Το Μικρό Κτήμα Τίτου μάς χαρίζει ένα νέο διαμάντι

Ένα νέο κρασί έρχεται να προστεθεί στο πορτφόλιο του Μικρού Κτήματος Τίτου. Έπειτα από τη Goumenissa, η Negoska, από την ομώνυμη ποικιλία σταφυλιού ξεδιπλώνεται σε μια ροζέ έκφραση που δε μπορεί παρά να κλέψει τις εντυπώσεις των οινόφιλων.

Μικρό Κτήμα Τίτου

Με ιστορία από το 1972, όταν ο Τίτος Ευτυχίδης φύτευσε έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην περιοχή της Γουμένισσας, το Κτήμα Τίτου πέρασε το 2018 στα χέρια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του συνεργάτη του, Βασίλη Τσακτσαρλή. Οι δύο αυτοί μετρ του είδους αναβίωσαν το οικογενειακό οινοποιείο, με σεβασμό κι αγάπη στις τοπικές ποικιλίες. Το 2022 το αρχικό κτίριο μετατράπηκε σε ένα καλαίσθητο οινοποιείο σε απόλυτη αρμονία με τη φύση που το περιβάλλει, έτοιμο να φιλοξενήσει τους λάτρεις του οινοτουρισμού.

Ωστόσο, η περσινή χρονιά ήταν σταθμός για έναν ακόμα λόγο‧στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο τρύγος της ποικιλίας Νεγκόσκα. Όπως περιγράφει ο κύριος Γεροβασιλείου, "Η Νεγκόσκα είναι μια γηγενής ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στις πλαγιές του όρους Πάικου. Η καλλιέργειά της τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι μονοποικιλιακές εκφράσεις της να είναι λίγες. Αναγνωρίζοντας το δυναμικό της, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα κρασί αποκλειστικά από Νεγκόσκα, που αναδεικνύει τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της περιοχής" και μας αποκαλύπτει πως "Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προστεθεί μια ερυθρή ετικέτα παλαίωσης ΠΟΠ Γουμένισσα που αυτή τη στιγμή ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, στο κελάρι του Κτήματος".

Σήμερα, μπορούμε να απολαύσουμε τη νέα αυτή κυκλοφορία, θαυμάζοντας το λαμπερό απαλό ροζ χρώμα του κρασιού και την κομψότητά του. Στη μύτη, την εμφάνισή τους κάνουν νότες από γκρέιπφρουτ, φλούδες νερατζιού αλλά και κόκκινα φρούτα που παραπέμπουν σε φράουλα, ρόδι και cranberry, ενώ δε λείπουν και οι νύξεις γιασεμιού. Συναρπαστικό στο στόμα, καθώς η οξύτητα μάς δροσίζει κι έρχεται να αγκαλιάσει το σύνολο από εσπεριδοειδή, λευκά άνθη και κόκκινα φρούτα. Όσον αφορά στις νέες τάσεις στο ροζέ κρασί, ο κύριος Γεροβασιλείου αναφέρει "Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια παγκόσμια τάση προς τα ροζέ κρασιά. Το στιλ που έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα αφορά προσεγμένα, ανοιχτόχρωμα ροζέ κρασιά υψηλής ποιότητας που είναι εμπνευσμένα από τα αντίστοιχα γαλλικά κρασιά υψηλής κατανάλωσης της Προβηγκίας. Κι αυτό εξηγείται καθώς το ροζέ κρασί συνδυάζει την οξύτητα με τις τανίνες, είναι ελαφρύ και πίνεται δροσερό. Έτσι αποτελεί ασφαλή συνδυασμό για τα περισσότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και είναι συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού".  

Με ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες των "Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος", αλλά και με την εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, το Μικρό Κτήμα Τίτου ανοίγει τις πόρτες του από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να  γνωρίσουμε τη νέα αυτή κυκλοφορία με ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές με ελεύθερη είσοδο. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Gallina ξεκαλοκαιριάζει -και πάλι- στο Domes Zeen Chania

Για 2ο σερί καλοκαίρι, το κουκακιώτικο σποτ... κάνει διακοπές στα Χανιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
07/05/2025

Δυο κορυφαία κρεατάδικα συναντιούνται στη σκιά του Χίλτον

Ένα εξόχως ενδιαφέρον καρνιβορικό βράδυ, την Τετάρτη 7 Μαΐου.

Τα καλύτερα εστιατόρια της Κρήτης

Τα σημαντικά γευστικά σημεία της μεγαλονήσου, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες βραβεύσεις στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

S.Pellegrino: Μας υποδέχεται στην "Αυλή" στη Ροδόπολη

Το μοντέρνο κρεατοφαγικό στέκι στη Ροδόπολη είναι μια όαση δροσιάς μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη σε "Dolce Far Niente" φάση στο "Ma Que Vuoi"

Το ιταλικό spot της Καλαμιώτου συστήνει τη δική του εκδοχή του χαλαρού ιταλικού τρωγοπίνειν με στιβαρά φαβορί του early drinking και πιάτα καμωμένα από άριστες πρώτες ύλες.

Ο Μιχάλης Μάρθας πιάνει λιμάνι στη Λευκάδα

Και ειδικότερα στο λαοφιλές Νυδρί, όπου θα επιμεληθεί τη νέα γευστική πρόταση του "Minas", δίνοντας δημιουργικές στροφές στο ψαροφαγικό προφίλ του εστιατορίου στην προμενάδα, με τη θέα προς το Σκορπιό.

Ήξερες ότι ο Έκτορας Μποτρίνι φτιάχνει καταπληκτικό τζατζίκι;

Και το σερβίρει στο "Ora by Botrini", ως το πιο λεβέντικο δείγμα της δημιουργικής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που υπογράφει εκεί, δικαιώνοντας τη θέση του κεντρικού εστιατορίου του "One & Only Aesthesis" στην πρώτη γραμμή της καλοφαγίας του παραλιακού μετώπου. Διαβάστε την κριτική μας!