Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων «Ξυνό Νερό», Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Χρήστος Θωμαΐδης Ξυνό Νερό

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

Χρήστος Θωμαΐδης Ξυνό Νερό

> H "Ξινό Νερό Μονομετοχική Α.Ε. - Ο.Τ.Α." είναι μια μονομετοχική δημοτική εταιρεία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα με ευθέως εμπορικό χαρακτήρα. Τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία, αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας;

Αυτό που είναι σίγουρα μοναδικό με την περίπτωση της "Ξινό Νερό", είναι ότι δεν υπάρχει άλλη δημοτική επιχείρηση που ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της να έχει ένα προϊόν το οποίο βγαίνει στην ελεύθερη, σκληρή, ανταγωνιστική αγορά. Το δικό μας προϊόν, θυμίζω, μπαίνει σε σούπερ μάρκετ, σε εστιατόρια, σε καφετέριες, στο σπίτι, το ψυγείο και το τραπέζι του κάθε Έλληνα.

Ως δημοτική επιχείρηση με μοναδικό μέτοχο τον Δήμο Αμυνταίου, ο σκοπός της λειτουργίας της ξεχωρίζει επίσης, καθώς στο επίκεντρο της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας του έργου της είναι η τοπική κοινωνία και τα κέρδη επιστρέφουν απευθείας στον Δήμο Αμυνταίου και σε επενδυτικά έργα ανάπτυξης της ίδιας. Γυμναστήρια, σχολεία, οδικά έργα, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, ακόμη και δωρεές σε νοσοκομεία χρηματοδοτούνται σήμερα από τα έσοδα της επιχείρησης, ακολουθώντας προτεραιότητες που θέτει το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Υπό την τρέχουσα διοικητική περίοδο στον Δήμο Αμυνταίου, με Δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Λιάση, πραγματοποιούνται δράσεις και επενδυτικά έργα που ιστορικά δεν έχει ξαναβιώσει ο οργανισμός. Αυτή είναι, βέβαια, μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια. Μέχρι πρότινος, τα λίγα κέρδη που άφηνε η επιχείρηση, έμπαιναν ως αποθεματικό στην ίδια την επιχείρηση, για το νέο της παραγωγικό κεφάλαιο.

Το δεύτερο θετικό είναι πως, το "Ξυνό Νερό" έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πυλώνες της περιοχής. Από 11 εργαζόμενους πριν από λίγα χρόνια, έχει φτάσει στους 54, προσφέροντας επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα στην τοπική οικονομία, που αγγίζει τα 750.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να αναφέρεται το επιπλέον έσοδο στις επιχειρήσεις δορυφόρους της περιοχής — μια κρίσιμη "ανάσα" σε μια περιοχή που έχει χάσει 2.000 θέσεις εργασίας λόγω μεταλιγνιτικής μετάβασης.

Πρέπει να γνωρίζει, λοιπόν, ο κάθε Έλληνας καταναλωτής ότι όταν αγοράζει ένα μπουκάλι Ξινό Νερό, το κέρδος του μπουκαλιού δεν πηγαίνει στην τσέπη ενός ιδιώτη, αλλά κατευθείαν στην τοπική κοινωνία.

Ξυνό Νερό

> Στο πρόσφατο παρελθόν, ο δημοτικός χαρακτήρας της επιχείρησης είχε συναντήσει "φουρτούνες" που φάνηκαν και στο ράφι – είχαν υπάρξει περίοδοι όπου το Ξινό Νερό ήταν σε τεράστια έλλειψη… Αυτό έχει πια ομαλοποιηθεί;

Ο προηγούμενος δήμαρχος προσπάθησε να παραχωρήσει ποσοστό της επιχείρησης σε ιδιώτη, με τρόπο τον οποίο αμφισβήτησα πολύ σθεναρά. Κατάφερα να πείσω την τοπική κοινωνία και το δημοτικό συμβούλιο – στο οποίο ο ίδιος πλειοψηφούσε, σημειωτέον – να αντισταθεί σε αυτήν την κίνηση, η οποία, προέβλεπα, θα οδηγούσε εν τέλει στην ιδιωτικοποίηση της "Ξινό Νερό".  Η σοβαρή συζήτηση που έγινε τότε στην τοπική κοινωνία για τον δημοτικό χαρακτήρα της επιχείρησης, οδήγησε σε έναν πολύ ωριμότερο κύκλο της εταιρείας σήμερα και φυσικά στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε κύκλο εργασιών 1 εκατομ. ευρώ, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει τα 7 εκατομ. και αναμένεται να κλείσουμε το έτος με 9 εκατομμύρια.

> Αναφερθήκατε σε ένα νέο παραγωγικό κεφάλαιο για την "Ξινό Νερό".

Μιλάμε για μια μεγάλη επένδυση, ένα νέο εργοστάσιο, για το οποίο υποβλήθηκε σχέδιο στο Υπουργείο Ανάπτυξης το 2022 και εγκρίθηκε. Ένα νέο εργοστάσιο 3.000 τετραγωνικών μέτρων με νέα, υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην τεράστια ζήτηση εντός Ελλάδος και παράλληλα να κοιτάμε προς το εξωτερικό. Ήδη έχουμε εκσυγχρονίσει την παλιά γραμμή παραγωγής και εγκαινιάσει μια νέα επιπλέον, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά μας, ενώ η τρίτη θα εξαπλασιάσει τις σημερινές μας δυνατότητες. Για να το κάνουμε εικόνα, το 2024 παράξαμε 11 εκατομ. φιάλες – "ένα μπουκάλι για κάθε Έλληνα", ήταν το μότο μας. Το νέο εργοστάσιο θα μας βοηθήσει να φτάσουμε τις 35 εκατομμύρια φιάλες.

