Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος ξαναζωντανεύει στο σήμερα ένα όνομα που έγραψε ιστορία στην Αθήνα.

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη

Πάμε πίσω στο χρόνο, στο καλοκαίρι του 1989. Οι περισσότεροι λείπουν σε διακοπές όταν, σε κείνο το πανέμορφο νεοκλασικό στη γωνία Σόλωνος και Σίνα, ανοίγει ένα κομψό, στιλάτο εστιατόριο που αλλάζει τα δεδομένα στην αναπτυσσόμενη σκηνή της Αθήνας και γίνεται talk of the town. Ο λόγος για το «1900» που είχε δημιουργήσει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος, έχοντας σύμβουλο στην κουζίνα του την Εύη Βουτσινά. Η δόξα του εστιατόριου κράτησε μέχρι το 1996, ο Παπαδόπουλος, όμως, είχε μεράκι εδώ και χρόνια να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο, μεταφέροντας τώρα το όνειρό του στη Φιλοθέη.

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη - εικόνα 1

Εν τω μεταξύ, ως επίμονος εστιάτορας, είχε δημιουργήσει και άλλα μαγαζιά, αλλά το «1900» έχει μια ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτόν. «Για μένα, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι δουλειά αλλά έρωτας. Έχω άλλους τρόπους να κερδίζω τη ζωή μου ευκολότερα. Η χαρά της δημιουργίας δεν ξέρω αν συγκρίνεται με κάποια από τις απολαύσεις που μπορεί να σου προσφέρει η ζωή. Το χαμόγελο ικανοποίησης στους θαμώνες σου είναι η μεγαλύτερη αμοιβή, αυτό μου έλειψε όλα αυτά τα χρονιά και ελπίζω να το εισπράξω πάλι», μου εξηγεί.

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη - εικόνα 2

Στη θέση, λοιπόν, του παλιού «Priamo», στην Καποδιστρίου της Φιλοθέης, θα εμφανιστεί ξανά το «1900». Η κουζίνα του θα είναι progressive μοντέρνα ελληνική. Ο Παπαδόπουλος τη συνοψίζει ως εξής: «Είμαστε Ελλάδα, αλλά δεν φοράμε τσαρούχια, και θέλουμε να γίνουμε ένα χαρούμενο εστιατόριο με πολύ καλό σέρβις, χαλαρό και καθόλου στημένο. O DJ θα δίνει ρυθμό και, όταν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, θα ξεκινάει ένα πολιτισμένο ελληνικό γλέντι».

Το «1900» επιστρέφει στη Φιλοθέη - εικόνα 3

Το εστιατόριο δεν έχει ανοίξει ακόμη, αλλά βλέπω τα μπόλικα τραπέζια του έξω σε δύο επίπεδα. Μέσα, στους τοίχους της θερμής του σάλας είναι απλωμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παλιά εστιατόρια και επαγγέλματα στην Ελλάδα. Δοκιμάζω μερικά από τα πιάτα του ante primas. Η σαλάτα με τα ντοματίνια και τη μους φέτας στολίζεται με πέστο βασιλικού με φιστίκια Αιγίνης. Τα στεγνοτηγανισμένα γαριδάκια του Αιγαίου έρχονται πάνω σε αφράτο ταραμά. Το χταπόδι είναι τρυφερό, αλλά έχει και τσαγανό, σερβιρισμένο πάνω σε φάβα Σαντορίνης με σινάπι, μυρωδάτο μαραθόσπορο και κρίταμο, αλλά μπορεί τελικά να έρθει με έναν βελούδινο πουρέ σελινόριζας. Το λαβράκι σερβίρεται με μια νόστιμη ποικιλία από τσιγαριαστά χόρτα. Η σπαλομπριζόλα από τη Φάρμα Λίτσα είναι ευγενώς dirty, τρυφερή και με γευστική αγριάδα. Κάποια από τα πιάτα μου θυμίζουν το στιλ βραβευμένου σεφ σε επαφή με τις κρητικές γεύσεις. Θα έχω οριστική εικόνα όταν ανοίξει οριστικά το «1900».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.