Τι γυρεύει μια καμηλοπάρδαλη (που ξέρει από κρασί) στα Εξάρχεια;

Το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

Ζιράφ

Στην εξωτική σαβάνα της Καλλιδρομίου, ανάμεσα σε πάγκους με φρούτα, γκράφιτι και μυρωδιές από καφέδες, μια καμηλοπάρδαλη αποφάσισε να ριζώσει. Όσο αυτή η  "Ζιράφ" από το γαλλικό (girafe) παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά χάρη στον ατελείωτο λαιμό της, άλλο τόσο παραμένει καλά γειωμένη χάρη στα μακριά της πόδια.

Στην περίπτωση που με τη ζωολογία δεν τα πάτε πολύ καλά, σίγουρα με το άχαστο pairing έξοχο κρασί- φανταστικό φαγητό θα είστε πιο εξοικειωμένοι. Ο λόγος για το ολοκαίνουργιο "Ζιράφ", το cool wine bar των Εξαρχείων που μιλάει τη γλώσσα της πόλης: street και comfort, αλλά με τεχνογνωσία που κερδίζει με ειλικρινείς και σημερινούς όρους.

Ζιράφ

Πίσω από το project, ο William Δράκος και ο Γιάννης Τερψίδης, φίλοι από τα χρόνια που μοιράζονταν φοιτητικά αμφιθέατρα, δεν έμειναν ποτέ μόνο στο πάθος τους για την τεχνολογία. Έχτισαν μια από τις πιο δυναμικές εταιρείες πληροφορικής, αλλά κάπου μέσα τους έκαιγε πάντα μια άλλη φλόγα, η ιδέα ενός χώρου ζεστού, με κρασί, γεύσεις και φίλους γύρω από το ίδιο τραπέζι. Όταν στη διαδρομή γνώρισαν τον Βασίλη Παπαδόπουλο, έναν από τους πιο αναγνωρισμένους sommeliers, το όραμα πήρε σάρκα και οστά. Κι έτσι, οι τρεις τους ένωσαν δυνάμεις και έδωσαν ζωή στο Ζιράφ -ένα όνειρο που περίμενε χρόνια να βγει στο φως. Τα της κουζίνας ανέλαβε ο σεφ Παναγιώτης Βασιλάτος, που μαζί με τον Βασίλη Παπαδόπουλο δημιούργησαν ένα δίδυμο που ξέρει να γράφει ιστορίες με ποτήρια και πιάτα εδώ και πολλά χρόνια,  βασισμένοι πάνω στην οικογενειακή ατμόσφαιρα καθώς και την αδιαμφισβήτητη μεταξύ τους χημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι στο "Ζιράφ" δουλεύουν μαζί από δύο έως δέκα χρόνια και αυτό αποδεικνύεται στο χαμόγελο, στην ατμόσφαιρα, στη φυσική άνεση που σου δίνει ο χώρος. Δεν υπάρχει τίποτα στημένο, μόνο αληθινή φιλοξενία.

Απροσποίητα cool χώρος με διακριτικές afro πινελιές εντός, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, μοντέρνα vibes και χαλαρή ατμόσφαιρα εκτός, φτιάχνουν το παζλ της συνθήκης εδώ, ενώ συμπληρώνονται από καλές μουσικές. Μινιμαλιστική έθνικ αισθητική- που επιτέλους σπάει τον σκανδιναβικό κατακλυσμό στο design της εστιάσης.

Ζιράφ

Όσο για τη λίστα των κρασιών, αυτή είναι δίτομο μυθιστόρημα από μόνη της: 135 ετικέτες, 17 χώρες, 80+ ποικιλίες. Και το καλύτερο; Όλες, μα όλες, σερβίρονται σε ποτήρι! Θέλεις ένα δροσιστικό ροζέ Prosecco από την Ιταλία πριν το φαγητό, ένα αργεντίνικο Torrontés στο κυρίως και ένα πλούσιο Côtes du Rhône για pairing με το κρέας; Εδώ μπορείς να τα έχεις όλα, χωρίς να δεσμευτείς σε φιάλη. Μια πολυπολιτισμική εγκυκλοπαίδεια κρασιού, με φιλοσοφία που τιμά τη μοναδικότητα της κάθε τοπικής ποικιλίας.

​​ζιραφ

Η κουζίνα κρατάει το ίδιο vibe σε μια γευστικά uptempo φιλοσοφία. Ο Βασιλάτος κατεβαίνει λαϊκή στην Καλλιδρομίου, γεμίζει τσάντες με πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε street πιάτα με μεσογειακή ούγια. Στο πεδίο του φαγητού, λοιπόν, αρτιζάνικο αραντσίνι από ριζότο μανιταριών, ελαφρύ και στεγνοτηγανισμένο fish n’ chips, tacos με black angus, hot dog σε ψωμάκι lobster, μια άψογα μαγειρεμένη ταλιάτα με τσιμιτσούρι και μερικές ακόμη καλοφτιαγμένες προτάσεις μεριμνούν για το ευ τρώγειν, πριν, μετά και παράλληλα με το ευ πίνειν.

Ζιράφ

Κι εκεί, πάνω από όλα, η καμηλοπάρδαλη. Υπερήφανη, κοινωνική, διαφορετική. Σου ψιθυρίζει το motto της: "in a world full of unicorns, be a giraffe". Είπαμε αυτή η γεμάτη αυτοπεποίθηση καμηλοπάρδαλη πατάει γερά στα πόδια της.

Καλλιδρομίου 17 & Μαυρομιχάλη, 2103605349, IG: @girafe.athens, FB: Girafe Athens

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/11/2025

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το "Φίτα"

Η sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας στη δεύτερη ζωή της, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Sunday Table: Στο The Dolli's Rooftop Restaurant στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.