Πήγαμε στα βραβεία Nonino 2022

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος που παρευρέθηκε στα βραβεία της γκράπα Nonino, μας μεταφέρει το φιλοσοφημένο πνεύμα της τελετής και δοκιμάζει το καινούργιο Aperitivo Nonino με βάση την κορυφαία γκράπα.

Nonino 2022

Τα Βραβεία Nonino είναι από τα πιο σημαντικά διεθνή βραβεία και εστιάζουν στην επιβράβευση κορυφαίων λογοτεχνών, επιστημόνων και φιλοσόφων, που αρκετές φορές κερδίζουν στη συνέχεια Νόμπελ. Το 2022 είναι βεβαίως μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για την οικογένεια Nonino, επειδή γιορτάζει τα 125 χρόνια της στην τέχνη της απόσταξης, έχοντας τιμηθεί, το 2019, ως το Καλύτερο Αποστακτήριο από το αμερικάνικο περιοδικό "Wine Enthusiast", κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για γκράπα. Έχω παρευρεθεί πολλές φορές στην τελετή της απονομής των βραβείων στο υπερσύχρονο αποσταγματοποιείο τους στο Περκότο του Ούντινε –ένα γνήσιο λαϊκό πανηγύρι με κοινωνικές ευαισθησίες, ωραίο παραδοσιακό φαγητό του Friuli και άφθονη γκράπα–, αλλά φέτος υπήρχε στον αέρα μια έξτρα δόση συγκίνησης, αφού τα βραβεία δεν είχαν δοθεί το 2020 και το 2021 λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Υπάρχει βεβαίως και διάχυτο πνεύμα σ’ αυτή την τελετή με τόσα φωτισμένα μυαλά στην επιτροπή και τους τιμηθέντες, και οι προβληματισμοί που ακούγονται στηρίζονται από ένα απόσταγμα που έχει πολλή ψυχή σε όλες τις εκδοχές του. 

Δεν είναι απλό να διαπιστώνεις πόσο σύνθετος έχει γίνει ο κόσμος όταν, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του φιλόσοφου Mauro Ceruti, "η πολιτική επηρεάζεται τόσο πολύ από την οικονομία, την οικολογία και τα υπαρξιακά ζητήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπους που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, και ο κόσμος χάνει τη σιγουριά του. Η ενδυνάμωση του πλανητικού ουμανισμού και της έννοιας της Γης ως κοινού μας σπιτιού είναι οι πόλοι του νέου πολιτισμού της 3ης χιλιετίας". Ούτε να βλέπεις ότι "με την άνοδο του φεμινισμού οι γυναίκες κέρδισαν προνόμια στην αγορά εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή φορτώθηκαν πρόσθετα βάρη, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν, σύμφωνα με την παγκόσμια τάση", όπως υπογράμμισε η Αμερικανίδα φιλόσοφος Nancy Fraser. Μέσα σε τόσο δύσκολους καιρούς βρίσκεις ανακούφιση στη φωτισμένη παιδική λογοτεχνία, όπως το περίφημο "Skellig" του Βρετανού συγγραφέα David Almond, και ανοίγεις την ψυχή σου σε πρωτοβουλίες όπως το "Affido Culturale" που πηγαίνει κόντρα στην πολιτισμική φτώχεια των νέων. Όλοι οι προαναφερθέντες βραβεύτηκαν και χειροκροτήθηκαν θερμά στη φετινή απονομή. 

Το νέο ποτό των Nonino, που χαρήκαμε τα μάλα, είναι το Aperitivo Nonino, που τιμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως το καλύτερο απεριτίφ παγκοσμίως στα Meininger's International Spirits Awards. Πρόκειται για ένα πολύ κομψό και σοφιστικέ ποτό με "ηλιόλουστο" χρώμα και φρεσκάδα εσπεριδοειδών κεντημένη με φρουτώδεις, λουλουδάτες και ντελικάτες πικρούτσικες νότες. Ο κορυφαίος Maestro της παγκόσμιας σκηνής των κοκτέιλ Salvatore Calabrese, μάλιστα, δημιούργησε επί σκηνής το γοητευτικό ποτό "Speranza", αναμειγνύοντας το Aperitivo Nonino με λικέρ εσπεριδοειδών και cordial πράσινης πιπεριάς με κάρδαμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.