«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο

Εδώ κι έναν χρόνο ξαναβρίσκουμε εκεί ακριβώς απ’ όπου πρωτοξεκίνησε, στην οδό Σπευσίππου, το εστιατόριο που έχει πάντα τον τρόπο να σε επαναφορτίζει με νόστιμο φαγητό και ζεστό ιταλικό ταμπεραμέντο.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο

Εδώ κι έναν χρόνο ξαναβρίσκουμε εκεί ακριβώς απ’ όπου πρωτοξεκίνησε, στην οδό Σπευσίππου, το εστιατόριο που έχει πάντα τον τρόπο να σε επαναφορτίζει με νόστιμο φαγητό και ζεστό ιταλικό ταμπεραμέντο.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο - εικόνα 1

Υπό μία έννοια, είναι καινούργιο. Υπό μια άλλη, παλιό. Το «Tutti a Tavola» άρχισε να γράφει την ιστορία του στο νούμερο οκτώ της Σπευσίππου («Fondata del 1996» δηλώνει η επιγραφή) και πέρυσι επέστρεψε ακριβώς στο ίδιο σημείο, με τον Αντόνιο Τουτέρα να συνεργάζεται με τον Δημήτρη Αναστόπουλο. Στα τραπέζια του βρήκα να τρωγοπίνουν αρκετές παρέες και ζευγάρια συζητώντας ήσυχα κι ακούγοντας ιταλικές μουσικές. Πάντα λιλιπούτειο, είναι διακοσμημένο σε κλασικούς τόνους, σε γκρι και λευκό, με απλίκες-καπελάκια, φιγούρες, συνταγές και υλικά της ιταλικής κουζίνας στα κάδρα, ένα μαύρο δερμάτινο καναπέ-σεπαρέ πάνω από τον οποίο κρέμονται ένας καθρέφτης και μια «ταινία» με ρετρό μοντέλα της Fiat.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο - εικόνα 2

Καθίσαμε, παραγγείλαμε, κι έπιασα να χαζεύω τον Αντόνιο να εξηγεί τα πιάτα ημέρας, να ανοίγει κρασιά, να χαιρετάει εκείνους που έμπαιναν, να ξεπροβοδίζει όσους έφευγαν. Είναι φως φανάρι ότι του αρέσει ο ρόλος του οικοδεσπότη. Του πάει. «Ως οικοδεσπότης αυτό που κάνεις είναι να σκορπίζεις την αύρα σου», λέει ο ίδιος. Ομολογουμένως έχει σκορπίσει πολλά… καντάρια από το ’89 που πήγε για διακοπές στη Σαντορίνη χωρίς εργασιακή ατζέντα και έμεινε για να βρεθεί διαδοχικά σε διάφορα πόστα, από σερβιτόρος και μπάρμπαν στην οργάνωση και στην κουζίνα διάφορων μαγαζιών (μεταξύ άλλων, σε «Da Capo», «Sao Paolo», «Deals», «Dirty Pizza», «Crudo», «Il Postino»). Φίλους έκανε πολλούς. Στην καινούργια βερσιόν του «Tutti a Tavοla» φαντάζομαι ότι θα κάνει κι άλλους, με τη συνδρομή του cosy χώρου και του φιλόξενου, καθαρού σε γεύσεις φαγητού που επιμελείται ο ίδιος.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο - εικόνα 3

Τα κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες που σοτάρονται με μανιτάρια πορτσίνι και πολτό μαύρης τρούφας είναι νόστιμα κι ανάλαφρα, το ίδιο και το πιπεράτο καρπάτσιο που έρχεται με ξινούτσικο πολτό αβοκάντο για δροσιά. Τα νιόκι με σάλτσα γλυκιάς κολοκύθας, καπνιστή πανσέτα και λίγη scamorza είναι νόστιμη ρουστίκ συνταγή, ενώ, για μια δόση ιταλικού Νότου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα σιτσιλιά­νικο θαλασσινό al dente σπαγκέτι με γαύρο, ντοματίνια, αβγοτάραχο και ψίχα ψωμιού. Η κοτολέτα alla Milanese ήρθε κλασική, ωραία παναρισμένη, χρυσαφιά, με το ιταλικό βούτυρο να σε πιάνει από τη μύτη και μια ωμή, δροσερή σαλατίτσα (κολοκύθι, ξινόμηλο, καρότο, παντζάρι, μαϊντανό κ.ά.) να σπάει τη λιπαρότητα του τηγανιού.
|
Η λίστα κρασιών με μια τριανταριά ιταλικές ετικέτες μικρών παραγωγών καλύπτει την απόσταση από το Πιεμόντε μέχρι την Πούλια, ενώ το αρκετά οικονομικό house wine είναι του Λογοθέτη. Με το εστιατόριο να ανοίγει στη 1 μ.μ., μπορείς ανά πάσα στιγμή να κατέβεις τα σκαλιά για λίγη γευστική θαλπωρή. Ρεβεγιόν δεν έχει στο πρόγραμμα, αλλά, εφόσον στις 24/12 και την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτό όπως κάθε μεσημέρι, μπορείς με αφορμή τη γιορτινή βόλτα ή τα ψώνια της τελευταίας στιγμής να χαρείς ένα ριζότο ή ένα πιάτο ζυμαρικών πίνοντας ένα κρασί με ένα φίλο ή μια φίλη.

Σπευσίππου 8, Κολωνάκι, 2107222785.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
25/11/2022

Σε αυτό το φεστιβάλ θα μάθεις τα πάντα για το μέλι

Γνωρίστε σπάνιες ποικιλίες ελληνικού μελιού και νέα προϊόντα στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2022: Τα κορυφαία εστιατόρια

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

"Viva Italia" στο "Da Bruno" με ανανεωμένο μενού

Αέρας ανανέωσης φυσά στις γεύσεις του ολοφάνερα φρεσκαρισμένου ιταλιάνικου πόστου στο Παλαιό Φάληρο, που στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζει να είναι σταθερή αξία για τους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

Το Σymposio είναι το event που θα αλλάξει τη Βαρβάκειο

Με τενόρους να συναντούν techno DJs, ξυλοπόδαρους να προσπερνούν αρπίστριες και street food κιόσκια να αχνίζουν μυρωδιές πλάι σε εκθέσεις ζωγραφικής, η γλαφυρή μπρουταλιτέ της οδού Αριστογείτονος στη Δημοτική Αγορά της Αθήνας μεταμορφώνεται στο urban σκηνικό ενός ανατρεπτικού event, που έρχεται για να μεταμορφώσει την εικόνα που έχουμε για το στομάχι της πόλης.

"Manοuka": Οινογευσιγνωσία με την Ακρόπολη "on screen"

Σφιχτά ενοποιημένο γαστρονομικό σενάριο με μοντέρνα προσέγγιση, οινικό cast με επιλεγμένες ελληνικές ετικέτες και ενδιαφέρουσα μπάρα με φόντο την Ακρόπολη δίνουν τον τόνο στο rooftop εστιατόριο στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου "Utopia".

Οι πιο γνωστοί μύθοι για το ποτό

Όχι, δε φταίει εκείνο το σφηνάκι στο τέλος για το hangover σου.