Ξυνό Νερό

> Είναι σπουδαία η αύξηση της παραγωγής, αλλά η πηγή πόσο αντέχει;

Η υδρολογική μας μελέτη μας λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας – άλλωστε αντλούμε το νερό από αρκετά ψηλά, δεν έχει χρειαστεί να πάμε σε βάθος κι αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα. Εξάλλου η ίδια πηγή που υδροδοτεί το εργοστάσιο, υδροδοτεί και το χωριό. Γίνεται φυσικά η επεξεργασία που απαιτεί ο νόμος πριν φτάσει στη βρύση, κι έτσι είναι πιο "αδυνατισμένο", όμως είναι το ίδιο κοίτασμα. Οι νέες εγκαταστάσεις, δε, θα είναι ακριβώς πάνω από την πηγή, όχι 3 χιλιόμετρα μακριά όπως είμαστε τώρα, επομένως η πιθανότητα να έχουμε 100% φυσικώς ανθρακούχο μεταλλικό νερό είναι πολύ μεγάλη.

> Αν ρωτάγαμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Ξυνού Νερού, που το κάνουν να ξεχωρίζει, να το αγαπά ο κόσμος, ποια θα λέγατε ότι είναι;

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η ποιότητα του νερού και τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του. Μιλάμε για ένα οξυανθρακικό ασβεστούχο νερό στην πηγή, στο οποίο κάνουμε έναν μικρό εμπλουτισμό με διοξείδιο του άνθρακα από την ίδια την πηγή, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά τον τελικό του χαρακτήρα. Πρόκειται λοιπόν για ένα πάρα πολύ φυσικό, αγνό προϊόν και μάλιστα, από δεκαετίας το ’80 ακόμα, υπήρχαν πολλοί γιατροί που συνιστούσαν – σχεδόν συνταγογραφούσαν – το "Ξυνό Νερό" σε ασθενείς με στομαχικές διαταραχές, γαστροοισοφαγικά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά και πολλές άλλες τέτοιες παθήσεις. Το Μάιο του 2023, μάλιστα, πηγή αναγνωρίστηκε επίσημα ως ιαματική, δημιουργώντας προοπτική και υποχρέωση από την επιχείρηση για τη δημιουργία επισκέψιμου για το κοινό κέντρου ποσοθεραπείας.

Ξυνό Νερό

> Πρόκειται, όπως είπατε, για ένα προϊόν που πράγματι έρχεται στο ράφι και κάθεται δίπλα σε θηριώδη brands, πολυεθνικά μεταξύ άλλων. Ποιες είναι οι άμεσες προκλήσεις για την επέκταση και περαιτέρω εδραίωσή του, σε μια εποχή που ζητά, για παράδειγμα, νερά με γεύσεις.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για εμάς, ήταν να αυξήσουμε την παραγωγή ώστε να καλύψουμε την πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση σε όλη την Ελλάδα. Για να το κάνουμε αυτό, δυστυχώς χρειάστηκε να αναστείλουμε την παραγωγή αναψυκτικών μας, τα οποία βέβαια, και πάλι, ήταν σε τόσο μικρή ποσότητα που δεν μπορούσαμε να τα διαθέσουμε έξω από τον νομό Φλώρινας.

Τώρα, έχοντας πια αυξήσει την παραγωγή, μπορούμε και διανέμουμε το Ξινό Νερό σε όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο στάδιο που εξετάζουμε είναι να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε διαφορετικού τύπου συσκευασίες – ενδεχομένως πιο ελαφριές, πιο ευπώλητες στη λιανική συσκευασίες polybag, αλουμινίου ή ελαφροπλαστικού. Με τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, εκτιμάμε ότι θα παρουσιάσουμε και νέα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά, ή τα νερά με γεύσεις, όπως λέτε σωστά.

Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας, όμως, είναι πως το "Ξυνό Νερό" δεν είναι απλώς ένα ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό· είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης, που συνδυάζει κοινωνική ανταποδοτικότητα, δημοτικό χαρακτήρα και πραγματικά υψηλή ποιότητα προϊόντος. Στόχος της διοίκησης της "Ξινό Νερό Μονομετοχική Α.Ε. - Ο.Τ.Α." είναι, παράλληλα με τον έντονο οινοποιητικό χαρακτήρα που ήδη κατέχει ο Δήμος Αμυνταίου, το "Ξυνό Νερό" να αποτελεί σήμα κατατεθέν για την τοπική οικονομία και πυλώνας ανάπτυξης και τουριστικής προβολής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/12/2025

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.

Ένα All Day Resto Bar με κάτι από Νάξο στο Παγκράτι

Πιάτα εμπνευσμένα από την εγχώρια γαστρονομία με twist αλλά και μια, γενικότερη, πολύ αξιόλογη ολοήμερη πρόταση.

11+1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Πoύ θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, μπαρ και δίπλα στο κύμα.