Τα γκουρμέ κοκτέιλ του O/PURIST και οι αρμονίες

Τώρα που το bartending της εποχής μας συνομιλεί πολύ στενά με τη μαγειρική για τη δημιουργία γαστρονομικών ποτών, τα κοκτέιλ συνδυάζονται εξαιρετικά με το φαγητό.

O/PURIST

Ο νεωτερισμός του O/PURIST είναι από αυτούς που ανανεώνουν απρόσμενα το ελληνικό αλκοόλ ρίχνοντας γέφυρες με το διεθνές σκηνικό των spirits. Έργο της σύμπραξης 10 κορυφαίων Ελλήνων bartender γεφυρώνει τον κόσμο του τσίπουρου και του τζιν με μια δημιουργική μαγειρική που αποστάζει Μαλαγουζιά, Ροδίτη και Ugni Blanc προσθέτοντας στη δεύτερη απόσταξη κρεμμύδι, κούμαρο, μύρτιλο, γκόρτσο, κυδώνι, φλούδα λεμονιού, πορτοκάλι, grapefruit, χαρούπι, αρμπαρόριζα, ρίζα αγγελικής, γλυκάνισος, κανέλα, μάραθο ∙ το αποτέλεσμα είναι ένα ξεχωριστό, απαλό, κομψό, πολύπλοκο απόσταγμα με ginάτη καθαρότητα. Προσωπικά μου αρέσει πολύ να το πίνω καλά παγωμένο και σκέτο, να μυρίζω τα όμορφα αχλαδάτα αρώματά του και να σερφάρουν οι ίδιες γεύσεις μαζί νότες σταφυλιού, μπαχαρικά και βότανα πάνω στη γλώσσα.

O/PURIST

Το O/PURIST βεβαίως έχει απίστευτη ευελιξία στο να στηρίζει τη δημιουργία κοκτέιλ, ειδικά τώρα που το bartending της εποχής μας συνομιλεί πολύ στενά με τη μαγειρική για τη δημιουργία γαστρονομικών ποτών που συνδυάζονται εξαιρετικά με το φαγητό. Του λόγου το αληθές διαπίστωσα πίσω στη μπάρα του "A for Athens" με τα ποτά που έφτιαχνε ο επικεφαλής bartender Κώστας Ματιάτος και χαρακτηριστικά εδέσματα από τον σεφ Κώστα Γιαννακό. Τα dry Martini στις διάφορες παραλλαγές τους είναι κοκτέιλ που έχουν στην ούγια την αγάπη τους για το φαγητό, παίζοντας άνετα σε πολλά γήπεδα από κλασσικούς μεζέδες της ταβέρνας (γαύρο μαρινάτο, κροκέτες μπακαλιάρου, κεφτεδάκια, χοχλιούς μπορμπουριστούς) μέχρι στρείδια, καπνιστούς σολομούς, steak και γαμοπίλαφα, και το O/PURIST Martini με άρμη ελιάς το επιβεβαιώνει.

O/PURIST
© Dimitris Antonopoulos

Εμείς όμως το δοκιμάσαμε μ' ένα άλλο σπέσιαλ ποτό του "A for Athens" όπως ο "Ερημίτης", που φτιάχνεται με O/PURIST fat washed με ελαιόλαδο, κι ένα homemade βερμούτ με βιδιανό "μαγειρεμένο" με λακτική ζύμωση ντομάτας, άλμη κάπαρης, δεντρολίβανο και θυμάρι. Τη γεύση του κοκτέιλ την περιγράφω σαν ελληνικό βουνό με εξπρεσιονιστικό ντιματένιο umami και ντύνει σαν ορεκτική μαρινάδα το σασίμι φαγκριού με πίκλα κρεμμυδιού και αχνιστά φασολάκια που μας έφερε ο σεφ. Αλλά και ο ίδιος ο "Ερημίτης" συνδέεται άμεσα με την έννοια της αρμονίας αφού σερβίρεται με oyster leaf και ταιριάζει με την ιωδιούχα γεύση αυτού του σπέσιαλ φύλλου, και σε εκπλήσσει αφού συνταιριάζει ιδανικά με ελαφρώς ξυδάτες ελιές Καλαμών δημιουργώντας την αίσθηση χωριάτικης σαλάτας στο στόμα. Εντωμεταξύ από κοντά παίζει σε αυτό το γήπεδο και η "Greek Paloma", μια δημιουργία του "Bar in Front of the Bar" με cordial παντζαριού, O/PURIST και γκρέιπφρούτ σόδα.

O/PURIST

Σε διαφορετικό στυλ μια παραλλαγή του "Ληθη" όπου το O/PURIST παίρνει τη θέση της τεκίλα, αναμιγμένο με ζωμό μανιταριών που έχουν υποστεί γαλακτική ζύμωση, mescal μαγειρεμένο με blue chees και black walnut bitters, θυμίζει γραμμένο τρουφάτο δάσος με υπαινικτικό άρωμα μπλέ τυριού. Από την πρώτη γουλιά δηλώνει ότι του αρέσει η σχάρα και μου άρεσε πού με ψητή σφυρίδα και μπρόκολα περασμένα από τη σχάρα μαζί με πουρέ σεληνόριζα. Συνδυάστε το λοιπόν με ωραία ψητά κρέατα, α αλλά και μακαρονάδες ή ριζότο με σάλτσα μανιταριών, ταλιατέλες Alfredo, μανιταρόπιτες και μανιτάρια σωτέ, φοντύ και τάρτες τυριών, ή ακόμη κλασσικό πεϊνιρλί με αυγό και αλλαντικά ή και καρμπονάρα. Λίγο πιο γλυκό αλλά με ωραίους οξειδωτικούς τόνους σε συγγενική γεύση το "Lost Lovers" του "Baba au Rum" φτιαγμένο με O/PURIST όπου έχουν εκχυλιστεί ροδοπέταλα, παλιωμένο ρούμι, σέρυ Pedro Ximeneth, teapot bitters και ανθόνερο πορτοκαλιού.

O/PURIST

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
18/12/2025

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.