιάς και το αβγοτάραχο να προσθέτει δυνατούς αρωματικούς τόνους και στιβαρές γευστικές νότες. Το σαγανάκι γαρίδας στο φούρνο με νιώτικο τυρί θα κέρδιζε πόντους αν οι γαρίδες ήταν πιο ζουμερές και το τυρί ακουγόταν περισσότερο.
Καινούργιο πιάτο το ψητό καλαμάρι γεμιστό με φρέσκο τόνο κι εύγεστη σος λαδολέμονο: ένας ενδιαφέρων, λιτός συνδυασμός που πιστεύουμε πως έχει μέλλον. Άλλο ένα πιάτο με φρέσκο τόνο –πρόκειται για ένα υλικό που αγαπάει ο σεφ– το παστίτσιο με ελαφριά κρέμα αντί για μπεσαμέλ. μια απλή απόδοση της κλασικής συνταγής, την οποία θα εκτιμήσουν οι οπαδοί της λιτής μαγειρικής. Ελαφρύ και κομψό πιάτο η πεσκανδρίτσα φρικασέ με σταμναγκάθι και αγκιναράκια μαζί με φρέσκια λεμονάτη λευκή σάλτσα. Για το τέλος διαλέξαμε την πάβλοβα με φρούτα του δάσους και κρέμα λεμόνι – ο σεφ προτιμάει την ιταλική του μαρέγκα μάλλον τραγανή παρά μαστιχωτή. Σημειώστε, τέλος, ότι στους «Ψαράδες» προσφέρουν πολλά επιλεγμένα αποστάγματα, τσίπουρα και ούζα, ενώ το σέρβις είναι ευγενικό και γρήγορο.
Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο, 2109414888. Τιμή: € 25-30.