
Από το φουγάρο του ξυλόφουρνου σπίθες σαν πυγολαμπίδες δραπετεύουν στον ουρανό, και στον αέρα πλανιέται η ελκυστική μυρωδιά του καμένου ξύλου και της πίτσας που ψήνεται. Στην οθόνη ο Γούντι Άλεν και η Μία Φάροου κεντάνε σοφιστικέ ψυχαναλυτικούς διαλόγους σ’ ένα από τα πιο δύσκολα επιτεύγματα του Νεοϋορκέζου auteur, το «Παντρεμένα Ζευγάρια». Κάθομαι σε μια πορτοκαλί σεζλόνγκ, γύρω μας τα φώτα της πόλης έχουν ανάψει και η ταράτσα του πολυχώρου T16 απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς έχει μετατραπεί σ’ ένα αλλιώτικο, μοναδικό θερινό σινεμά: έναν post-open air κινηματογράφο που είναι ταυτοχρόνως «εστιατόριο» και μπαρ!
Το project ξεκίνησε από μια ιδέα του σεφ Γιάννη Μαρκαδάκη (ex «Forty») με την οποία συντονίστηκαν οι φίλοι και συνάδελφοί του Πάνος Ιωαννίδης (Master Chef, «Ovio») και Δημήτρης Κοντόπουλος («Scala Vinoteca», «Margot»). Θα τρέξει για αρχή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και φιλοδοξεί να εκφράζει γευστικά τη θεματική ατμόσφαιρα των ταινιών. Η πρώτη επίσημη εβδομάδα προβολών (10-15/9) ξεκίνησε με τη Νέα Υόρκη, και το μενού, εμπνευσμένο από εμβληματικές γεύσεις της πόλης σε μοντέρνα streetfood εκδοχή, παραπέμπει σε καροτσάκια δρόμου και εστιατόρια της πυρετώδους μητρόπολης που δεν κοιμάται ποτέ.

Η προσέλευση του κόσμου ξεκινάει στις 7.30 μ.μ. και μέχρι τις 8.30 μ.μ. που αρχίζει η προβολή πίνεις το Mango Bellini σου σαν καλωσόρισμα, λικνίζεσαι στη μουσική, χαιρετάς γνωστούς και φίλους (που είναι πιθανό να συναντήσεις εδώ). Σιγά σιγά αρχίζει το σερβίρισμα των λιχουδιών και η ταινία. Πρώτος μεζές το διεθνές classic γαρίδες κοκτέιλ, με χειροποίητη σάλτσα και φρέσκα κρεμμυδάκια πάνω σ’ ένα τραγανό και πικρονόστιμο baby μαρούλι. Το πολυεθνικό τσιμπολόγημα συνεχίζεται με μια μεστή και τραγανή πάπια τεμπούρα πάνω σε βάφλα με πικάντικη μαγιονέζα jalapeño και καραμελάτη σάλτσα molasses gastrique και κατόπιν με τον εξωτισμό ενός πληθωρικού σουβλακιού yakitori από βοδινο chuck-flap, ρύζι σούσι, γκλάσο bourbon και σπαράγγια.
Τελευταία γευστική αίσθηση από το Μεγάλο Μήλο μια New York style pepperoni pizza με λεπτή τραγανή ζύμη – την ίδια ώρα στην οθόνη εκτυλίσσεται μια θεατρικοντοκιμαντερίστικη πρόζα γύρω από τις σχέσεις των ζευγαριών και το φλερτ. Το σέρβις έχει ρυθμό, ενώ τις γεύσεις μπορείς να συνοδεύσεις με μπίρα και κρασί, ένα φρεσκοχτυπημένο κοκτέιλ ή ακόμη ένα Boulevardier και πολλά άλλα premium pre-mixed cocktails ΝΙΟ.
«Ξεκινήσαμε να το σκεφτόμαστε πριν από τον κορονοϊό, αλλά στην ιδέα έδωσε σάρκα και οστά η ανάγκη μας να μείνουμε ζωντανοί στην εστίαση, με μια εμπειρία πιο multi που θα ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του εστιατορίου», μου λέει ο Μαρκαδάκης.
