Έφυγε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η πιο εμβληματική προσωπικότητα της γαστρονομικής Σαντορίνης και όχι μόνο

Με την ιστορική «Σελήνη» έβαλε τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι της υψηλής γαστρονομίας και άνοιξε νέους δρόμους στη γευστική ταυτότητα του νησιού και όχι μόνο.

Έφυγε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η πιο εμβληματική προσωπικότητα της γαστρονομικής Σαντορίνης και όχι μόνο

Δυσκολεύομαι να γράψω έστω και δυο λόγια, εν είδη αποχαιρετισμού για τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, που έφυγε από τη ζωή μετά από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο, μετά το πρώτο ίσως καλοκαίρι της ζωής του που κατάφερε να κάνει διακοπές έχοντας πλέον αφήσει την ιστορική «Σελήνη» σε νέα, καλά χέρια. Για την συμβολή του στη γαστρονομία της Σαντορίνης αλλά και την αναγέννηση της ελληνικής κουζίνας γενικότερα, θα τα γράψουν καλύτερα οι γαστρονομικοί μας συντάκτες.

Σίγουρα ήταν ο άνθρωπος, που μαζί με τη δυναμική σύζυγό του, Έβελιν, συνέβαλαν όσο λίγοι στο να καθιερωθεί η Σαντορίνη ως γαστρονομικός προορισμός, όπου το fine dining περνάει καταρχήν μέσα από τις τοπικές πρώτες ύλες του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα, προβλέποντας μια τάση που σήμερα είναι κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο και δίνοντας μάχες για να την υποστηρίξουν. Θα τους θυμάμαι πάντα στην πρώτη μου επίσκεψη στο νησί για τον Σαντορίνη guide το 2000, με την διάθεσή τους να μοιραστούν το όραμά τους, το πείσμα να παλέψουν για την ποιοτική εστίαση στο νησί έναντι της μαζικοποίησης που έφερνε η τουριστική του άνοδος, να προωθήσουν τα άγνωστα τότε νιώτικα τυριά ή τη λευκή μελιτζάνα, να υποστηρίξουν τα τοπικά προϊόντα (όταν πρωτοξεκίνησαν το να σερβίρουν φάβα ή ντοματάκι σε καλό εστιατόριο θεωρούνταν αξιοπερίεργο) και τα σαντορινιά κρασιά και να τους δώσουν τη θέση που έπρεπε να έχουν, να κάνουν μαθήματα μαγειρικής στους Αμερικανούς, να καθιερώσουν τελικά το brand που είναι σήμερα η γαστρονομική Σαντορίνη.

Ιδιαίτερη σημασία σε αυτό έπαιξε και η έμφαση που έδωσε στις συνέργειες και την εξωστρέφεια γνωρίζοντας πώς χτίζεται η ταυτότητα ενός προορισμού. Σημαντικοί σεφ βρήκαν στη συνέχεια στη «Σελήνη» το έδαφος για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, ενώ όλη η γαστρονομική και τουριστική κοινότητα έχει να μιλάει για έναν ξεχωριστό άνθρωπο - δάσκαλο για πολλούς και σε πολλά επίπεδα. Κρατάμε το χαμόγελό του, τη σπιρτάδα που διατηρούσε ανέπαφη μες στα χρόνια και την μεταδοτικότητά του και ελπίζουμε να βρει μια άλλη Σελήνη κάπου εκεί πάνω…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.