Στιλάτες αρμονίες με Δεκαράκι

Τα μονοποικιλιακά τσίπουρα της οικογένειας Βασδαβάνου συντονίζονται δυναμικά με τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο των αποσταγμάτων, παίζοντας με τις προσωπικότητες του Μοσχάτου Τυρνάβου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη.

Στιλάτες αρμονίες με Δεκαράκι

Το τσίπουρο έχει κατακτήσει με το σπαθί του περίοπτη θέση στο πάνθεο των εθνικών μας αποσταγμάτων επιδεικνύοντας μεγάλο δυναμισμό τα τελευταία χρόνια. Το «Δεκαράκι» συντονίζεται μάλιστα με τις διεθνείς τάσεις που πριμοδοτούν τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών και τα μονοποικιλιακά αποστάγματα και έχει βάλει δίπλα στο Μοσχάτο Τυρνάβου που αποτελεί την κλασσική επιλογή της γενέτειράς του δύο ακόμη μονοποικιλιακά αποστάγματα, τη Μαλαγουζιά και το Ροδίτη. Το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα που τη χρωστάει στη διαφορετική ποικιλία στεμφύλων τα οποία αποστάζονται στον Τύρναβο από την οικογένεια Βασδαβάνου, μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Στην ανώτερη ποιότητα του αποστάγματος συμβάλει η πολλαπλή επαναπόσταξη του, και η προσεκτική επιλογή της καρδιάς του. Και τα τρία πάντως έχουν εξόχως αρωματικό χαρακτήρα.

Στιλάτες αρμονίες με Δεκαράκι - εικόνα 1

Το εκρηκτικό Μοσχάτο Τυρνάβου, το κλασσικό απόσταγμα της περιοχής, βρίσκει στο «Δεκαράκι» μιας από τις καλύτερες εκφράσεις του μοσχοβολώντας συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά, που γι αυτό ακριβώς το λόγο θεωρείται unisex όντας ένα τσίπουρο με γεμάτη γεύση. Είναι ευκολόπιοτο, και το αγαπούν ιδιαιτέρως όσοι ψάχνονται για νέες εμπειρίες όντας οι ίδιοι εκλεπτυσμένοι, δραστήριοι και επιδραστικοί απ΄ ότι δείχνουν σχετικές έρευνες, που σύμφωνα με τις απαντήσεις του κόσμου θεωρείται τέλεια συντροφιά στις συζητήσεις για μελλοντικά σχέδια, μακρινά ταξίδια, καλοκαιρινά road trip, γύρω από ένα τραπέζι με ψητά κρέατα, λουκάνικα και κρεατόπιτες. Μουσική υπόκρουση; Το σοφιστικέ μιξ του Κωστή Μαραβέγια και του Φοίβου Δεληβοριά, μαζί με την τρέλλα και το χιούμορ του Μουζουράκη.

Στιλάτες αρμονίες με Δεκαράκι - εικόνα 2

Η Μαλαγουζιά είναι πολύ κομψό απόσταγμα που έχει τη θηλυκότητα στο αίμα της, με ευωδιές γαρδένιας και αγιοκλήματος, αλλά και με το σεξ απήλ που της δίνει μια πιπεράτη γεύση εσπεριδοειδών σαν indie pop νότες πάνω της. Της πάνε πολύ ψάρια και θαλασσινά, ειδικά αν το λεμόνι και τα ξυνούτσικα βότανα σαν τη λουίζα και το λεμονόχορτο παίζουν μαζί τους, οπότε τα μαρινάτα και οι τεμπούρες, είναι από τις μεγάλες της αγάπες. Σαν γυναικοπαρέα που χαίρεται με ωραίους μεζέδες, ακούγοντας έντεχνο, τζάζ, και soul προκύπτει από τις ίδιες έρευνες.

Στιλάτες αρμονίες με Δεκαράκι - εικόνα 3

Ο Ροδίτης από ωραία σταφύλια της περιοχής Δαμάσι του Τυρνάβου, έχει ραμμένη στην ούγια μια κλασσική φρουτώδη αρμονία που θυμίζει ανανά και βερύκοκο μαζί, με στρογγυλάδα και ντελικάτους γήινους τόνους στις γουλιές του που φέρνουν στο μυαλό το σουσάμι. Στέκεται δηλαδή στο αρμονικό προφίλ ενός ποιοτικού κρασιού από τη δημοφιλή ποικιλία. Είναι το κατ εξοχήν ποτό της αντροπαρέας που διασκεδάζει πίνοντας τσίπουρο με μεζέδες, βλέποντας ποδόσφαιρο, ζει την ευφορία παρακολουθώντας το «Στην υγειά μας ρε παιδιά», ή γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι, που ενώνει την οικογένεια γύρω από τις παραδοσιακές αξίες μας λένε και πάλι σχετικές έρευνες γευστικών και κοινωνικών προτιμήσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και opera nights με την μεγαλοπρεπή υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.

Το Zappa γιορτάζει την άφιξή του με ένα εκρηκτικό εορταστικό πρόγραμμα

Το Zappa συστήνεται στο κοινό τις ημέρες των γιορτών με ενέργεια, σύγχρονη αισθητική και μια εμπειρία που ενώνει γεύση, ρυθμό και ατμόσφαιρα.