Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

Okra εστιατόριο στο Μοναστηράκι από τον Δήμο Μπαλόπουλο Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Okra σημαίνει μπάμια κι αυτό ίσως δεν είναι το πιο θελκτικό όνομα που μπορεί να σκεφτεί κανείς για εστιατόριο. Όμως, η αλήθεια είναι πως το παρεξηγημένο κηπευτικό δεν εμφανίζεται ούτε μια φορά στο μενού του "Okra" στο Μοναστηράκι, οπότε μη βιαστείτε να δικάσετε: το ρομαντικό loft με τον ανάλαφρο, αδιόρατα ρετρό διάκοσμο και την καρτποσταλική θεά στην Ακρόπολη κινείται σε σαφώς πιο comfort μονοπάτια, με την υπογραφή, μάλιστα, του πάντα δημιουργικού και ενδιαφέροντα Δήμου Μπαλόπουλου.

Okra

Πατώντας σε ελληνικά κλασικά και διασκευάζοντας δικά του signatures, ο Μπαλόπουλος, με head chef του τον Άκη Λατσώνα, έχει σχεδιάσει ένα μενού προσιτό και ευνόητο, κατάλληλο για το κοινό ενός απ’ τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, πάλι όμως μη βιαστείτε να δικάσετε: η κουζίνα είναι κάθε άλλο παρά τουριστική, με πιάτα που έχουν σκέψη, φαντασία και – σε περιπτώσεις – τόλμη.

Okra εστιατόριο στο Μοναστηράκι από τον Δήμο Μπαλόπουλο
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Για παράδειγμα, οι λαχανοντολμάδες του "Okra" είναι από τους καλύτερους της Αθήνας: με το λάχανο φίνο και τόσο-όσο τραγανό, έχουν τη λεπτεπίλεπτη χάρη μιας gyoza, που κρύβει μέσα μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, ενώ η κρέμα από σαλάμι Λευκάδας που συνοδεύει, προσθέτει πικάντικες νότες που ταιριάζουν χάρμα με το καψάλισμα του λάχανου στην πλάκα πριν το σερβίρισμα.

Εστιατόριο Okra από τον Δήμο Μπαλόπουλο στο Μοναστηράκι
Ιωσήφ Πρωϊμάκης / @o_proimakis

Σε αντίστοιχο fine comfort πλαίσιο κινείται και η παραλλαγή της σουπιάς με σπανάκι, την οποία η κουζίνα σερβίρει πολύ σωστά ψημένη και κομμένη σε χοντρούς κύβους, για να καταλαβαίνεις το κρουστό της δάγκωμα, σκορπισμένη σε εκφραστική κρέμα πατάτας – σπανάκι. Τα δε φασόλια caccio e peppe, με αχνιστά όστρακα και αυγοτάραχο, είναι ένα εντυπωσιακής γευστικής δριμύτητας πιάτο, που θα τόνιζε ακόμη πιο ωραία τον surf n turf χαρακτήρα του με μεγαλύτερη γαλαντομία στο αυγοτάραχο, δεν παύει όμως να εκπλήσσει με την αρμονία που βρίσκει στα φαινομενικά αταίριαστα υλικά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε τι άλλο δοκιμάσαμε και πώς μας φάνηκε, στην αναλυτική μας κριτική

Περισσότερες πληροφορίες

Okra

Μητροπόλεως 82, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Βεργιώτικο"

Μυσταγωγική κρεατοφαγία στη σπηλιά

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/12/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Σολομός με στρατσιατέλα στο Matsuhisa Athens

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Νέος σεφ στα εστιατόρια 'Barbarossa' ο Αθανάσιος Κακαράς

Αλλαγή καπετάνιου στο πηδάλιο της γευστικής διεργασίας για τα δημοφιλή εστιατόρια Πάρου και Αθήνας.

Στον Χολαργό, για ένα εστιατόριο που τιμά την πεμπτουσία του ελληνικού τραπεζιού

Στο επίκεντρο της γευστικής διεργασίας εδώ ο μεζές, με εκλεκτές πρώτες ύλες του, που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας.

Το κομψό brunch του InterContinental Athens επαναναπροσδιορίζει το στυλ

Πρόσφατα ανανεωμένο, το "Artlounge" στο λόμπι του ξενοδοχείου υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν χώρο όπου η σύγχρονη αισθητική συναντά την υψηλή φιλοξενία, δημιουργώντας το απόλυτο περιβάλλον για να ξεκινήσει η μέρα με γεύση και στιλ.

Nonnas Athens

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της Πλάκας, όμως οι "Nonnas" του χρειάζονται σαφέστερη ταυτότητα και λίγη παραπάνω χάρη, για να εξασφαλίσουν το στίγμα τους στην περιοχή.