
Γνώριζες ότι η προέλευση του κρουασάν δεν είναι ακριβώς γαλλική, όπως πιστεύεται ευρέως, αλλά αυστριακή; Και πως τα πρώτα κρουασάν -περίπου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα- φτιάχτηκαν σαν έδεσμα εορτασμού της νίκης των Αυστριακών απέναντι στους Οθωμανούς, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βιέννης, το 1683; Ούτε κι εγώ τα γνώριζα αλλά με μία μίνι ιντερνετική έρευνα, έμαθα τις παραπάνω πληροφορίες.
Προφανώς και η ημισεληνική συννεφένια ζύμη σε στρώσεις, στις άπειρες παραλλαγές και με το πλήθος γεμίσεων εντός (ή και δίχως τέτοιες) θα είχε δική της ημέρα. Και μάντεψε, η Croissant Day γιορτάζεται τα τελευταία χρόνια κατά την 30η του Ιανουαρίου. Ακριβώς ό,τι πρέπει δηλαδή για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν. Αν και δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη γιορτή, δεν υπάρχει τίποτα για να σε εμποδίσει να βυθίσεις τους τομείς, κυνόδοντες και προγόμφιους σε διαβολεμένα νόστιμες ζύμες. Να απολαύσεις δηλαδή κρουασάν σε μέρη όπως τα παρακάτω.
"Overoll"
Πίσω στον Νοέμβριο του 2020, το Overoll άνοιγε τις πόρτες του στον αριθμό 27 της Πραξιτέλους και μαζί με αυτές έναν κόσμο απόλαυσης για όλους όσοι λατρεύουν τα κρουασάν - βασικά, όχι μόνο γι' αυτούς.

Η τραγανή οπτική, τα μυρωδάτα υλικά και τα fluffy εδέσματα του "Overoll", που συστήθηκε ως η πρώτη αυθεντική croissanterie της πόλης, κατόρθωσαν να μαζέψουν ουρές φανατικών στην πόρτα του, που εν μέσω καραντίνας (της δεύτερης) έστελναν "6" στο 13033 για να βυθιστούν στο θαυμάσιο φύλλο και το πάντοτε ενδιαφέρον περιεχόμενο. Το σποτ που δημιούργησαν οι Άλκης Ζέρβας, Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς έγινε γρήγορα viral, για όλους τους σωστούς λόγους. 4,5 περίπου χρόνια μετά εξακολουθεί να κάνει σουξέ, έχοντας αποκτήσει αρκετά ακόμη σημεία στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τη Λευκωσία.
Info: Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211 4198151/ Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι, τηλ. 211 0010588/ : Παλαιών Πατρών Γερμανού 1 και Πλατεία Ελευθερίας, Αιγάλεω, τηλ. 213 0996072/ Ομήρου 40, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9330516/ Λαρίσης 29, Αμπελόκηποι, τηλ. 211 0018893/ Αγίου Κωνσταντίνου 45, Μαρούσι, τηλ. 210 6129735
"Temps Perdu"
Από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του σε έναν αστικό πεζόδρομο του Πειραιά και συστήνεται ως ένα εργαστήριο ζύμης που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική.

Προφανώς, ο πυρήνας της γεύσης εδώ αποτελείται από εκλεκτά υλικά, εποχιακά και τοπικά προϊόντα, που μεταφράζονται σε αφράτα κρουασάν αλλά και πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές προτάσεις, οι γεύσεις των οποίων συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία. Η ζύμη και η γέμιση συνδυάζονται με αρμονία, σε σημείο που κάθε τι εξελίσσεται σε μία μια μικρή ξεχωριστή δημιουργία.
Info: Καραΐσκου 114, Πειραιάς, τηλ. 210 4296027
"Fika"
Στη γειτονιά της Ακρόπολης συναντάς αυτό το μικροσκοπικό, φωτεινό και μίνιμαλ σποτ, με τις τεράστιες τζαμαρίες. Το σκανδιναβικής έμπνευσης Fika είναι ένα όμορφο σημείο για τον πρώτο καφέ της μέρας, που θα πλαισιώσεις με ένα φρεσκοψημένο, βουτυράτο χειροποίητο κρουασάν.

