Νεωτερισμός και τέχνη στο νέο μενού του «Artisanal»

Η γαστρονομία συναντάει την τέχνη στο εστέτ bar restaurant της Κηφισιάς. Στο πιάτο, νέες ιδέες του Δημήτρη Δημητριάδη. Στους τοίχους, απολαυστικά ερεθιστικός Micha Cattaui.

Νεωτερισμός και τέχνη στο νέο μενού του «Artisanal»

Υστερα από τόσα λοκντάουν, ένιωσα πολύ ωραία που κάθισα στην επάνω θεατράλε σάλα του «Artisanal». Κομψή και με ένα εμπνευσμένο mix ‘n’ match εξαιρετικών vintage δανέζικων επίπλων του ’50 και του ’60, πολύ ωραίων ξύλινων τραπεζιών με φανταστικά «νερά» και εκείνης της αφαιρετικής απόδοσης μιας παλάμης με τον λατρεμένο καναπέ των Μουρίκη-Γαβαλά στη γωνία του μπαρ, η σάλα παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Ο λόγος είναι ότι τους τοίχους στολίζουν τα ευρηματικά έργα του Ελληνοαιγύπτιου καλλιτέχνη Micha Cattaui, σε μια έκθεση όπου η αναζήτηση της ελληνικής ταυτότητας συνδυάζεται με κοινωνικά και πολιτικά σχόλια, καθώς και με μια διεισδυτική ματιά στον καταναλωτισμό. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Βαγγέλης Γερασίμου αγαπούν δικαίως πολύ την τέχνη του.

Νεωτερισμός και τέχνη στο νέο μενού του «Artisanal» - εικόνα 1

Στα του φαγητού, τώρα, ο Δημήτρης Δημητριάδης έχει ανανεώσει ριζικά όλο το μενού με νεωτεριστικές ιδέες. Μη χάσετε: το ξινούτσικο γαλανόλευκο «nigiri» με καπνιστό χέλι, ρύζι βαμμένο με παντζάρι, σταμναγκάθι και βινεγκρέτ απάκι. τη σούπερ αρωματική, ελεγκάν, τραγανιστή χορτόπιτα. τα πολύ νόστιμα μανιτάρια με ντεμιγκλάς λαχανικών. το γλυκοφάγωτο καλαμάρι πάνω σε μια γευστικότατη ρεβιθάδα με μαύρο, από μελάνι χταποδιού, ταραμά.

Πολύ ωραία και τα επιδόρπια του Γιώργου Θυμιάκου, όπως το πολύ δουλεμένο σοφιστικέ εκλέρ αμυγδάλου, η βαθιά πορτοκαλένια ανανεωμένη πορτοκαλόπιτα και η πολυεπίπεδη σύνθεση «φουντούκι-καφές» με παγωτό γλυκόριζα. Μη διστάσετε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με τα εξαιρετικά κοκτέιλ της Δήμητρας Αντωνακοπούλου. το νοστιμότατο, αέρινο Palomaniac είναι ό,τι πρέπει και το σκοτεινά αιχμηρό Ikeda Negroni με μανιτάρια shimeji τουρσί πολύ γκουρμέ.

Ξεχωρίζουν

Φέτα Μπουγιουρντί

Νεωτερισμός και τέχνη στο νέο μενού του «Artisanal» - εικόνα 2

Θεαματική μετατροπή της βορειοελλαδίτικης σπεσιαλιτέ σε έδεσμα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας. Μια χαλαρή «πανακότα» φέτας-γιαουρτιού σκεπάζεται με βρώσιμο φύλλο ασημιού εις ανάμνησιν του αλουμινόχαρτου στο οποίο σερβίρεται, συνδυασμένη με πράσινο τσίλι, αγγούρι, ντοματίνι λιαστό και το νόστιμο άρωμα νερού ντομάτας.

Γαρίδες Κοιλάδος ταρτάρ

Νεωτερισμός και τέχνη στο νέο μενού του «Artisanal» - εικόνα 3

Το καλύτερο πιάτο του νέου μενού είναι μια τολμηρή αντίστιξη ανάμεσα στην αφοπλιστική γλύκα της ωμής γαρίδας και τη γραμμένη σπιρτάδα της χλωροφύλλης του άγριου σκόρδου. Το σύνολο δένει με εξαιρετικές homemade φρέσκες μακαρούνες και η κρέμα από φούσκες δίνει σοφιστικέ ιωδιούχο τόνο.

Κοτόπουλο

Νεωτερισμός και τέχνη στο νέο μενού του «Artisanal» - εικόνα 4

Ιδού ένα πολύ σοβαρά χαριτωμένο, ζουμερό και με τραγανή πετσούλα κοτόπουλο, με σχεδόν καραμελωμένο τον πεντανόστιμο ζωμό του. Με σπιρτόζικα κρεμμύδια μαγειρεμένα σε σαντορινιά μπίρα, πατάτες-λουκούμι ψημένες στη στάχτη, γήινο πουρέ μανιταριών και πυκνή κρέμα μαύρου σκόρδου, βρίσκεται στον αντίποδα των συνήθως ξενέρωτων εκδοχών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
17/09/2025

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.