Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παρακολούθησε την τελετή απονομής των World's 50 Best Restaurants στην Αμβέρσα και μεταδίδει.

Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη από τη φόρτιση εξαιρετικά οργανωμένη τελετή απονομής στην Αμβέρσα, και μέσα σε θερμό χειροκρότημα, το «Noma» ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο του Κόσμου για το 2021 στα World's 50 Best Restaurants, μετά την πρόσφατη κατάκτηση και των 3 αστεριών Michelin. «Είναι χαιρετισμός και αποχαιρετισμός μαζί» είπε συγκινημένος ο Rene Redzepi καθώς το εστιατόριο του που έχει βρεθεί ήδη 4 φορές στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας σκηνής, περνάει πλέον στην κατηγορία Best of the Best και δεν θα διαγωνισθεί ξανά.

Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι σαφής ο έντονος ενδοσκανδιναβικός ανταγωνισμός μιας και το «Geranium», στην Κοπεγχάγη επίσης, σκαρφάλωσε από την 5η θέση που βρίσκονταν το 2019 στην 2η! Είναι σαφές πλέον ότι η φυσιολατρική νοοτροπία της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η κυρίαρχη γαστρονομική τάση στον πλανήτη κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την εκτίναξη του «Frantzén» στη Στοκχόλμη στην 6η θέση από την 21η, όσο και από το πλασάρισμα και πάλι του «Maaemo» στην χρυσή 50άδα και πιο συγκεκριμένα στην 47η θέση. Η περουβιανή κουζίνα που μαζί με την σκανδιναβική επηρεάζει την υφήλιο με την έμφασή της στην ανάδειξη των πρώτων υλών, ισχυροποίησε τη θέση της με τα «Central» και «Maido»- και τα δύο στη Λίμα-στην 4η και 7η θέση από την 6η και 10η αντιστοίχως που βρίσκονταν παλιότερα∙ από κοντά και το «Pujol» από την Πόλη του Μεξικό στην 9η θέση.

Είδαμε επίσης να ξετυλίγεται η δυναμική των Ισπανών τόσο με το σουπερ δημιουργικό «Disfrutar», από την 9η στην 5η θέση όσο και με την υποδειγματική σταθερότητα του «Asador Etxebarri» στην 3η θέση που βραβεύτηκε μάλιστα με το Chef's Choise Award. Η Ασία τέλος πήρε το μερίδιό της με το «Odette» στη Σιγκαπούρη (8ο) και το «The Chairman» στο Χονγκ Κονγκ (10ο).

Είναι καιρός πάντως να προβληματιστούμε άπαντες σοβαρά στο γιατί τα ελληνικά εστιατόρια δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο της διεθνούς διάκρισης παρ' ότι υπάρχουν σίγουρα μερικά που θα μπορούσαν. Διαβάστε τις επόμενες μέρες το πλήρες ρεπορτάζ μας από την απονομή και τις αναλύσεις των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων που εμφανίζονται.

Ευχαριστούμε την KLM για την πραγματοποίηση του ταξιδιού

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς μεταφράζεται η γαστροταβέρνα Θεσσαλονίκης στα αθηναϊκά;

Το "Σεράμικο" του Κεραμεικού έχει μια πολύ καλή απάντηση, το αδερφάκι του διάσημου θεσσαλονικιώτικου "Σέμπρικου", δηλαδή, που μιξάρει παρεΐστικη ατμόσφαιρα, επιλεγμένη πρώτη ύλη και μαγειρικούς νεοτερισμούς. Διαβάστε την κριτική μας!

Τι τρώει ο Πάπας και οι Καρδινάλιοι μέσα στο Κονκλάβιο;

Ισχύει ότι οι μερίδες τους μειώνονται όταν αργούν να βγάλουν απόφαση;

TwentyFive: Το εστιατόριο των Alec Peters & Γιώργου Τσούλη στο Μικρολίμανο

Το fine comfort steakhouse στον Πειραιά έκανε ντεμπούτο στα της εστίασης δρώμενα και ήδη συζητιέται.

Λένε πως στα Μελίσσια παίζει μια από τις καλύτερες σούβλες της Αθήνας

Σπεσιαλιτέ αφτιασίδωτες και κρεατικά που περνούν μαστόρικα πάνω από τις φλόγες φτάνουν στο τραπέζι, αχνιστά και λιμπιστικά.

"La Bottega Da Marco", μια νέα άφιξη... πιο ιταλική δεν γίνεται

Στην ολόφρεσκη "La Bottega Da Marco" δεν μιλάμε απλώς για "ιταλικό φαγητό". Μιλάμε για γνήσια ιταλική γεύση, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Τι παίζει με το boba tea στην Αθήνα

Tο γευστικό τσάι με τις πέρλες ταπιόκα που σκάνε στο στόμα δείχνει να έχει τη στιγμή του -και το κοινό του- στην πόλη.