Okupa: Okupy Athens now!

Το καινούριο urban hub της Αθήνας έχει ένα καταπληκτικό laid back vibe με φόντο αυθεντικό, vintage design από τα 70s.

okupa hero

"Από τα μάτια πιάνεται" λένε, στη δική μου περίπτωση στο στομάχι κατεβαίνει. Έτσι λειτουργώ, με έχω αποδεχθεί. Το Okupa κάπως το είδα πρώτη φορά στο Instagram. Ένα φρέσκο account, αρκετά off the beaten track, με μια νοσταλγική 60s, 70s διάθεση. Ήταν έρωτας, το κατάλαβα αμέσως. Δεν θα το άφηνα έτσι, θα ερχόμουν για φαγητό το συντομότερο. Όπως και έγινε.

Άλλοι έχουν gym buddies, cinema buddies, f*ck buddies, εγώ έχω τη φίλη-λαγωνικό, εθισμένη στην φρεσκοστρωμένη τσιμεντοκονία, δεν θέλει να βγαίνει παρά μόνο σε οτιδήποτε δεν έχει κλείσει ακόμα 3μηνο. Εδώ οριακά προλάβαμε, τρέχοντας μπήκαμε μέσα για να είμαστε συνεπείς με τις αρχές μας. Δεν είναι ξενοδοχείο, δεν είναι εστιατόριο, δεν είναι bar, ούτε γκαλερί, ούτε co-working space. Όχι. Είναι ένα urban hub που έχει πλευρές όλων των παραπάνω, τις οποίες φιλτράρει μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση και τελικά παρουσιάζει μια διαφορετική, καινούρια, ολοδική του πρόταση.

okupa n1

Με το λαγωνικό έχουμε επιλέξει ένα κρύο, συννεφιασμένο, χειμωνιάτικο μεσημέρι για να έρθουμε στο Okupa. Το μενού του brunch σερβίρεται έως τις 17.00, οπότε έχουμε μπροστά μας τη σαλάτα με χαλούμι, freekeh, βαλεριάνα, ντοματίνια και φιστίκι. Έχουμε και τη frittata με πατάτες και τσιπς από κρεμμύδι, έχουμε και το ψητό λαβράκι με χόρτα και κολοκύθι. Φυσικά στο μενού του brunch υπάρχουν και όλα τα classics με τα αυγά, τα avocado toasts, τα yogurt bowls κλπ, είπαμε όμως να κινηθούμε off the beaten track και καλά κάναμε πιστεύω, δεν φαντάζεστε πόσο ταιριάζει το freekeh με τα world disco, afro funk κομμάτια όπως το Viva Disco του Tunde Mabadu που παίζει τώρα – shazamάρω, δεν το λέω τυχαία. Εντωμεταξύ ρίχνω και κάποιες ματιές στο dinner menu που ακολουθεί και βλέπω πράγματα τα οποία σίγουρα θα ερχόμουν να δοκιμάσω… Τις γαρίδες ταρτάρ ας πούμε, ή το burger με καβούρι, ή τη gyoza μανιταριών με καβουρδισμένο σουσάμι… Όλα βρίσκω έχουν έναν αέρα διεθνισμού που αφενός μου ταιριάζει πολύ εδώ, αφετέρου μου αρέσει, καθώς βγαίνω από μια περίοδο που το έχω παρακάνει με τον ξινόχοντρο και τα μαναρόλια, έχω κάπως κουραστεί, οπότε όλα καλά. Τη σαλάτα και τη frittata να πάρετε. Και να αφήσετε και χώρο για τη μους σοκολάτας με φράουλες και crumble αμυγδάλου στο τέλος.

okupa n2

Το φαγητό όμως είναι ένας μόνο από τους λόγους που έχει κάποιος να έρθει εδώ. Αφήνω το προφανές, δηλαδή το να μένεις στο ξενοδοχείο από πάνω, και μιλάω για το interior design, τις μουσικές, τα cocktails, το vibe και αυτό το co-working-πρέπει-να-είναι-space που βλέπω στον ημιώροφο.

okupa 1

Δεν αργώ να έρθω ξανά, και αυτή τη φορά έχοντας προηγουμένως ξεσηκώσει το σύμπαν, γιατί είμαι περίεργος και θέλω να μάθω λεπτομέρειες. Στους vintage 70s καναπέδες του lobby βρίσκομαι με τον Georges Batrouni και τον Hrag Darakjian, τους συνιδρυτές του Okupa. O Georges έχει την εικόνα του ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τί θέλει να κάνει. Ήρθε στην Αθήνα το 2019, τον κέρδισε η ενέργεια της πόλης, μιας πόλης που έβγαινε – και βγαίνει – από μια μεγάλη κρίση και επανεφευρίσκει τον εαυτό της και τη θέση της στα πράγματα. Είναι ο άνθρωπος που έχει την εμπειρία του πόσο φιλική είναι η πατρίδα μας στην επιχειρηματικότητα και επέζησε για να τη διηγηθεί. Ο Georges είναι πίσω από το interior design. O Hrag το συμπληρώνει αυτό. Είναι ο άνθρωπος που δεν θα έβαζε ποτέ pina colada ή mai tai στην cocktail list ενός χώρου με τόσο έντονο το urban, funky 70s vibe. "Τα classics είναι το DNA του bar" εξηγεί. "Από αυτά ξεκινάμε και χτίζουμε όλο το υπόλοιπο". Ο Hrag είναι πίσω από τα μενού, την cocktail list και κάποιες φορές και τις μουσικές. Εξάλλου η προσέγγιση εδώ είναι ολιστική.          

okupa n3

Ξεκινάμε μια βόλτα σε όλους τους διαφορετικούς χώρους του Okupa. Από τα δωμάτια – όλα με ένα design icon για side table, τα componibili που σχεδίασε το 1967 για την Kartell η Anna Castelli Ferrieri – μετά στο rooftop με την πανοραμίκ θέα σε όλα τα αθηναϊκά landmarks, μετά στο "basement" έναν πολυλειτουργικό χώρο στο υπόγειο όπου έχει βρεθεί μάλιστα και ένα ταφικό μνημείο μιας αρχαίας Αθηναίας. Ο Georges φυσικά μου ανέφερε το όνομα της, εγώ το ξέχασα. Κλείσαμε το τουρ στον ημιώροφο όπου όντως υπάρχει ένα co-working space με soundproof booths μάλιστα για να κάνεις το ιδιωτικό σου call, ή να ουρλιάξεις όσο θέλεις με την ησυχία σου χωρίς να σε ακούσει κανείς, κρατώντας την αξιοπρέπεια σου. Την τρίτη φορά έρχομαι με το laptop μου εδώ. 

Okupa
Ψαρομηλίγκου 9, Κεραμεικός, 
2110109999

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.