Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο ©Θόδωρος Μανολόπουλος

Την τιμητική τους είχαν οι Κυκλάδες στο τραπέζι που παρέθεσε η Π.τ.Δ. κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 8 Απριλίου προς τιμήν της Προέδρου της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, με την επιμέλεια μιας μπριγάδας από κυκλαδίτες σεφ και ενορχηστρωτή τον συριανό Κώστα Μπουγιούρη. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή. 

Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, ελάχιστα ή καθόλου γνωστής στο εξωτερικό, υπήρξε μέλημα της Π.τ.Δ. κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου από την αρχή της θητείας της. Είναι γνωστό, ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια, οι κουζίνες της Προεδρίας έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς μια σειρά από Έλληνες σεφ, με στόχο τα γεύματα που απευθύνονται σε υψηλούς καλεσμένους να λειτουργούν ως πρεσβευτές της ελληνικής κουζίνας, του ελληνικού κρασιού και των εξαιρετικών προϊόντων του τόπου μας. 

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο
©Θόδωρος Μανολόπουλος

Η πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, σε συνδυασμό με τον ζεστό ανοιξιάτικο καιρό, έδωσε στην Προεδρία την ιδέα ενός γεύματος εμπνευσμένου από την κυκλαδίτικη γαστρονομική παράδοση. Προσκλήθηκε να το αναλάβει ο σεφ Κώστας Μπουγιούρης από τη Σύρο -επί σειρά ετών βραβευμένος από το Αθηνόραμα- ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να οργανώσει μια…πανκυκλαδική μπριγάδα!  

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν μ' ενθουσιασμό καταξιωμένοι μάγειροι και ζαχαροπλάστες κυκλαδίτικης καταγωγής, που ταξίδεψαν με κέφι και αφιλοκερδώς για να πλαισιώσουν τον οργανωτή, προσθέτοντας ο καθένας μια πινελιά και τον αέρα του νησιού του σ’ ένα θαλασσινό τραπέζι απ’ άκρη σ’ άκρη κυκλαδίτικο: όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από τις Κυκλάδες, από τα ψάρια μέχρι τα εσπεριδοειδή, τα βότανα και τα κρασιά, ενώ τα πιάτα είχαν τη βάση τους σε αρχέγονες κυκλαδίτικες παραδόσεις του τρόπου συντήρησης των ψαριών και της αξιοποίηση του παραμικρού υλικού ή περισσεύματος, όπως μας μετέφερε ο εμπνευστής τους, Κώστας Μπουγιούρης.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Προφανώς, πίσω από τις λεπτοδουλεμένες παρασκευές, δύσκολα θα αναγνώριζαν κάτι τέτοιο οι καλεσμένοι, που τα τίμησαν δεόντως -μάθαμε ότι όλα τα πιάτα γύρισαν άδεια στην κουζίνα. Όμως, η ιδέα ήταν εκεί, στην ψυχή κάθε συνταγής και λειτουργούσε! Το μενού:

