Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παρακολούθησε την τελετή απονομής των World's 50 Best Restaurants στην Αμβέρσα και μεταδίδει.

Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη από τη φόρτιση εξαιρετικά οργανωμένη τελετή απονομής στην Αμβέρσα, και μέσα σε θερμό χειροκρότημα, το «Noma» ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο του Κόσμου για το 2021 στα World's 50 Best Restaurants, μετά την πρόσφατη κατάκτηση και των 3 αστεριών Michelin. «Είναι χαιρετισμός και αποχαιρετισμός μαζί» είπε συγκινημένος ο Rene Redzepi καθώς το εστιατόριο του που έχει βρεθεί ήδη 4 φορές στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας σκηνής, περνάει πλέον στην κατηγορία Best of the Best και δεν θα διαγωνισθεί ξανά.

Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι σαφής ο έντονος ενδοσκανδιναβικός ανταγωνισμός μιας και το «Geranium», στην Κοπεγχάγη επίσης, σκαρφάλωσε από την 5η θέση που βρίσκονταν το 2019 στην 2η! Είναι σαφές πλέον ότι η φυσιολατρική νοοτροπία της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η κυρίαρχη γαστρονομική τάση στον πλανήτη κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την εκτίναξη του «Frantzén» στη Στοκχόλμη στην 6η θέση από την 21η, όσο και από το πλασάρισμα και πάλι του «Maaemo» στην χρυσή 50άδα και πιο συγκεκριμένα στην 47η θέση. Η περουβιανή κουζίνα που μαζί με την σκανδιναβική επηρεάζει την υφήλιο με την έμφασή της στην ανάδειξη των πρώτων υλών, ισχυροποίησε τη θέση της με τα «Central» και «Maido»- και τα δύο στη Λίμα-στην 4η και 7η θέση από την 6η και 10η αντιστοίχως που βρίσκονταν παλιότερα∙ από κοντά και το «Pujol» από την Πόλη του Μεξικό στην 9η θέση.

Είδαμε επίσης να ξετυλίγεται η δυναμική των Ισπανών τόσο με το σουπερ δημιουργικό «Disfrutar», από την 9η στην 5η θέση όσο και με την υποδειγματική σταθερότητα του «Asador Etxebarri» στην 3η θέση που βραβεύτηκε μάλιστα με το Chef's Choise Award. Η Ασία τέλος πήρε το μερίδιό της με το «Odette» στη Σιγκαπούρη (8ο) και το «The Chairman» στο Χονγκ Κονγκ (10ο).

Είναι καιρός πάντως να προβληματιστούμε άπαντες σοβαρά στο γιατί τα ελληνικά εστιατόρια δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο της διεθνούς διάκρισης παρ' ότι υπάρχουν σίγουρα μερικά που θα μπορούσαν. Διαβάστε τις επόμενες μέρες το πλήρες ρεπορτάζ μας από την απονομή και τις αναλύσεις των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων που εμφανίζονται.

Ευχαριστούμε την KLM για την πραγματοποίηση του ταξιδιού

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτά τα κεμπαπάκια στην Κυψέλη είναι από τα πιο ζουμερά της πόλης

Με φόντο την πλατεία του Άγιου Γεώργιου, τα απολαμβάνεις μαζί με άλλες λιχουδιές σε έναν χώρο γεμάτο ζεστασιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
06/12/2025

Κάτι πολύ νόστιμο συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Παγκράτι

Το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά όχι μόνο βρίσκεται σε γαστρονομική φόρμα αλλά θα μας απασχολήσει σοβαρά και με τα 4 hands event του.

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.