Αποχαιρέτα την, την τηγανητή πατάτα που χάνεις

Μια ωδή στο νοστιμότερο των συνοδευτικών όλων των εποχών.

Πατάτα

"Tσιτσιρίζει το λάδι/ ζεσταίνοντας τη χαρά του κόσμου/ οι τηγανητές πατάτες μπαίνουν στο τηγάνι/ σαν χιονισμένα φτερά πρωινού κύκνου/ και βγαίνουν χρυσωμένες από το τσιτσιριστό κεχριμπάρι της ελιάς". Το απόσπασμα από την "Ωδή στις Τηγανητές Πατάτες" του Πάμπλο Νερούδα δε θα μπορούσε να βρει ιδανικότερη στιγμή για να μιλήσει στην ψυχούλα μας. 

Πατάτα ESQUIRE

Όπως πιθανότατα θα έχεις πληροφορηθεί, το έδεσμα που μεγάλωσε γενιές και γενιές σε ταβέρνες, εστιατόρια, ταχυφαγεία αλλά και στην οικιακή γαστρονομική ζεστασιά, θα αρχίσει να αποχαιρετά -μέχρι νεοτέρας- τα μενού (ή τουλάχιστον αρκετά εξ' αυτών) λόγω των αυξήσεων τιμών σε ηλιέλαιο και ενέργεια. Και ένα δάκρυ κυλά.

Η βεβαιότητα που γίνεται απώλεια

Το σνακ που μπήκε στη ζωή μας και την άλλαξε για πάντα. Η πρώτη μπουκιά σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Κι ας σου καίει τη γλώσσα - σου ζεσταίνει την καρδιά. Τα πλατωνικό ιδεώδες για την Αντίδραση Μαϊγιάρ. Το ακριβές σημείο συνάντησης του ταπεινού με το απόλυτο, του junk food με το fine dining, του pairing που μπορεί να υποστηριχθεί από Coca Cola μέχρι Armand De Brignac.

Σε ένα παράλληλο γαστρονομικό σύμπαν, η τηγανητή πατάτα είναι συνώνυμο της ευτυχίας. Σε ένα άλλο, θα έπρεπε να θεωρούνται τουλάχιστον ύποπτοι εκείνοι που δεν τις τρώνε. Οι τελευταίοι θα πουν πως είναι απλά ένα combo από αλάτι, λιπαρά, άμυλο και υδατάνθρακες. Πόσο πτωχοί τω πνεύματι. 

gif

Και διάολε, ελάχιστοι είναι αυτοί που μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σε μία καλοφτιαγμένη μερίδα (ή και περισσότερες) αυτών. Οι λόγοι, προφανείς: Χρυσαφένιο χρώμα, έξοχη -τραγανή έξω, μαλακή μέσα- υφή και γεύση. Επιπλέον, το στοιχείο του εθισμού. Είναι εύγευστες, εύκολες και ενεργοποιούν ντοπαμίνη, την feel-good ορμόνη.

πατάτα Esquire

Σου φαίνονται υπερβολικά τα παραπάνω; Απάντα στα παρακάτω. Ή τουλάχιστον προσπάθησε. Πόσοι από εμάς δεν έχουν προφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το μικρό ή μεγαλύτερο μπολ/χάρτινη συσκευασία/πιάτο από όλους τους άλλους γύρω μας; Πόσοι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ελεγχόμενη βία με τη μορφή απότομης, αστραπιαίας και πειστικής σφαλιαρίτσας -όχι σαν αυτή του Γουίλ Σμιθ- σε "αντίπαλα" χέρια που ποθούσαν τις τελευταίες από αυτές;

Και ναι, δεν τις βάλαμε ποτέ στο σουβλάκι. Γιατί; Γιατί δε θα είχε ποτέ κανένα απολύτως νόημα να είναι συμπαίκτες ο Λάιονελ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στα prime τους.

πατάτα Esquire

Τηγανητή πατάτα, αιώνιε υδατάνθρακα, σταθερή απόλαυση, σε χαιρετώ. Μέχρι να τα ξαναπούμε.

Πηγή: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/12/2025

Ένα All Day Resto Bar με κάτι από Νάξο στο Παγκράτι

Πιάτα εμπνευσμένα από την εγχώρια γαστρονομία με twist αλλά και μια, γενικότερη, πολύ αξιόλογη ολοήμερη πρόταση.

11+1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Πoύ θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, μπαρ και δίπλα στο κύμα.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

"Villa Grigio 46": Brunch αλά ιταλικά

To aperitivo bar στο Παλαιό Φάληρο τιμά την κουλτούρα των aperitif αλλά και του brunch.

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.