Στη βιτρίνα μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο φιγουράρουν γλυκές και αλμυρές προτάσεις: από κλασικό κρουασάν βουτύρου, με σοκολάτα, με κρέμα αμυγδάλου, κόκκινα φρούτα και κρέμα αμυγδάλου, ρολό κανέλας με ζύμη κρουασάν, με μήλο, ζαμπόν-τυρί-μπεσαμέλ, ακόμα και με κάρδαμο.
Info: Βούρβαχη 6, Κουκάκι, τηλ. 210 9226010
"Kora Bakery"

Το πολυσυζητημένο αρτοποιείο – βιενουαζερί στα ψηλά του Κολωνακίου είναι από τα πρώτα που καβάλησαν το κύμα της ψωμένιας επανάστασης στην πόλη και εξακολουθεί να δουλεύει όπως πάντα με λίγα και καλά. Οι τρομερές σφολιάτες του στα κρουασάν, σοκολάτας και βουτύρου, φτιαγμένες με μεθόδους αργής ωρίμανσης τις κάνουν πολύ πιο εύπεπτες, παρασκευασμένες με εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο και πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες.
Info: Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855
"Neropistolo"
Το Neropistolo προστέθηκε πριν περίπου 1 χρόνο σε μία από τις πιο foodie γειτονιές της πρωτεύουσας, στήνοντας τραπεζάκια και προθήκες στην οδό Βουλής, ξεκινώντας αμέσως τα ποιοτικά ξεφουρνίσματα.

Γεύσεις βιενουαζερί και ψωμί αργής ωρίμανσης με προζύμι μαρτυρούν ένα πολύ ιδιαίτερο και φρέσκο fusion γαλλικού φούρνου, με αντίστοιχα σημεία του Λονδίνου και της Κοπεγχάγης, μαζί με ελληνικά στοιχεία. Τι απολαμβάνεις λοιπόν εδώ; Σίγουρα ένα από τα καλύτερα κρουασάν βουτύρου (έξτρα βουτυράτο) της Αθήνας αλλά και το αντίστοιχο με μιξ μαύρης σοκολάτας Valrhona και σοκολάτα gianduja γάλακτος, σε τέλεια πολυπλοκότητα και ισορροπία.
Info: Βουλής 35, Αθήνα, τηλ. 210 3315859
"72H Artisanal Bakery & Eatery"
Στη γωνία Μητροπόλεως και Πατρώου λίγο πιο κάτω από το αδερφάκι του, το "Ergon House", το ισόγειο καταλαμβάνει η πολύ instagramική βιτρίνα του "72H Artisanal Bakery", γεμάτη καρβέλια, μπαγκέτες, σάντουιτς και viennoiserie, που την περιγραφή τους τη γράφουν χειρόγραφα σαν σελίδα περιοδικού πάνω στο τζάμι.

