Βασίλης Κικίλιας: Φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για παραδοσιακά ταβερνάκια

Τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία, υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του «Delfi Economic Forum».

Βασίλης Κικίλιας

Από το βήμα του "Delfi Economic Forum" ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα βασικά έργα υποδομής αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό για την επόμενη τετραετία. "Για το θέμα της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων που παρατηρείται στον χώρο του τουρισμού έχει προταθεί στην Προεδρία της κυβέρνησης και η Προεδρία της κυβέρνησης το επεξεργάζεται και θα υλοποιηθεί προκειμένου να πάμε σε ένα πλάνο fast track, μιας πλατφόρμας που θα μπορεί να τα ενώνει όλα αυτά, να τα ελέγχει και να τα τρέχει μπροστά στο χρόνο", σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι έχει συζητήσει με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν αναπτυξιακά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στα παραδοσιακά ταβερνάκια σε ορεινούς ή νησιωτικούς προορισμούς, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, τόνισε ότι αντιστοίχως πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε "οι περιοχές της χώρας μας οι οποίες έχουν χρώμα και ταυτότητα, όπως η πανέμορφες περιοχές της Αράχοβας, των Δελφών, το Γαλαξίδι, η Ιτέα, να μπορούν να διατηρηθούν". Ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε επίσης ότι το 2022 ήταν μία χρονιά ρεκόρ με ταξιδιωτικά έσοδα 17,6 δισ.- 2,6 δισ. πάνω από τον προϋπολογισμό - με 20% αύξηση της κρουαζιέρας και του οδικού τουρισμού και ρεκόρ απευθείας πτήσεων. "Το 2023 θα σπάσουμε τα κοντέρ όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη, καθώς αναμένεται αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικό αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εργασιακά του τουρισμού, χαιρέτησε τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων για κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αύξηση 10,5% στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στα resort, τονίζοντας ότι "έχω συστήσει σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού να δίνουν καλές ποιοτικά και οικονομικά σε απολαβές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Αναφορικά με το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ο Υπουργός επεσήμανε τη "δυνατότητα της μεσαίας τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της μέσης ελληνικής οικογένειας στα χρόνια των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών να υπενοικιάσουν μια γκαρσονιέρα ή ένα σπίτι, ένα εξοχικό και αυτό να συνεισφέρει στο εισόδημά τους". Από την άλλη, ωστόσο, διευκρίνισε ότι "αυτοί που έχουν δεκάδες κατοικίες στη Μύκονο ή οπουδήποτε αλλού και υποδύονται τη βραχυχρόνια μίσθωση ενώ προσφέρουν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, προκειμένου να εκπίπτουν από την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ., αυτό είναι ένα πρόβλημα για μας, γι’ αυτό και η Προεδρία της κυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών μετά από εισήγησή μας επεξεργάζεται αύξηση της φορολογίας, αύξηση των εισφορών γι΄ αυτούς".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς θα βρεθείς στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου και θα φας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί να ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική για ένα γαστρονομικό ταξίδι εξπρές στα κορυφαία εστιατόρια της Μυκόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
01/10/2025

Στην κουλ γαστροταβέρνα του Νέου Κόσμου για φιλέτο προβατίνας και λευκό Negroni με χαμομήλι

Η Strouga είναι ένα σποτ που συγκεντρώνει τα φώτα στη δημοφιλή πλέον γειτονιά.

Τι θα τρώμε στο ολοκαίνουριο "Garum", Χρήστο Γλωσσίδη;

Ο executive chef των "Feedeλ" εγκαινιάζει το πρώτο προσωπικό του εστιατορικό εγχείρημα, ένα ασιατικό – ελληνικό fusion στεγασμένο σε ατμοσφαιρικό νεοκλασσικό του Μετς, με τις ζυμώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Επιστροφή του brunch στο Bungalow 7

H πιο ωραία συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Λένε πως αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την εθνική μας γεύση πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Πόσα microbakeries χωράει στ’ αλήθεια η Αθήνα;

Μερικές σκέψεις πάνω στο μαζικό άνοιγμα φούρνων νέας γενιάς σε μια πόλη όπως η ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τις όποιες συνέπειες των 'ζυμώσεων'.

Από το βιβλίο στο κρασί και από το φαγητό στην τέχνη- Το πολύπλευρο "Gary"

Λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό Κεραμικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το "Gary" arts books ’n wines project, ένα concept που δύσκολα περιγράφεται με μία μόνο λέξη.