Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

To κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης στο Ίλιον αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές και εναλλακτικές βόλτες που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα, με ξεναγήσεις, wine tastings και περιπάτους σε έναν πραγματικά όμορφο χώρο με πλούσια ιστορία.

Καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά σε φθινοπωρινή ατμόσφαιρα (αν και ο καιρός δεν φαίνεται να συμφωνεί ακόμα), ο κύριος Βασίλης Κουτσαβλής- πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του πρώην βασιλικού κτήματος, συγγραφέας και ξεναγός, μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό τραπέζι για απογευματινό τσάι. Ετσι, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 θα αναλάβει μία παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

Σε αυτή την παρουσίαση θα αναφερθούν στοιχεία όπως η ιστορία του τσαγιού, η άφιξή του στην Ευρώπη, η καθιέρωση των παραδόσεων που σχετίζονται με το απογευματινό τσάι αλλά και στοιχεία εθιμοτυπίας και savoir vivre σχετικά με τον τρόπο που αυτό σερβίρεται και το απολαμβάνουμε. Από το στρώσιμο του τραπεζιού, τις πορσελάνες, τα ασημικά, τις πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα, τα σκεύη σερβιρίσματος, το art de la table μέχρι τους τρόπους καλής συμπεριφοράς, τα λάθη, τα ιστορικά ευτράπελα και τους διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος. Το σκηνικό θα στηθεί στην μεγαλειώδη αίθουσα των θυρεών του Πύργου Βασιλίσσης.

tea

Ένα τραπέζι για τσάι 6 ατόμων θα γεμίσει ομορφιά τον Πύργο Βασιλίσσης. Θα στρωθεί αποκλειστικά με αντίκες και αντικείμενα που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του κου Κουτσαβλή ενώ οι συνθέσεις θα είναι με λουλούδια της εποχής.

Επίσης, θα γίνει εκτενής αναφορά στα συνοδευτικά του τσαγιού, γλυκά και αλμυρά, τα sandwiches, τα κέικ και τις τάρτες, τα scones, τις μαρμελάδες και τις κρέμες. Ο κος Κουτσαβλής θα επιχειρήσει επίσης να δώσει απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα που έχει απασχολήσει όλους όσους απολαμβάνουν αυτή την μοναδική παράδοση διαχρονικά: Πρώτα την clotted cream και μετά την μαρμελάδα στα παραδοσιακά αγγλικά scones ή το αντίστροφο; Και με το γάλα στο τσάι τι γίνεται;

m

Στο τέλος της παρουσίασης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι μαζί τσάι με κεικ και αρμυρά ως κέρασμα.


Info:

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίoυ στις 11:00.

Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι 1,5 ώρα και μισή ώρα για ερωτήσεις.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα πρέπει να γίνει προκράτηση και προπληρωμή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες και παιδιά από 12 ετών και άνω.

Το κόστος είναι:

Από 18 ετών και άνω: 40 ευρώ

Από 12-17 ετών: 15 ευρώ

Για να ολοκληρωθεί η κράτηση θέσεων θα πρέπει να γίνει εξόφληση σε τραπεζικό λογαριασμό του Πύργου Βασιλίσσης που θα λάβετε κατά την εγγραφή σας.

Εγγραφές αποκλειστικά στο: vassilis@pyrgosvasilissis.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
13/09/2025

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.