Βασίλης Κικίλιας: Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για παραδοσιακά ταβερνάκια

Τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία, υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του «Delfi Economic Forum».

Βασίλης Κικίλιας

Από το βήμα του "Delfi Economic Forum" ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία. "Για το θέμα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων που παρατηρείται στον χώρο του τουρισμού έχει προταθεί στην Προεδρία της κυβέρνησης και η Προεδρία της κυβέρνησης το επεξεργάζεται και θα υλοποιηθεί προκειμένου να πάμε σε ένα πλάνο fast track, μιας πλατφόρμας που θα μπορεί να τα ενώνει όλα αυτά, να τα ελέγχει και να τα τρέχει μπροστά στο χρόνο", σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι έχει συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν αναπτυξιακά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στα παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή νησιωτικούς προορισμούς, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, τόνισε ότι αντιστοίχως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε "οι περιοχές της χώρας μας οι οποίες έχουν χρώμα και ταυτότητα, όπως η πανέμορφες περιοχές της Αράχοβας, των Δελφών, το Γαλαξίδι, η Ιτέα, να μπορούν να διατηρηθούν". Ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε επίσης ότι το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με ταξιδιωτικά έσοδα 17,6 δισ.- 2,6 δισ. πάνω από τον προϋπολογισμό - με 20% αύξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. "Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εργασιακά του τουρισμού, χαιρέτησε τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων για κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αύξηση 10,5% στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα resort, τονίζοντας ότι "έχω συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να δίνουν καλές ποιοτικά και οικονομικά σε απολαβές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Αναφορικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Υπουργός επεσήμανε τη "δυνατότητα της μεσαίας τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της μέσης ελληνικής οικογένειας στα χρόνια των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών να υπενοικιάσουν μια γκαρσονιέρα ή ένα σπίτι, ένα εξοχικό και αυτό να συνεισφέρει στο εισόδημά τους". Από την άλλη, ωστόσο, διευκρίνισε ότι "αυτοί που έχουν δεκάδες κατοικίες στη Μύκονο ή οπουδήποτε αλλού και υποδύονται τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, προκειμένου να εκπίπτουν από την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ., αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας, γι’ αυτό και η Προεδρία της κυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγησή μας επεξεργάζεται αύξηση της φορολογίας, αύξηση των εισφορών γι΄ αυτούς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/12/2025

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.

Το "Brisk" προτείνει ελληνική δημιουργική κουζίνα

Σοφιστικέ comfort dining με επτανησιακό χρώμα από τον chef patron Σπύρο Βαραγγούλη.