Ως φούρνος νέας γενιάς στηρίζεται στην παράδοση αλλά καινοτομεί με νέα concept προϊόντων. Όλα τα viennoiserie εκτός από τα ψωμιά ζυμώνονται αφού η ζύμη τους ωριμάσει 72 ώρες που είναι ο γενικός τους κανόνας, με αποτέλεσμα η γεύση τους να αποκτά βάθος. Βάθος στη γεύση έχει, ασφαλώς, και το κρουασάν εδώ.
Info: Πατρώου 9, Αθήνα, τηλ. 216 0006770
"Du Pain"
Δημοφιλής προορισμός για τα δυτικά προάστια, κρυμμένο διαμαντάκι για όλους τους υπόλοιπους, το croissanterie/ café στο Χαϊδάρι σερβίρει κρουασάν που γράφουν, μέσα από μια μεγάλη γκάμα. Εδώ βρίσκεις ακόμη πολύ σοβαρή φοκάτσια σε σάντουιτς.
Info: Λεωφόρος Αθηνών 308, Χαϊδάρι, τηλ. 210 5324331
"La Linda"
Από το Νότο της Αμερικής στο Νότο της Αθήνας προσγειώθηκε στις αρχές του 2024 αυτό το στέκι της Γλυφάδας. Ο χώρος, εντελώς λιτός και με το ανοιχτόχρωμο γυμνό τσιμέντο να επικρατεί, κατευθύνει το μάτι από τη μία στο μεγάλο, ορατό εργαστήριο, και από την άλλη στις βιτρίνες που εφοδιάζονται διαρκώς με φρέσκα καλούδια. Την τιμητική τους έχουν, μεταξύ άλλων, τα αφράτα κρουασανάκια bizcocho είτε με τυρί είτε με γλυκιά κρέμα, τα ελαφρώς γλασαρισμένα κρουασάν medialuna, τα πιτάκια empanadas, τα σπέσιαλ προζυμένια ψωμιά και πόσα ακόμα.
Info: Κύπρου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8949900
"Bread BC"
Ο ιδιαίτερος φούρνος του Χαλανδρίου πέρα από το να ασχολείται με ένα εξαιρετικό ψωμί από φυσικό προζύμι που ακολουθεί μία διαδικασία αργής ωρίμανσης, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη (μόνο με νερό, αλεύρι υψηλής ποιότητας και αλάτι), κάνει focus και στα κρουασάν. Έτσι, εδώ βρίσκεις αλμυρά και γλυκά κρουασάν, από κλασικές σταθερές μέχρι πολύ πιο ιντριγκαδόρικες προτάσεις.
Info: Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6851961
"Τρομερό Παιδί"
Το όνομά του από μόνο του σου τραβά την προσοχή όπως επίσης και ο εξαιρετικά feelgood και minimal χώρος του. Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία για τα οποία το Τρομερό Παιδί αρχικά κέρδισε και εν συνεχεία διατήρησε την αρκετά μεγάλη δημοφιλία του μεταξύ των foodies της Αθήνας, ήδη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, πίσω στα τέλη της πρώτης καραντίνας, της αυθεντικής. Και όχι μόνο αυτών.
Το third wave bakery -κατ΄αντιστοιχία με το τρίτο κύμα καφέ- επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου αναδεικνύει το ψωμί ως προϊόν ανώτερης ποιότητας και ταυτόχρονα προσφέρει στους επισκέπτες του ό,τι θα έβρισκε κάποιος σε έναν καλό παριζιάνικο φούρνο. Ναι, αυτό περιλαμβάνει και υπέροχα κρουασάν.
Info: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210 7777537
"Holy Llama"

Λίγα χρόνια πριν, η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο vegan bakery της Αθήνας που φυσικά δεν απευθύνεται μόνο σε vegan. Το Holy Llama μεγάλωσε, εξελίχθηκε και παραμένει επίκαιρα νόστιμο, με έξοχη χειροποίητη δουλειά. Yπέροχες ζύμες croissant, cruffin κι ένα σωρό άλλες λιχουδιές σε περιμένουν εδώ, με το pistachio wonder wheel, ένα στρογγυλό croissant γεμισμένο με λαχταριστή πάστα από φιστίκι Αιγίνης και κρέμα πατισερί να συντηρεί τη φήμη του σαν highlight.
Info: Νίκης 23, Αθήνα, τηλ. 210 3318913
"Queen Bee"

Η βιτρίνα με τα ψωμιά, τα κρουασάν και τα cinnamon rolls παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το hot spot του Κολωνακίου με τη νεοϋορκέζικη αύρα, που ήταν από εκείνα που ανέδειξαν και καθιέρωσαν την τάση breakfast/brunch. Με το δικό του artisanal αρτοποιείο, το κομψό "Queen Bee" έχει και κάποιες προτάσεις σε πιο στιβαρό φαγητό.
Info: Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, τηλ. 210 7209933
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.