«Ξεκινήσαμε να το σκεφτόμαστε πριν από τον κορονοϊό, αλλά στην ιδέα έδωσε σάρκα και οστά η ανάγκη μας να μείνουμε ζωντανοί στην εστίαση, με μια εμπειρία πιο multi που θα ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του εστιατορίου», μου λέει ο Μαρκαδάκης. «Ο κόσμος δεν πάει στο εστιατόριο πλέον μόνο για να φάει. Πριν από τέσσερα χρόνια έπαθα πλάκα από την ατμόσφαιρα στο θερινό της Αντιπάρου, που δεν είχε καν εισιτήριο! Τότε άστραψε η ιδέα και είπα στη γυναίκα μου “δεν θα ήταν ωραίο να είχε καλό φαγητό σ’ αυτό το σινεμά;”. Ήθελα να τον πάρω, δεν έκατσε και μου έμεινε η ιδέα για την Αθήνα. Εγώ είμαι της παρέας και της ομαδικής δουλειάς, οπότε μίλησα με τον Δημήτρη και τον Πάνο τον Δεκέμβριο και να ‘μαστε! Αποφασίσαμε να μπουν κι άλλες τέχνες που να πλαισιώνουν τις προβολές. Σε λίγο θα γίνουν εκθέσεις κόμικς και ζωγραφικής εδώ, συναυλίες με μπάντες πριν και μετά την προβολή». Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κοντόπουλος που έχει ιστορία με το σινεμά, αφού ο παππούς του είχε κινηματογράφο στα Μελίσσια».

«Για το πρόγραμμα των ταινιών διαλέγουμε έναν αγαπημένο προορισμό, π.χ. Νέα Υόρκη, επιλέγουμε φιλμ που διαδραματίζονται εκεί και ο Γιάννης φτιάχνει μια γευστική πρόταση που εκφράζει το πνεύμα του. Έρχονται πολλές νέες κοπέλες και ζευγάρια, αλλά και σινεφίλ, ανάλογα με το έργο. Είναι ένα pop-up που δεν θέλουμε να ξεχειλώσει, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ καλή οπότε ψάχνουμε χώρο για το χειμώνα. Πέσανε οι 5 γραμμές του Τ16 και ο καθένας μας δέχτηκε χίλιες κλήσεις. Μας αρέσει πολύ αυτό το γευστικό σινεμά, είναι το χόμπι μας. Κανείς δεν θ’ άνοιγε θερινό στις 10 Σεπτέμβρη, αλλά είμαστε ρομαντικοί… Δεν το κάναμε για να βγάλουμε τα τρελά λεφτά, αλλά για να ξελασκάρουμε λίγο όλοι μαζί, να τα λέμε».
«Έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων, με Κορέα, Ιαπωνία, Σικάγο κ.ά., αλλά το συμπτύξαμε στο ξεκίνημα», μου λέει ο Πάνος Ιωαννίδης. «Οι γεύσεις μας είναι εμβληματικές και ευνόητες. Ένα 80% είναι street και finger food, το υπόλοιπο θέλει πιρουνάκι. Όλα σερβίρονται σε βιοδιασπώμενες συσκευασίες που σέβονται το περιβάλλον. Δεν είναι στεγνή λογιστική αυτή η προσπάθεια, μπαίνουμε και λίγο μέσα αν υπολογίσεις την επένδυση και την τιμή του εισιτηρίου. Για να έχει κέρδος, πρέπει να λειτουργεί πολλούς μήνες. Περισσότερο συνασπιστήκαμε για να υποστηρίξουμε τον Γιάννη και να εκφράσουμε τη δική μας αγάπη για το σινεμά».
Τζαφέρη 16, roof garden, Γκάζι | 2103422006, 6974581408 | e-mail: stellarstreetfoodandmovies@gmail.com | Εισιτήρια: € 31/άτομο (με welcome drink, μενού 4 πιάτων και προβολή)