@chefkwameonwuachi
Οι μεγαλύτεροι σταρ του Χόλιγουντ βρέθηκαν στην Νέα Υόρκη την πρώτη Δευτέρα του μήνα, ντυμένοι με κοστούμια και φορέματα αξίας εκατομμυρίων, για να δώσουν το παρόν στο πιο σημαντικό fashion event της χρονιάς. Το Met Gala φέτος είχε ως θέμα την μόδα της μαύρης κοινότητας και συγκεκριμένα τον δανδισμό (dandyism), με τους καλεσμένους να προσφέρουν τις δικές τους ενδυματολογικές ερμηνείες, άλλες πετυχημένες και άλλες όχι τόσο. Όσο όμως εκείνοι πόζαραν στα σκαλιά του Metropolitan Museum of Art, ένα πολυτελές δείπνο τους περίμενε μέσα.
Η Anna Wintour, επικεφαλής της βραδιάς και editor in chief του περιοδικού Vogue, ανέθεσε το έργο του μενού στον σεφ Kwame Onwuachi, βραβευμένου με το James Beard Award και πασίγνωστο στην γαστρονομική σκηνή της Αμερικής. Μάλιστα το εστιατόριό του, Tatiana, έχει ονομαστεί ως το καλύτερο της Νέας Υόρκης από το περιοδικό The New York Times.
"Άντλησα έμπνευση από τον δανδισμό της μαύρης κοινότητας και γενικότερα το black experience στην μόδα,” δήλωσε ο ίδιος στην Vogue. "Αυτό φυσικά πηγάζει από πολλά και διαφορετικά μονοπάτια της διασποράς. Ήθελα να τα ενθυλακώσω όλα στο φαγητό, από τα hors d’oeuvres μέχρι και το κυρίως πιάτο του gala.”
Αλλά πιο σημαντικό από όλα ήταν, φυσικά, η νοστιμιά. "Μπορούμε να είμαστε όσο ποιητικοί θέλουμε αλλά το αποτέλεσμα πρέπει να είναι καλό. Αυτό μετράει στο τέλος της μέρας,” συνέχισε ο Onwuachi. Και έτσι, κατά την διάρκεια του cocktail hour, το προσωπικό σέρβιρε ορεκτικά εμπνευσμένα από το soul food, αλλά σε μία πιο elevated εκδοχή: hoecakes (ψωμί με καλαμποκάλευρο) με τραγανό κοτόπουλο, cornbread με χαβιάρι, τζαμαϊκανά πιτάκια με κάρι κοτόπουλο και διάφορα τυριά.
Μετά τις οχτώ το βράδυ, το επίσημο δείπνο ξεκίνησε στην αίθουσα του Ναού της Ντεντούρ, με το πρώτο πιάτο να είναι μία piri-piri σαλάτα με παπάγια (φόρος τιμής στα καρυκεύματα της Νότιας Αφρικής) και σαν συνοδευτικό τραγανά αγγούρια βουτηγμένα σε μια πράσινη μαρινάδα με συνταγή της Καραϊβικής.
Το κυρίως πιάτο ήταν κοτόπουλο με σάλτσα κρεόλ και εκχύλισμα λεμονιού, ρύζι και αρακάς και φρέσκια hot sauce. Σαν γαρνιτούρα, υπήρχαν BBQ λαχανίδες με μπέικον και cornbread με βούτυρο μελιού και κάρι.
Στο τέλος εμφανίστηκαν δύο διαφορετικά επιδόρπια: Ένα cosmic brownie με σως από ζαχαρένιο ντόνατ (φόρος τιμής στα bodega της Νέας Υόρκης) καθώς και ένα ‘χρυσό’ κέικ με κρέμα μελιού και φραγκοστάφυλο.
"Υπήρχαν διαφορετικά κεφάλαια του Black experience από όλον τον κόσμο σε κάθε πιάτο και στο πιο υψηλό επίπεδο,” συμπληρώνει ο Kwame Onwuachi.
Ανάμεσα στα κομπλιμέντα που σίγουρα έλαβε κατά την διάρκεια του Met Gala, το καλύτερο ήρθε μάλλον από την τραγουδίστρια Teyana Taylor, η οποία δήλωσε πως το φαγητό του ήταν ο νούμερο ένα λόγος που ανυπομονούσε για την βραδιά.