Βραδιές αλά ελληνικά

Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.

Βραδιές αλά ελληνικά

Στρώνουν τραπέζια κλασικά εικονογραφημένα, με μεζέδες, ψητά και παρεΐστικη διάθεση.

ΠΙΘΑΡΙ

Βραδιές αλά ελληνικά - εικόνα 1

Μεζέδες στην πλατεία

Έχουν άλλον αέρα οι γειτονιές. Να, όπως στην Πλατεία Παπαδιαμάντη στα Άνω Πατήσια: σχεδόν αυθόρμητο πράσινο, ησυχία, χαλαρότητα… Τώρα που ο καιρός ανοίγει είναι ό,τι πρέπει για μια ήρεμη κοζερί μετά μεζέ μεταξύ φίλων. Το μενού –αλλά και το στιλ– που έχει το «Πιθάρι» (βρίσκεται εντός της εν λόγω πλατείας) κλασικό κι ευρύ. Υπάρχουν πράγματα που έρχονται από άλλες εποχές, όπως τα «κουκούλια» (κοτόπουλο με τυρί σε κρούστα) ή τα παλιομοδίτικα τυροπιτάκια, και είναι κάπως ξεπερασμένα σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν και διαχρονικές αξίες που χαίρεσαι να απολαμβάνεις. Το απέριττο ψητό καλαμάρι, λ.χ., είναι γευστικότατο· ο παστός μπακαλιάρος είναι τηγανισμένος προσεκτικά, κρουστός, με μια ιδέα αλμύρας και τύπο που η σωστή σκορδαλιά τον ενισχύει. Συμπαθέστατο το «πιθάρι του σεφ» (μοσχάρι σε πήλινο με τυρί), τα κεφτεδάκια σουβλιστά με μπέικον και το μπιφτέκι με τυρί που λιώνει. Από τους «άλλους κεφτέδες» ξεχωρίζουν οι κολοκυθοκεφτέδες, αλλά όλοι (με ντομάτα και ρεβίθι) θέλουν μεγαλύτερη προσοχή στο τηγάνι και περισσότερα μυρωδικά, για να αποκτήσουν ιδιαιτερότητα. Φινάλε με ψητό κυδώνι μετά παγωτού.

Info

Πλ. Παπαδιαμάντη 1, Άνω Πατήσια, 2102029237. Παρ.-Κυρ. & μεσημέρι. Τιμή: € 12-15.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Βραδιές αλά ελληνικά - εικόνα 2

Ψήνεται… ιστορία

Οι σούβλες δεν φιγουράρουν πια απέξω, όμως τα είκοσι έξι χρόνια κρεατοκεντρικής ιστορίας εγγράφονται στο σωστό ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας, το παϊδάκι και το ζουμερό εξοχικό με την τραγανή πετσούλα – Greek taverna στα χάι της! Η «Ήπειρος», πλέον στα χέρια της δεύτερης γενιάς της οικογένειας Μποζιάρη, έχει νέο προφίλ, με παλ χρώματα, φλοράλ μοτίβα στους πίνακες και απλίκες στους τοίχους. Όσο για την εικόνα του νησιού των Ιωαννίνων πάνω από την κουζίνα, έχει τη σημασία της: στα ενδότερα κρύβεται μια γιαννιώτικη καπακωτή γάστρα που κάνει τις πατάτες λουκούμι (και το αρνί, υποθέτω, αν και μεσοβδόμαδα δεν το πετύχαμε). Προτού φτάσετε στο… ψητό, το οποίο –είπαμε– είναι η ειδικότητά τους, αν και πλέον επιδίδονται και σε μεσημεριανά μαγειρέματα, θα δοκιμάσετε τυροβολιά (φέτα με κολοκύθι, άνηθο και γλυκιά πάπρικα) και τα συμπαθέστατα τυροπιτάκια. Οι ντοματοκεφτέδες κάνουν λίγο κράτει στην ντομάτα, μάλλον για λόγους εμφάνισης, οπότε το αλεύρι, το λάδι και το κρεμμύδι υπερισχύουν, και το μπιφτέκι, παρότι αφράτο, λίγο καρύκευμα το ζητάει για να νοστιμίσει. Ωστόσο, η συνολική προσπάθεια φαίνεται από την πρώτη ύλη μέχρι το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί. Οι αντροπαρέες, που πίνουν ένα ποτηράκι παραπάνω από τις οικογένειες, φαίνεται μάλιστα να εμμένουν στο χύμα.

Info

Βάκχου 9, Πλ. Περσάκη, Βάρη, 2108972586, 2108972566. Και μεσημέρι. Κλειστά Κυρ. βράδυ. Τιμή: € 18-22.

Περισσότερες πληροφορίες

Πιθάρι

Πλ. Παπαδιαμάντη 1, Ά. Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

TwentyFive: Το εστιατόριο των Alec Peters & Γιώργου Τσούλη στο Μικρολίμανο

Το fine comfort steakhouse στον Πειραιά έκανε ντεμπούτο στα της εστίασης δρώμενα και ήδη συζητιέται.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
09/05/2025

Λένε πως στα Μελίσσια παίζει μια από τις καλύτερες σούβλες της Αθήνας

Σπεσιαλιτέ αφτιασίδωτες και κρεατικά που περνούν μαστόρικα πάνω από τις φλόγες φτάνουν στο τραπέζι, αχνιστά και λιμπιστικά.

"La Bottega Da Marco", μια νέα άφιξη... πιο ιταλική δεν γίνεται

Στην ολόφρεσκη "La Bottega Da Marco" δεν μιλάμε απλώς για "ιταλικό φαγητό". Μιλάμε για γνήσια ιταλική γεύση, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Τι παίζει με το boba tea στην Αθήνα

Tο γευστικό τσάι με τις πέρλες ταπιόκα που σκάνε στο στόμα δείχνει να έχει τη στιγμή του -και το κοινό του- στην πόλη.

Sani Gourmet 2025: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στη Χαλκιδική

Ο βραβευμένος θεσμός του Sani Resort αναδεικνύει και φέτος την Χαλκιδική σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, με το πιο πολυβραβευμένο resort της χώρας να υποδέχεται κορυφαία όνομα της παγκόσμιας γεύσης για άλλη μια χρονιά.

Σεράμικο

Το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου" συνεχίζει τη διαδρομή του στη μοντέρνα καλοφαγία της μοιρασιάς, μιξάροντας παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς στη φιλοσοφία της γαστροταβέρνας.

Ο αιθέριος κήπος της Πέτρου Ράλλη

Το Ethereal Garden του Botoxe Athens ανοίγει τις πόρτες του στις 08/05.