Βραδιές αλά ελληνικά

Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.

Βραδιές αλά ελληνικά

Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.

ΠΙΘΑΡΙ

Βραδιές αλά ελληνικά - εικόνα 1

Μεζέδες στην πλατεία

Έχουν άλλον αέρα οι γειτονιές. Να, όπως στην Πλατεία Παπαδιαμάντη στα Άνω Πατήσια: σχεδόν αυθόρμητο πράσινο, ησυχία, χαλαρότητα… Τώρα που ο καιρός ανοίγει είναι ό,τι πρέπει για μια ήρεμη κοζερί μετά μεζέ μεταξύ φίλων. Το μενού –αλλά και το στιλ– που έχει το «Πιθάρι» (βρίσκεται εντός της εν λόγω πλατείας) κλασικό κι ευρύ. Υπάρχουν πράγματα που έρχονται από άλλες εποχές, όπως τα «κουκούλια» (κοτόπουλο με τυρί σε κρούστα) ή τα παλιομοδίτικα τυροπιτάκια, και είναι κάπως ξεπερασμένα σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαχρονικές αξίες που χαίρεσαι να απολαμβάνεις. Το απέριττο ψητό καλαμάρι, λ.χ., είναι γευστικότατο· ο παστός μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος προσεκτικά, κρουστός, με μια ιδέα αλμύρας και τύπο που η σωστή σκορδαλιά τον ενισχύει. Συμπαθέστατο το «πιθάρι του σεφ» (μοσχάρι σε πήλινο με τυρί), τα κεφτεδάκια σουβλιστά με μπέικον και το μπιφτέκι με τυρί που λιώνει. Από τους «άλλους κεφτέδες» ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες, αλλά όλοι (με ντομάτα και ρεβίθι) θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στο τηγάνι και περισσότερα μυρωδικά, για να αποκτήσουν ιδιαιτερότητα. Φινάλε με ψητό κυδώνι μετά παγωτού.

Info

Πλ. Παπαδιαμάντη 1, Άνω Πατήσια, 2102029237. Παρ.-Κυρ. & μεσημέρι. Τιμή: € 12-15.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Βραδιές αλά ελληνικά - εικόνα 2

Ψήνεται… ιστορία

Οι σούβλες δεν φιγουράρουν πια απέξω, όμως τα είκοσι έξι χρόνια κρεατοκεντρικής ιστορίας εγγράφονται στο σωστό ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας, το παϊδάκι και το ζουμερό εξοχικό με την τραγανή πετσούλα – Greek taverna στα χάι της! Η «Ήπειρος», πλέον στα χέρια της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Μποζιάρη, έχει νέο προφίλ, με παλ χρώματα, φλοράλ μοτίβα στους πίνακες και απλίκες στους τοίχους. Όσο για την εικόνα του νησιού των Ιωαννίνων πάνω από την κουζίνα, έχει τη σημασία της: στα ενδότερα κρύβεται μια γιαννιώτικη καπακωτή γάστρα που κάνει τις πατάτες λουκούμι (και το αρνί, υποθέτω, αν και μεσοβδόμαδα δεν το πετύχαμε). Προτού φτάσετε στο… ψητό, το οποίο –είπαμε– είναι η ειδικότητά τους, αν και πλέον επιδίδονται και σε μεσημεριανά μαγειρέματα, θα δοκιμάσετε τυροβολιά (φέτα με κολοκύθι, άνηθο και γλυκιά πάπρικα) και τα συμπαθέστατα τυροπιτάκια. Οι ντοματοκεφτέδες κάνουν λίγο κράτει στην ντομάτα, μάλλον για λόγους εμφάνισης, οπότε το αλεύρι, το λάδι και το κρεμμύδι υπερισχύουν, και το μπιφτέκι, παρότι αφράτο, λίγο καρύκευμα το ζητάει για να νοστιμίσει. Ωστόσο, η συνολική προσπάθεια φαίνεται από την πρώτη ύλη μέχρι το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί. Οι αντροπαρέες, που πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω από τις οικογένειες, φαίνεται μάλιστα να εμμένουν στο χύμα.

Info

Βάκχου 9, Πλ. Περσάκη, Βάρη, 2108972586, 2108972566. Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. βράδυ. Τιμή: € 18-22.

Περισσότερες πληροφορίες

Πιθάρι

Πλ. Παπαδιαμάντη 1, Ά. Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.