Τι είναι τελικά ένα τριάστερο εστιατόριο;

Με αφορμή το τρίτο αστέρι Michelin του «Noma», ο Δημήτρης Αντωνόπουλος φιλοσοφεί πάνω στην έννοια της κορυφαίας γαστρονομικής διάκρισης στον πλανήτη.

Τι είναι τελικά ένα τριάστερο εστιατόριο;

Επιτέλους το «Noma» στην Κοπεγχάγη κέρδισε το πολυπόθητο τρίτο αστέρι Michelin. Είναι αλήθεια ότι πολλοί νιώθουν ανακούφιση για τη διόρθωση μιας ανεξήγητης αδικίας από το κόκκινο ευαγγέλιο της παγκόσμιας γαστρονομίας που είχε καθηλώσει το επί τέσσερις φορές καλύτερο εστιατόριο του κόσμου στα δύο αστέρια. Όπως αναφέρει ο οδηγός «έχει πολύ δυνατή σύνδεση με τη φύση, και η πολυδιάστατη προσέγγισή του προβάλλει εντελώς ασυνήθιστα προϊόντα, σε πολύπλοκα δημιουργικά πιάτα». Το παλμαρέ του «Noma» ολοκληρώθηκε με τη διάκριση του δημιουργού του René Redzepi με το Michelin Chef Mentor Award σε αναγνώριση της τεράστιας επιρροής του στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή. «Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω», δήλωσε ο Redzepi. «Έχω εκπλαγεί και δεν ξέρω τι να πω. Έχουμε πολλή υπομονή, αλλά μετά από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια αναμονής, πιστεύαμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ!» συμπλήρωσε με νόημα.

Τι είναι τελικά ένα τριάστερο εστιατόριο; - εικόνα 1

Έχω φάει πολλές φορές στο «Noma» και από το 2009 ήμουν σίγουρος ότι είναι τριάστερο. Το 2010 ανακηρύχθηκε καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, κάτι που επαναλήφθηκε, αλλά ο Michelin ποτέ δεν το έλαβε υπόψη, επιμένοντας να του δίνει δύο αστέρια. Γι’ αυτό πολλοί δεν κατανοούν την αλλαγή πλεύσης του περίφημου οδηγού φέτος, εφόσον μάλιστα το επίπεδο της μαγειρικής του Redzepi και της ομάδας του δεν έχει αλλάξει, αν εξαιρέσεις το απόλυτα εποχιακό κόνσεπτ που ακολουθεί πλέον το μενού του.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την παράδοξη στάση του guide rouge, πολλοί αναρωτιούνται τι είναι τέλος πάντων ένα τριάστερο εστιατόριο. Δικαίως, αφού θεωρείται η κορυφαία γαστρονομική διάκριση στον πλανήτη και οι σεφ ψοφάνε να την κατακτήσουν, ενώ το άγχος τους χτυπάει κόκκινο για να τη διατηρήσουν. Καμιά φορά, μάλιστα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως η αυτοκτονία του Bernard Loiseau το 2003 στην υποψία ότι θα έχανε το τρίτο του αστέρι! Πέρα από τη δόξα, όμως, με το πρώτο αστέρι η πελατεία ανεβαίνει κατά 20-30%, ενώ τα 135 τριάστερα έχουν ολόκληρη την υφήλιο στα πόδια τους, με πελατεία από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Εδώ ακριβώς κουμπώνει ο περίφημος ορισμός του τριάστερου από τον Michelin «εξαιρετική κουζίνα που αξίζει να κάνεις ένα ειδικό ταξίδι για να τη δοκιμάσεις»· χρυσή ασάφεια, για μια πολλά υποσχόμενη εμπειρία.

