Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος παρακολούθησε την τελετή απονομής των World's 50 Best Restaurants στην Αμβέρσα και μεταδίδει.

Το «Noma» καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2021

Μέσα σε μια ηλεκτρισμένη από τη φόρτιση εξαιρετικά οργανωμένη τελετή απονομής στην Αμβέρσα, και μέσα σε θερμό χειροκρότημα, το «Noma» ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο του Κόσμου για το 2021 στα World's 50 Best Restaurants, μετά την πρόσφατη κατάκτηση και των 3 αστεριών Michelin. «Είναι χαιρετισμός και αποχαιρετισμός μαζί» είπε συγκινημένος ο Rene Redzepi καθώς το εστιατόριο του που έχει βρεθεί ήδη 4 φορές στην κορυφαία θέση της παγκόσμιας σκηνής, περνάει πλέον στην κατηγορία Best of the Best και δεν θα διαγωνισθεί ξανά.

Από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι σαφής ο έντονος ενδοσκανδιναβικός ανταγωνισμός μιας και το «Geranium», στην Κοπεγχάγη επίσης, σκαρφάλωσε από την 5η θέση που βρίσκονταν το 2019 στην 2η! Είναι σαφές πλέον ότι η φυσιολατρική νοοτροπία της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η κυρίαρχη γαστρονομική τάση στον πλανήτη κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την εκτίναξη του «Frantzén» στη Στοκχόλμη στην 6η θέση από την 21η, όσο και από το πλασάρισμα και πάλι του «Maaemo» στην χρυσή 50άδα και πιο συγκεκριμένα στην 47η θέση. Η περουβιανή κουζίνα που μαζί με την σκανδιναβική επηρεάζει την υφήλιο με την έμφασή της στην ανάδειξη των πρώτων υλών, ισχυροποίησε τη θέση της με τα «Central» και «Maido»- και τα δύο στη Λίμα-στην 4η και 7η θέση από την 6η και 10η αντιστοίχως που βρίσκονταν παλιότερα∙ από κοντά και το «Pujol» από την Πόλη του Μεξικό στην 9η θέση.

Είδαμε επίσης να ξετυλίγεται η δυναμική των Ισπανών τόσο με το σουπερ δημιουργικό «Disfrutar», από την 9η στην 5η θέση όσο και με την υποδειγματική σταθερότητα του «Asador Etxebarri» στην 3η θέση που βραβεύτηκε μάλιστα με το Chef's Choise Award. Η Ασία τέλος πήρε το μερίδιό της με το «Odette» στη Σιγκαπούρη (8ο) και το «The Chairman» στο Χονγκ Κονγκ (10ο).

Είναι καιρός πάντως να προβληματιστούμε άπαντες σοβαρά στο γιατί τα ελληνικά εστιατόρια δεν έχουν βρει ακόμη το δρόμο της διεθνούς διάκρισης παρ' ότι υπάρχουν σίγουρα μερικά που θα μπορούσαν. Διαβάστε τις επόμενες μέρες το πλήρες ρεπορτάζ μας από την απονομή και τις αναλύσεις των παγκόσμιων γαστρονομικών τάσεων που εμφανίζονται.

Ευχαριστούμε την KLM για την πραγματοποίηση του ταξιδιού

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.