«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο

Εδώ κι έναν χρόνο ξαναβρίσκουμε εκεί ακριβώς απ’ όπου πρωτοξεκίνησε, στην οδό Σπευσίππου, το εστιατόριο που έχει πάντα τον τρόπο να σε επαναφορτίζει με νόστιμο φαγητό και ζεστό ιταλικό ταμπεραμέντο.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο

Εδώ κι έναν χρόνο ξαναβρίσκουμε εκεί ακριβώς απ’ όπου πρωτοξεκίνησε, στην οδό Σπευσίππου, το εστιατόριο που έχει πάντα τον τρόπο να σε επαναφορτίζει με νόστιμο φαγητό και ζεστό ιταλικό ταμπεραμέντο.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο - εικόνα 1

Υπό μία έννοια, είναι καινούργιο. Υπό μια άλλη, παλιό. Το «Tutti a Tavola» άρχισε να γράφει την ιστορία του στο νούμερο οκτώ της Σπευσίππου («Fondata del 1996» δηλώνει η επιγραφή) και πέρυσι επέστρεψε ακριβώς στο ίδιο σημείο, με τον Αντόνιο Τουτέρα να συνεργάζεται με τον Δημήτρη Αναστόπουλο. Στα τραπέζια του βρήκα να τρωγοπίνουν αρκετές παρέες και ζευγάρια συζητώντας ήσυχα κι ακούγοντας ιταλικές μουσικές. Πάντα λιλιπούτειο, είναι διακοσμημένο σε κλασικούς τόνους, σε γκρι και λευκό, με απλίκες-καπελάκια, φιγούρες, συνταγές και υλικά της ιταλικής κουζίνας στα κάδρα, ένα μαύρο δερμάτινο καναπέ-σεπαρέ πάνω από τον οποίο κρέμονται ένας καθρέφτης και μια «ταινία» με ρετρό μοντέλα της Fiat.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο - εικόνα 2

Καθίσαμε, παραγγείλαμε, κι έπιασα να χαζεύω τον Αντόνιο να εξηγεί τα πιάτα ημέρας, να ανοίγει κρασιά, να χαιρετάει εκείνους που έμπαιναν, να ξεπροβοδίζει όσους έφευγαν. Είναι φως φανάρι ότι του αρέσει ο ρόλος του οικοδεσπότη. Του πάει. «Ως οικοδεσπότης αυτό που κάνεις είναι να σκορπίζεις την αύρα σου», λέει ο ίδιος. Ομολογουμένως έχει σκορπίσει πολλά… καντάρια από το ’89 που πήγε για διακοπές στη Σαντορίνη χωρίς εργασιακή ατζέντα και έμεινε για να βρεθεί διαδοχικά σε διάφορα πόστα, από σερβιτόρος και μπάρμπαν στην οργάνωση και στην κουζίνα διάφορων μαγαζιών (μεταξύ άλλων, σε «Da Capo», «Sao Paolo», «Deals», «Dirty Pizza», «Crudo», «Il Postino»). Φίλους έκανε πολλούς. Στην καινούργια βερσιόν του «Tutti a Tavοla» φαντάζομαι ότι θα κάνει κι άλλους, με τη συνδρομή του cosy χώρου και του φιλόξενου, καθαρού σε γεύσεις φαγητού που επιμελείται ο ίδιος.

«Tutti a Tavola»: Στο… σπίτι του Αντόνιο - εικόνα 3

Τα κολοκυθάκια σε λεπτές λωρίδες που σοτάρονται με μανιτάρια πορτσίνι και πολτό μαύρης τρούφας είναι νόστιμα κι ανάλαφρα, το ίδιο και το πιπεράτο καρπάτσιο που έρχεται με ξινούτσικο πολτό αβοκάντο για δροσιά. Τα νιόκι με σάλτσα γλυκιάς κολοκύθας, καπνιστή πανσέτα και λίγη scamorza είναι νόστιμη ρουστίκ συνταγή, ενώ, για μια δόση ιταλικού Νότου, μπορείς να δοκιμάσεις ένα σιτσιλιά­νικο θαλασσινό al dente σπαγκέτι με γαύρο, ντοματίνια, αβγοτάραχο και ψίχα ψωμιού. Η κοτολέτα alla Milanese ήρθε κλασική, ωραία παναρισμένη, χρυσαφιά, με το ιταλικό βούτυρο να σε πιάνει από τη μύτη και μια ωμή, δροσερή σαλατίτσα (κολοκύθι, ξινόμηλο, καρότο, παντζάρι, μαϊντανό κ.ά.) να σπάει τη λιπαρότητα του τηγανιού.
|
Η λίστα κρασιών με μια τριανταριά ιταλικές ετικέτες μικρών παραγωγών καλύπτει την απόσταση από το Πιεμόντε μέχρι την Πούλια, ενώ το αρκετά οικονομικό house wine είναι του Λογοθέτη. Με το εστιατόριο να ανοίγει στη 1 μ.μ., μπορείς ανά πάσα στιγμή να κατέβεις τα σκαλιά για λίγη γευστική θαλπωρή. Ρεβεγιόν δεν έχει στο πρόγραμμα, αλλά, εφόσον στις 24/12 και την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτό όπως κάθε μεσημέρι, μπορείς με αφορμή τη γιορτινή βόλτα ή τα ψώνια της τελευταίας στιγμής να χαρείς ένα ριζότο ή ένα πιάτο ζυμαρικών πίνοντας ένα κρασί με ένα φίλο ή μια φίλη.

Σπευσίππου 8, Κολωνάκι, 2107222785.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.