Πού θα φας διαβολεμένα νόστιμα tacos στην Αθήνα

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή Taco Day (4/10).

Πού θα φας τάκος στην Αθήνα Agavita Cantina Mexicana

"Τα tacos είναι τάση" έγραφε πριν μερικούς μήνες ο Δημήτρης Αντωνόπουλος και είχε απόλυτο δίκιο, καθώς το κύμα που θέλει το συγκεκριμένο έδεσμα να καλπάζει σε εστιατορικά μενού δε λέει να κοπάσει. Η μεξικάνικη σπεσιαλιτέ κατόρθωσε να βρίσκεται σχεδόν παντού: Από high end κουζίνες και fine dining εστιατόρια μέχρι mexi-asian μέρη και σημεία με ελληνοπρεπές fusion. Με αφορμή τη σημερινή Taco Day* κάνουμε μία γρήγορη αλλά περιεκτική περιήγηση στα spots και τις επιλογές της πρωτεύουσας που θα σε κάνουν έστω και λίγο να νιώσεις πως βρίσκεσαι σε κάποια χασιέντα του Γιουκατάν, ένα random beach restaurant του Κανκούν ή μία υπαίθρια αγορά του Μέξικο Σίτι. Tacos στην Αθήνα λοιπόν.

Tacos, τα αθηναϊκά

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στο κέντρο της Αθήνας έχει δημιουργηθεί ένα μικρό Μεξικό το τελευταίο διάστημα και αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι κακό. Το αντίθετο.

Στο "Loco", ο Αθηναγόρας Κωστάκος έχει ενσωματώσει εδώ και μερικές ημέρες νέα πιάτα στο μενού. Ανάμεσα σε αυτά τα tacos to share, από τα οποία ξεχωρίζουν οι πληθωρικά απολαυστικές επιλογές με αρνίσιο χέρι barbacoa και γουακαμόλε από μάυρο φασόλι και η σιγομαγειρεμένη προβατίνα με ταχίνι, τσιμιτσούρι και μελιτζάνα. 

Taco Day_Loco
Loco

Λίγο πιο πάνω, στο "Tekila" τόσο τα al pastor tacos όσο και τα πιο πικάντικα (μοσχάρι barbacoa και chili con carne) είναι από τις διασημότερες των προτάσεων. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχουν και τα open premium tacos, με τρεις ακόμη εκδοχές (κοτόπουλο, πικάνια και veggie).

Taco Day_Tekila
Tekila

Το "Etnico" τιμά διαρκώς την πικάντικη αψάδα του Μεξικού μέσα από τα tacos του. Ειδικά, η επιλογή με chorizo (λουκάνικο από μοσχάρι και χοιρινό, pico de gallo, γουακαμόλε) επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

Παρότι στα "Ancho" (στην Αιόλου, στη Γλυφάδα, στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά) οι επιλογές είναι φαινομενικά ατελείωτες και στο section tacos, τα signature Baja shrimp (σε μαλακό τάκο, με γαρίδα Cajun, pico de gallo, chipotle mayo και μωβ λάχανο) και Tejano (τραγανό τάκο με chili con carne, pico de gallo, τυρί Monterey Jack και μαρούλι) δικαιολογημένα προτείνονται.

Taco Day_Ancho
Ancho

Στα "Amigos" (σε Νέα Σμύρνη και Γλυφάδα), τα Street Tacos παραμένουν μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές, με το τρίπτυχο μοσχαρίσιου κιμά - κοτόπουλου - chili con carne να κάνει τη δουλειά σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις, πλαισιωμένο με sour cream και pico de gallo. Παράλληλα, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα σύνθεσης των soft tacos με μοσχάρι barbacoa, chicken ή veggie chipotle καθώς και με πικάντικες γαρίδες.

Taco Day_Amigos
Amigos

Ανηφορίζοντας προς τα βόρεια, η πρώτη μεξικάνικη στάση, στο Ψυχικό, είναι το "Dirty Sanchez", με τα tacos de carne asada ή τα αντίστοιχα με τραγανό μπακαλιάρο και jalapeno mayo να φιγουράρουν στο μενού ως πολύ δυνατές επιλογές. Ασφαλώς, μπορείς να τα πλαισιώσεις με κάποιο από τη νέα λίστα ποτών εδώ που υπογράφει ο βραβευμένος Μανώλης Λυκιαρδόπουλος.

