"Oh! Dio": Η Σταυριανή Ζερβακάκου στα πιο fine comfort της

Η Μανιάτισσα σεφ επέστρεψε στην Αθήνα για να αναλάβει την κουζίνα του νέου wine restaurant του Θησείου, φέρνοντας στον πεζόδρομο της Αδριανού την ελληνική φινέτσα που του αρμόζει.

Oh Dio Θησείο

Άλλη μία μέρα, άλλο ένα ιστορικό ακίνητο γίνεται ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με την εξέλιξη, προφανώς, αλλά όσο μονότονη κι αν έχει καταντήσει η μετατροπή ολόκληρου του ιστορικού Κέντρου σε μια μονοκαλλιέργεια φιλοξενίας, στην περίπτωση του κτηρίου που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το Ωδείο Athenaeum τουλάχιστον, η μεταποίηση φέρνει κι ένα καλό μαζί της: την επαναφορά της σεφ Σταυριανής Ζερβακάκου στην εστιατορική καθημερινότητα της πόλης. Η οποία, όχι με μακρόθεν επιμέλεια, αλλά με τακτική παρουσία στις κουζίνες του "Oh! Dio", φέρνει στον ταλαιπωρημένο απ’ την τουριστικοποίηση πεζόδρομο της Αδριανού, την ελληνική φινέτσα που του αξίζει. Και το κάνει με το πιο fine comfort μενού που έχει παρουσιάσει ως ώρας.

Η αγάπη της σεφ για εξαιρετικά υλικά με ονομασία προέλευσης κι επιλεγμένους προμηθευτές εκφράζεται μέσα από λιχουδιές όπως τα πυκνόγνευστα φουντούκια απ’ το Άγιο Όρος, το βραβευμένο μέλι απ’ τη Τζιά, το εκφραστικό κουσκουσάκι Κρήτης ή τα μανιάτικα αλλαντικά όπως το σύγκλινο και το λουκάνικο με πορτοκάλι, ενώ τα απροσδόκητα παντρέματα στα οποία μας έχει συνηθίσει (είτε μέσω του προηγούμενο αθηναϊκού της πόστου, που έβαλε τον Νέο Κόσμο στο ραντάρ των διεθνών foodies, είτε στην ολόδική της "Aspasia", τη μαγειρική της έδρα στη Μάνη), εκφράζονται κι εδώ μέσα από πιάτα όπως οι πλιγουροκεφτέδες ζυμωμένοι με μελάσα ροδιού, και το ψάρι ημέρας σωτέ με φιδέ και λουκάνικο σε ζωμό γαρίδας, ή ποσέ με σελινόριζα λαδερή. Το καινούριο όμως που φέρνει σ’ αυτή την αθηναϊκή της επάνοδο, είναι μια ζεστή στρογγυλάδα που κάνει την κουζίνα της ακόμη πιο οικεία, φιλόξενη και αγαπησιάρικη από άλλες φορές.

Oh Dio Θησείο
Βελούδινες οξύτητες στη μαριναρισμένη παλαμίδα με γαρίδα, μανταρίνι, λωτό και χόρτα εποχής

Διαβάστε Επίσης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψαρόσουπα με κατσικίσιο κουσκουσάκι, αχνιστό μπακαλιάρο και μύδι, που ήρθε στο τραπέζι μας με υποδειγματική τσιμπητή οξύτητα, στρογγυλή υφή και βαθιά νοστιμάδα, γεμίζοντας το στόμα μας με γλυκά φθινοπωρινά αρώματα. Η παλαμίδα μαρινέ, που συνοδεύεται από κόκκινη γαρίδα, φέτες μανταρίνι, λωτό και σταμναγκάθι, φανερώνει με το βουτυρένιο, εκφραστικό της δάγκωμα ένα ψάρι σπουδαίας ευγένειας, την οποία η σεφ υπογραμμίζει με βελούδινες οξύτητες κι αρώματα που ξεδιπλώνονται σαν αγκαλιά από λουλούδια, ενώ το κατσικίσιο κιλότο, κομμένο σαν ταρτάρ, γοητεύει με το αφράτο του δάγκωμα, αφήνοντας τον τηγανισμένο πελτέ πιπεριάς – ντομάτας να γεμίσει το στόμα με μυρωδάτη γλύκα, που δίνει στη μπουκιά την υγρασία που χρειάζεται ώστε το αγιορείτικο φουντούκι να αποκαλύψει τη συμπυκνωμένη γεύση του.