  • Μια μπρουσκέτα από ψωμί ζέας που φιλοξένησε ένα βουτυράτο ρείκι με ελαιόλαδο, λεμόνι, τζελ αγγουριού, αναφορά στο πάστωμα ως τρόπο συντήρησης των ψαριών. Το ψωμί από ξυλόφουρνο ήταν από το "Φουρναράκι”, στον Όρμο Κορθίου της Άνδρου.
  • "Σούπα κακαβιά με μενταγιόν από σκυλλαρίδα (κολοχτύπα), πίκλες πατάτας, κρεμμύδι, καρότο, κολοκύθι και κρουτόν από μυκονιάτικο παξιμάδι". Η σούπα έγινε με ζωμό από το κεφάλι της κολοχτύπας και πολύ μικρά ψαράκια, αυτά που στα κυκλαδίτικα σπίτια εύρισκαν τη θέση τους μόνο στην κακαβιά. 
  • "Σαλάτα αλμύρα με λαδολέμονο αχινού και ξύσμα από άγουρο λεμόνι". Ένα ταίριασμα καθημερινών στα νησιά υλικών, signature πιάτο του Κώστα Μπουγιούρη στο εστιατόριο "Ηλιοβασίλεμα" της Σύρου.
    "Λευκό σαβόρο μπαρμπουνιού με ραφιόλι με συριανό ανθότυρο, κορινθιακή σταφίδα και μυρωδικά". Το σαβόρο είναι γνωστός τρόπος συντήρησης των ψαριών. Εδώ, συνδυάστηκε με ένα μυκονιάτικο ραφιόλι, γεμισμένο με αρωματικά χόρτα, σταφίδα μαριναρισμένη στην τηνιακή μαλαγουζιά του Βόλακα, τρίμμα κολοχτύπας και συριανό ανθότυρο του τυροκομείου "Ζωζεφίνος".
  • "Κρέμα από εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα πορτοκάλια, χιώτικα μανταρίνια, βασιλικό και τραγανή μαρέγκα". Επιδόρπιο του pastry chef Μανώλη Στήθου και τoυ συριανού εξπέρ του παγωτού Κωνσταντίνου Καρακατσάνη. 

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα κρασιά που συνόδεψαν το γεύμα ήταν η Μαλαγουζιά του οινοποιείου Volacus, Τήνος 2023, το Ασύρτικο "Σαν τα Μάραθα" του οινοποιείου Χατζάκη, Σύρος 2023 και ο επιδόρπιος οίνος Malvasia 4 ετών του οινοποιείου Μωραΐτη, Πάρος 2014.  

Η ομάδα δέχτηκε συγχαρητήρια για το ενδεικτικό της απλότητας και της νοστιμιάς της κυκλαδίτικης κουζίνας γεύμα. Αλλά υπάρχουν και άλλα συγχαρητήρια, που αφορούν την ομαδική δουλειά και το ανιδιοτελές πνεύμα συνεργασίας και ανήκουν στον εμπνευστή Κώστα Μπουγιούρη και σε όσους ξεκίνησαν από τα νησιά τους Σύρο, Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Ηρακλειά, Νάξο, με κινητήρια δύναμη τον πόθο ανάδειξης της κουζίνας του τόπου τους: Γιάννη Γαβαλά, Δημήτρη Γιγίνη, Κωνσταντίνο Καρακατσάνη, Χρήστο Λαλαούνη, Παναγιώτη Μενάρδο, Δημήτρη Πλυτά, Λεονάρδο Ρούσσο, Μαρία Ρηγούτσου, Μανώλη Στήθο, Ελευθέριο Τρανουδάκη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στην Ταβέρνα της Ερμού τρως πιάτα που σου ζεσταίνουν την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/10/2025

Στα χαμηλά της Ευριπίδου παίζει ένα από τα πιο true καφενεία της Αθήνας

Όλοι οι λόγοι που το Καφενείο Καστέλλο αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό στο κέντρο της πόλης.

Κάτι τρέχει στο εμπορικό κέντρο Λαιμού, στο Κολωνάκι

Νέες αφίξεις αναμένονται στο πάντοτε ενδιαφέρον σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

Μπουφές την Κυριακή: Ταρατσάτο brunch με θέα Ακρόπολη στο Rodopou & Beyond

Το εστιατόριο του Hilton Garden Inn Athens Syggrou Avenue μας συστήνει τη δική του εκδοχή brunch, σε συνδυασμό με φανταστική θέα.

Στου Ψυρρή παίζει ένα από τα πιο urban cool μέρη της Αθήνας

Νόστιμη κουζίνα, listening bar, ανοιχτόκαρδος χώρος, κοσμοπιλίτικη εσάνς, όμορφη αυλή, όλα σε ένα.

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.

Το Ex Machina γίνεται 2 ετών και το γιορτάζει με έναν εκλεκτό καλεσμένο

Δύο κεράκια στην τούρτα για το sui generis εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά, με ένα ξεχωριστό dinner στις 25 Οκτωβρίου.