Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος ξαναζωντανεύει στο σήμερα ένα όνομα που έγραψε ιστορία στην Αθήνα.

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη

Πάμε πίσω στο χρόνο, στο καλοκαίρι του 1989. Οι περισσότεροι λείπουν σε διακοπές όταν, σε κείνο το πανέμορφο νεοκλασικό στη γωνία Σόλωνος και Σίνα, ανοίγει ένα κομψό, στιλάτο εστιατόριο που αλλάζει τα δεδομένα στην αναπτυσσόμενη σκηνή της Αθήνας και γίνεται talk of the town. Ο λόγος για το «1900» που είχε δημιουργήσει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος, έχοντας σύμβουλο στην κουζίνα του την Εύη Βουτσινά. Η δόξα του εστιατόριου κράτησε μέχρι το 1996, ο Παπαδόπουλος, όμως, είχε μεράκι εδώ και χρόνια να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο, μεταφέροντας τώρα το όνειρό του στη Φιλοθέη.

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη - εικόνα 1

Εν τω μεταξύ, ως επίμονος εστιάτορας, είχε δημιουργήσει και άλλα μαγαζιά, αλλά το «1900» έχει μια ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτόν. «Για μένα, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι δουλειά αλλά έρωτας. Έχω άλλους τρόπους να κερδίζω τη ζωή μου ευκολότερα. Η χαρά της δημιουργίας δεν ξέρω αν συγκρίνεται με κάποια από τις απολαύσεις που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή. Το χαμόγελο ικανοποίησης στους θαμώνες σου είναι η μεγαλύτερη αμοιβή, αυτό μου έλειψε όλα αυτά τα χρονιά και ελπίζω να το εισπράξω πάλι», μου εξηγεί.

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη - εικόνα 2

Στη θέση, λοιπόν, του παλιού «Priamo», στην Καποδιστρίου της Φιλοθέης, θα εμφανιστεί ξανά το «1900». Η κουζίνα του θα είναι progressive μοντέρνα ελληνική. Ο Παπαδόπουλος τη συνοψίζει ως εξής: «Είμαστε Ελλάδα, αλλά δεν φοράμε τσαρούχια, και θέλουμε να γίνουμε ένα χαρούμενο εστιατόριο με πολύ καλό σέρβις, χαλαρό και καθόλου στημένο. O DJ θα δίνει ρυθμό και, όταν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, θα ξεκινάει ένα πολιτισμένο ελληνικό γλέντι».

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη - εικόνα 3

Το εστιατόριο δεν έχει ανοίξει ακόμη, αλλά βλέπω τα μπόλικα τραπέζια του έξω σε δύο επίπεδα. Μέσα, στους τοίχους της θερμής του σάλας είναι απλωμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παλιά εστιατόρια και επαγγέλματα στην Ελλάδα. Δοκιμάζω μερικά από τα πιάτα του ante primas. Η σαλάτα με τα ντοματίνια και τη μους φέτας στολίζεται με πέστο βασιλικού με φιστίκια Αιγίνης. Τα στεγνοτηγανισμένα γαριδάκια του Αιγαίου έρχονται πάνω σε αφράτο ταραμά. Το χταπόδι είναι τρυφερό, αλλά έχει και τσαγανό, σερβιρισμένο πάνω σε φάβα Σαντορίνης με σινάπι, μυρωδάτο μαραθόσπορο και κρίταμο, αλλά μπορεί τελικά να έρθει με έναν βελούδινο πουρέ σελινόριζας. Το λαβράκι σερβίρεται με μια νόστιμη ποικιλία από τσιγαριαστά χόρτα. Η σπαλομπριζόλα από τη Φάρμα Λίτσα είναι ευγενώς dirty, τρυφερή και με γευστική αγριάδα. Κάποια από τα πιάτα μου θυμίζουν το στιλ βραβευμένου σεφ σε επαφή με τις κρητικές γεύσεις. Θα έχω οριστική εικόνα όταν ανοίξει οριστικά το «1900».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

19/12/2025

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.

Γιορτινές Γαστρονομικές Εμπειρίες στο "SENSE Restaurant"

Σε μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, το "SENSE Restaurant" προσφέρει μια ολοκληρωμένη, υψηλού επιπέδου γιορτινή εμπειρία.

Καφέ El Greco τώρα και στην Κατεχάκη!

Το Ψυχικό αποκτά ένα φρέσκο κατάστημα της οικογένειας El Greco που θα γίνει σίγουρα το νέο σου στέκι για καφέ.

Εσύ ακόμη να πας στο 'Ex Machina' του Άνταμ Κοντοβά;

Όλα όσα καθιστούν το εστιατόριο του χαρισματικού γευσιπλάστη, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή γεύση.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο "Amber", με στιλ λονδρέζικου μπιστρό

Κομψές γεύσεις, αστική ατμόσφαιρα και γιορτινά μενού που δίνουν ρυθμό στις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο της Αθήνας.