Taco Day_Dirty Sanchez
Dirty Sanchez

Στο Μαρούσι, το gastrobar "Mexha" ξεφεύγει από τις ταμπέλες και καταρρίπτει στερεότυπα. Ο σεφ Χάρης Βέντης δημιουργεί νόστιμα, ελαφριά και υγιεινά πιάτα, βασισμένα στην ιδιοσυγκρασιακή και ενίοτε hot μεξικάνικη κουζίνα. Τα tacos και εδώ να πρωταγωνιστούν. Must try το χειροποίητο chorizo με πάστα achiote και τεκίλα.

Το "Dos Ηermanos", στην Κηφισιά, κρατά τα σκήπτρα του πιο παλιού μεξικάνικου της πόλης και σε υποδέχεται σε έναν διεπίπεδο, καλόγουστο έθνικ χώρο. Εκεί ακριβώς καταφθάνουν στο τραπέζι σου τραγανές tortillas (αλεύρι ή καλαµπόκι) µε γέµιση της επιλογής σου από κοτόπουλο φούρνου, πικάντικο µοσχαρίσιο κιµά, µοσχάρι φούρνου ή µαριναρισµένο φιλέτο πέρκας.

> Διάβασε ακόμη: "Το Μπαρ" στην Μαυρομιχάλη είναι ό,τι λέει το όνομά του

 Το "Balero" έφερε γευστική αλεγρία από τη χώρα της κεντρικής Αμερικής στη Νέα Ερυθραία και μαζί με αυτήν soft ή crunchy tacos που πρωταγωνιστούν στο μενού:  Ειδικά αυτά με παναρισμένη γαρίδα, mayo chipotle και pico de galo είναι μια δροσερή νοστιμιά με ωραίο δάγκωμα. 

Μία από τις γειτονιές που αγαπά πολύ το Tex-Mex και κατ' επέκταση τα tacos είναι η -δημοφιλής εσχάτως για ποδοσφαιρικούς λόγους- Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί, το "Agavita" προσφέρει 5 προτάσεις, με τα pico de gallo con atun (φιλετάκια τόνου με παραδοσιακή μεξικάνικη σαλάτα ντομάτας και κόκκινα φασόλια) και Grieco (φέτα, ντομάτα, ελιές και κρεμμύδι) να κινούν την περιέργεια. 

Στην ίδια περιοχή, το "Cinco de Mayo", παρότι μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα και τα tacos του σίγουρα "ευθύνονται" για αυτό.

Taco Day_Cinco de Mayo
Cinco de Mayo

Εδώ δοκιμάζεις birria queso με σιγομαγειρεμένο χοιρινό συνοδευόμενα από ελαφρύ κονσομέ που "σπάει" την ελαφριά αψάδα τους και tacos con camarones με γαρίδα tempura, αρωματική μαγιονέζα, ραντίτσιο και αβοκάντο. 

Στο Περιστέρι, το "La Casa Azul" αντλεί αύρα από το διάσημο Μπλε Σπίτι της Φρίντα Κάλο και παρουσιάζει τις δικές του taco-προτάσεις, με barbacoa με σιγοψημένο κι ελαφρώς καπνισμένο μοσχάρι ή με γαρίδες με πάνκο, να κάνουν τη διαφορά.

Taco Day_La Casa Azul
La Casa Azul

* Η Taco Day καθιερώθηκε το 2009 από την αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων Del Taco και έκτοτε, ειδικά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων, προσφορών και γευστικών events. Βέβαια, υπάρχουν δύο ακόμη ημερομηνίες που "τιμούν" το έδεσμα με το παιχνιδιάρικο όνομα: Η National Taco Day στις ΗΠΑ (3 Μαΐου) και η Día del Taco στο Μεξικό (31 Μαρτίου).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
23/04/2024

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.

Νηστεία "αλά ιταλικά" στο "Da Bruno"

Το πρώτο -με επίσημη πιστοποίηση- αυθεντικό ιταλικό στην Αθήνα είναι ξεχωριστή επιλογή και για την περίοδο της νηστείας.

Γαστρονομικό ραντεβού στο "Jenny’s Rooftop"

Για μια one night only γευστική συνάντηση μας περιμένουν στο εστιατόριο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο δημοφιλής σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο σεφ του εστιατορίου Θοδωρής Υψηλός, με ένα four-hands μενού υψηλών πτήσεων.

"Λακάνη": Με "Αστικό φαγοπωλείο" επιστρέφει ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Κονταράτος στη Ρόδο

Η "Λακάνη", που θα σερβίρει τη ροδίτικη παράδοση υπό δημιουργικό πρίσμα σε μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, θα είναι το solo βήμα του σεφ μετά από μακρά θητεία ως executive chef των ξενοδοχείων της "Blu Collection", με σειρά βραβείων για τη δουλειά του στο εστιατόριο "Five Senses".