"Vanderveen": Αστέρι Michelin για το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα

Το funky fine dining ιδιωματικό εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ πήρε φέτος αστέρι Michelin. Όποιος θέλει να το χαρεί, προλαβαίνει για 3 βδομάδες ακόμα!

Vanderveen Dimitris Antonopoulos

Όταν πήγα το Νοέμβριο του 2021 στο "Vanderveen", το ανερχόμενο ιδιότυπο εστιατόριο του Γιώργου Κατάρα στο Άμστερνταμ, έφυγα σίγουρος με την εντύπωση ότι αξίζει σίγουρα αστέρι Michelin. Η φάση εκεί είναι μια μοναδική εμπειρία που συνοψίζει με πολύ ιδιοσυγκρασιακό τρόπο αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως funky fine dining με αστεράτη κουζίνα και πλύ χαλαρή ατμόσφαιρα.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Γέννημα των δυσκολιών της πανδημίας, ένα παλιό καφέ μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο που στην κουζίνα του είναι ζωγραφισμένος ο Ray Charles και στο πλάι της πίσω απ' το μπαρ βρίσκονται δύο πικάπ, όπου ο Κατάρας παίζει μαύρα βινύλια σε ρόλο dj μοιράζοντας το χρόνο του με το μαγείρεμα! Αυτό το ασυνήθιστο εστιατόριο, που διευρύνει την κλασσική έννοια του εστιατορίου, πήρε φέτος αστέρι Michelin αφού προηγουμένως είχε κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό των ΜΜΕ και του κοινού στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

"Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να ανεβάσουμε κι άλλο την κουζίνα μας, επιμείναμε στις λεπτομέρειες εξελίσσοντας κάθε αλλαγή προς τα πάνω. Στη μικρή μας κουζίνα αυτό απαιτούσε διπλή προσπάθεια, σα να κυνηγούσαμε 2 αστέρια∙ ήταν σα να τρέχαμε μαραθώνιο με παντόφλες!" μου λέει ο σεφ που μετά τη διαδρομή του στις κουζίνες κορυφαίων ευρωπαϊκών εστιατορίων κυνήγησε και έπιασε το όνειρό του. Και στην Ελλάδα απολαύσαμε την εξαιρετική κουζίνα του, καθώς τη σεζόν 2021 – 22 είχε και την ευθύνη της αθηναϊκής "Hytra", αλλά και το 2018 στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων μαζί με άλλους νέους Έλληνες σεφ.

Vanderveen
Dimitris Antonopoulos

Και τώρα η βόμβα! Δυστυχώς, μάλλον το "Vanderveen" κλείνει σε τρεις βδομάδες! Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας του παρά το αστέρι και το ότι κάθε μέρα είναι γεμάτες οι τριάντα καρέκλες του. Αν βρεθείτε αυτό το διάστημα στο Άμστερνταμ μη χάσετε την ευκαιρία να το χαρείτε. Όσο για τον Κατάρα θα τον δούμε μάλλον σε κάποια pop – up το καλοκαίρι στα μέρη μας και θα ήταν μεγάλη χαρά να δούμε τη φάση του "Vanderveen" μόνιμα στην Αθήνα. Άκουσα επίσης ότι ο Momo, ο εξαιρετικός σομελιέ του με τεράστια εμπειρία –στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022, το "Geranium" στην Κοπεγχάγη μεταξύ άλλων- θα έρθει για το καλοκαίρι  στη "Σπονδή".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.