Η πρώτη μου επίσκεψη σε τριάστερο εστιατόριο ήταν συγκλονιστική. Είχα πάει σε αστεράτα ρεστοράν, αλλά το 1993 έπαθα πλάκα στο καταπληκτικό εστιατόριο του Joel Robuchon, του κορυφαίου σεφ του 20ού αιώνα. Ήταν μια μεγαλειώδης εμπειρία οι σάλες είχαν κάτι από Βερσαλλίες, τα μαχαιροπίρουνα ασημένια, φυσικά, το σέρβις άπαιχτο αφού δεν προλάβαινες να κουνήσεις το χέρι σου και ως διά μαγείας εμφανιζόταν κάποιος δίπλα σου, grandeur και πολυτέλεια με φαγητό μοναδικό. Όχι απλώς νόστιμο, αλλά συγκινητικά εύγεστο, πρωτότυπο, τέλεια μαγειρεμένο και αισθητικά πανέμορφο, με κλασική γοητευτική αρμονία, με πιάτα πολυσύνθετα αλλά και απλά, σαν τον περίφημο βελούδινο πουρέ του που κάθε κουταλιά του σου εφερνε δάκρυα συγκίνησης στα μάτια· πιάτα εφήμερης εδώδιμης τέχνης, τέχνης υψηλής. Δυστυχώς το εστιατόριο έκλεισε προτού προλάβω να ξαναπάω… Αυτή ήταν τότε η υποδειγματική αίσθηση για ένα τριάστερο και εκείνη τη χρονιά υπήρχαν μόλις δεκαεννιά σε ολόκληρη τη Γαλλία και άλλα τρία σε Βρετανία και Ιταλία. Οι σεφ που στόχευαν στο τρίτο αστέρι χρεώνονταν για να φτιάξουν παλάτια, και ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι, χωρίς μεγάλη πολυτέλεια και ακριβή art de la table, δεν θα το έβαζαν στις επωμίδες τους, όσο καλό κι αν ήταν το φαγητό.

Τι είναι τελικά ένα τριάστερο εστιατόριο; - εικόνα 2

Και ξαφνικά, το 2007, ο Michelin έδωσε τρία αστέρια σ’ ένα διάσημο sushi restaurant που για να πας στην τουαλέτα έπρεπε να βγεις έξω και να διασχίσεις το δρόμο· τα ‘χασε όλος ο πλανήτης. Ατύπως, η υπέρμετρη πολυτέλεια θεωρούνταν αναγκαία στα υποψήφια για την κορυφαία βράβευση, και, παρά τις ειδικές καταστάσεις στην Ιαπωνία, ατύπως δεν αναιρέθηκε ποτέ. Η εποχή, όμως, άλλαζε, πολλά κορυφαία εστιατόρια πέταγαν τα λινά τραπεζομάντιλα και φανέρωναν γυμνό το ξύλο των τραπεζιών τους. Έπειτα, το «Noma» καθιέρωσε το σερβίρισμα από τους σεφ και όχι μόνο από σερβιτόρους, πάνω σε ακατέργαστες πέτρες, ακόμη και γλαστράκια! Είναι σαφές ότι πλέον ένα τριάστερο εστιατόριο πρέπει να διακρίνεται για το μεγαλείο του φαγητού του και μόνο, ανεξαρτήτως γαστρονομικού στιλ, είτε σερβίρεται σε palazzo είτε σε στάβλο, όπως έκανε η αιρετική μεγαλοφυΐα, ο τριάστερος Marc Veyrat πριν από μερικά χρόνια στη Γαλλία. Κι αυτό το «αξίζει ένα ειδικό ταξίδι για να το δοκιμάσεις» είναι σωστό αλλά και αόριστο· θέλω σαν τρελός να πάω για τέταρτη φορά στο «Asador Etxebarri» να χαρώ τη μοναδικότητα του ψησίματος στα κάρβουνα ακόμη και στο χαβιάρι, γνωρίζοντας ότι δεν είναι τριάστερο. Το «Noma», όμως, ήταν ήδη από το 2009.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.