Μανιταρογνωσία με οδηγό τον Γκίκα Ξενάκη

Ο σεφ που τα τελευταία χρόνια συναντάμε στο εστιατόριο «Aleria» είναι συστηματικός μανιταροσυλλέκτης. Μας εξηγεί πώς στράφηκε σε αυτό το «σπορ» και όσα του έχει μάθει.

Γκίκας Ξενάκης

Με τα μανιτάρια ασχολήθηκα εντελώς τυχαία! Θυμάμαι πως η πρώτη φορά που πήγα στο βουνό για μορχέλες, σε σημείο μάλιστα που θα βρίσκαμε σίγουρα, στέφθηκε με μεγάλη αποτυχία. Να φανταστείτε, το ευχάριστο της υπόθεσης ήταν ότι επιστρέφοντας κάναμε στάση στον κάβο στα Ίσθμια και φάγαμε απίθανες καραβίδες αχνιστές, συντροφιά με Ασσύρτικο. 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, το μυαλό μου πήγαινε από τις καραβίδες και την πλούσια σάλτσα τους στον φανταστικό περίπατο στο ελατόδασος στα 1.350 μέτρα. Οι μοναδικές εικόνες που αντίκρισα ξύπνησαν κρυμμένα συναισθήματα. Δεν κρύβω ότι αγαπώ τη θάλασσα, αλλά οι εικόνες του βουνού με μάγεψαν και πυροδότησαν τον έρωτα για το μανιταροκυνήγι. Αυτό το "σπορ” θέλει πολλή μελέτη, προσοχή αλλά και μπόλικο περπάτημα. Το πιο σημαντικό είναι να πας με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα μανιτάρια, καθώς μόνο έτσι θα μάθεις. Προσωπικά ήμουν τυχερός που γνώρισα τον φίλο Δημήτρη, ο οποίος είναι πιστοποιημένος συλλέκτης μανιταριών: μας πήρε από το χέρι και μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του για τον υπέροχο κόσμο των μανιταριών. Παρόλο που είναι το επάγγελμά του, δεν μας έκρυψε καμία πληροφορία. 

Τα μανιτάρια έχουν εποχές, θέλουν ειδικές κλιματολογικές συνθήκες και κάθε είδος αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα δάση. Είναι ένας κόσμος ατέλειωτος, που χρειάζεσαι αρκετές ζωές για να μάθεις τα μυστικά του. Κάθε μανιτάρι, όταν βγαίνει, σηματοδοτεί και μια εποχή για έμενα, αλλά και ένα μοναδικό δάσος. Το μάζεμα των μανιταριών είναι μια ψυχοθεραπεία: Περπατώ στη φύση, εκεί όπου ανήκει ο άνθρωπος, και, αντικρίζοντας όλες αυτές τις εικόνες, μου φεύγει το άγχος της καθημερινότητας, σβήνει κάθε αρνητική σκέψη και, προπαντός, αποκτώ καθαρό μυαλό για να εμπνευστώ, κάτι πολύ σημαντικό για το επάγγελμά μου. 

Το αγαπημένο μου μανιτάρι είναι η μορχέλα! Ξεκινά να εμφανίζεται σε κάποιες πευκόφυτες περιοχές στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή μόλις το θερμόμετρο δείξει πάνω από 20 βαθμούς για δυο-τρεις συνεχόμενες ημέρες. Η πιο νόστιμη, όμως, η λεγόμενη morchella elata (μορχέλα η εξέχουσα) βγαίνει ένα μήνα μετά, μέσα στα έλατα. Μιλάμε για το πιο νόστιμο μανιτάρι που βγάζει η φύση: τόσο ντελικάτο και ταυτόχρονα τόσο νόστιμο. Θέλει καλό μαγείρεμα και μπορεί να συνδυαστεί με πολλά πράγματα. Επίσης έχω μια golden λίστα αγαπημένων μανιταριών, όπως είναι οι βωλίτες, οι κανθαρέλες, οι χρυσές τρομπέτες, οι μαύρες τρομπέτες, τα ύδνα, τα πλευρότους και πολλά άλλα. Μαζεύω πάντα όσα χρειάζομαι για να φάω και, αν τύχει και μαζέψω παραπάνω, τα χαρίζω σε φίλους που θα τα εκτιμήσουν".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.