Oh Dio Θησείο
Πιάτο υπογραφή το ψάρι με ψωμί

Κι αν το signature surf n turf πιάτο της σεφ, το ψωμί με ψάρι και σύγκλινο δηλαδή (εμπνευσμένο από τη νιότη της ως ξεναγού στην Κωνσταντινούπολη) συνδυάζει φινέτσα κι αλητεία στο δάγκωμά του (μην αγνοήσετε, δε, τη σαλάτα σταμναγκάθι στο πλάι, που δίνει σπιρτάδα στη μπουκιά), η πραγματική αποκάλυψη του μενού δεν είναι άλλη από τα αρνίσια γλυκάδια με μύδια και πορτοκάλι. Λιχουδιά ολκής, που θα εμφανίζεται βάσει διαθεσιμότητας ως πιάτο ημέρας, αποκαλύπτει την αφοσίωση της σεφ στην εξαιρετική πρώτη ύλη, και παντρεύει εξωτισμό και οικειότητα με τέτοια γευστική απαλότητα και ειλικρίνεια, που άνετα θα μπορούσε να του χαρίσει τον τίτλο του comfort πιάτου της σεζόν.

Oh Dio Θησείο
Απροσπέραστη η κάβα του "Oh! Dio", συγκεντρώνει τις οινικές αγάπες των συνιδιοκτητών του "Oh! Dio", Φωτεινής Παντζιά ("By the Glass") και Άγγελου Δαμουλιάνου (botilia.gr)

Παρεμπιπτόντως, εκτός από το βραδινό μενού, η Ζερβακάκου επιμελείται και τις ολοήμερες γεύσεις του "Oh! Dio", που ξεκινούν από το πρωί με ελληνόστροφο πρωινό και brunch. Φρέσκα φουρνίσματα γεμίζουν με μυρωδιές τον ατμοσφαιρικό χώρο, και τα τραπέζια υποδέχονται λιχουδιές όπως οι τραβηχτές μανιάτικες πίτες, οι οποίες έχουν ήδη μπει στο στόχαστρό μας για επόμενη επίσκεψη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Sumosan

Το αγαπημένο ασιατικό των διεθνών A-listers "πάτησε" στην αθηναϊκή ακτογραμμή με πόστο στο πολυτελές O&O Aesthesis, και μολονότι οι γεύσεις του είναι σε αιχμηρό επίπεδο, λίγο καλύτερο κούρδισμα στη συνολική εμπειρία θα το βοηθήσει να αφήσει αποτύπωμα αντάξιο της φήμης του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
21/08/2025

Εδώ απολαμβάνεις την καλύτερη μητροπολιτική θέα της Αθήνας αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο ατού του

Στο "Mappemonde", το rooftop εστιατόριο και μπαρ του ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel-MGallery" γεύσεις, ποτά και περιβάλλον ακολουθούν fine χορογραφία.

Γεύση από Σύρο, μέσα από δυο βραβευμένες κουζίνες

Η "ήσυχη" Κυκλάδα με την κληρονομική αρχοντιά κρύβει κι ένα ανερχόμενο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Το προσεγγίζουμε με τα λόγια ανθρώπων που το διαμορφώνουν μέσα από την αξιόλογη δουλειά τους.

Στη σοφιστικέ βεράντα της Σαντορίνης για πιάτα βαθιάς νοστιμιάς

Επιβλητική θέα και μοναδική ατμόσφαιρα ανοίγουν την όρεξη, πριν αναλάβει η κουζίνα του Γιάννη Φυντάνη.

Ο Πέτρος Δήμας και το Makris Athens κάνουν στάση στο Λονδίνο

Νόστιμες βραδιές με ξεχωριστά dinners ετοιμάζει στη βρετανική μητρόπολη και το Carousel London ο πολυβραβευμένος σεφ.

Ποια είναι η νέα πρόταση fine dining που συζητιέται στην παραλιακή της Αθήνας

Μια γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, υψηλή αισθητική και δημιουργικές γεύσεις.

Wet Stories που αξίζει να ζήσεις στη Σαντορίνη

Μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια αξέχαστη εμπειρία δίπλα στη θάλασσα, σε μια από τις δημοφιλέστερες Κυκλάδες.