Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Αηδάνι Κτήμα Αργυρού

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 1

Το άρωμά του πλούσιο, διάχυτα εξωτικό, μοσχοβολάει ώριμο πεπόνι, λευκά λουλούδια, φλούδες πορτοκαλιού, βανίλια. Διαθέτει ωραιότατη δομή και όγκο, αλλά και μια αστραφτερή οξύτητα. Το φρούτο περισσεύει, η minralit του σερφάρει πάνω σε φλούδα του λάιμ. Αναμφιβόλως πολύ ωραίο στιλ. Βγαίνει από δύο αμπελοτόπια της Επισκοπής κοντά στο οινοποιείο του Αργυρού.

Ροζακί Τσικρικώνη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 2

Η οινοποιία Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο Καβάλας διαθέτει έναν αμπελώνα 60 και πλέον χρόνων αυτής της ποικιλίας επιτραπέζιων σταφυλιών που δίνουν έναν πολύ ξεχωριστό οίνο. Ασυνήθιστη κομψή συνύπαρξη λευκών (λεμονάτα ροδάκινα) και κόκκινων φρούτων (κεράσι) μαζί με λουλούδια στο άρωμα. Μεστό κρασί φαγητού που ισορροπεί ανάμεσα στο εκφραστικά ρουστίκ και την κομψότητα.

Τινακτορώγος Κτήμα Μπριντζίκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 3

Αυτή η σπάνια ποικιλία, γνωστή ήδη από τα ομηρικά χρόνια, οφείλει το όνομά της στον μεγάλο αριθμό λουλουδιών που ρίχνει την περίοδο της άνθησης. Χαίρεσαι να μυρίζεις τη βαθιά και κομψή του μύτη (σιρόπι δυόσμου, χαμομηλιού, εσπεριδοειδή κίτρινα φρούτα). Στόμα ισορροπημένο, με καλή οξύτητα, γεύση πορτοκαλιού και βοτάνων με λεμονάτο δροσερό φινάλε.

Κυδωνίτσα Τσιμπίδη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 4

Ποικιλία παμπάλαια και σπάνια, ένα από τα συστατικά του θρυλικού κρασιού Malvasia. Στο ποτήρι στροβιλίζονται φλούδες εσπεριδοειδών προεξάρχοντος του λεμονιού, που δίνουν σκυτάλη στον γλυκόξινο πλούτο του ανανά για να καταλήξουν σ’ ένα φόντο από πλούσιες μυρωδιές γιαρμά και ώριμου μάνγκο. Νιώθεις μια ωραία πληρότητα και θέλεις να το μυρίζεις ξανά και ξανά.

Μεθυμναίος Orange

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 5

Το σπάνιο κόκκινο σταφύλι της Λέσβου (Χυδηριώτικο) οινοποιείται εξαιρετικά σε αυτό το πορτοκαλί κρασί. Ρουστίκ εκ πρώτης όψεως, αλλά εντέλει κομψό. Οινοποίηση χωρίς κανέναν έλεγχο θερμοκρασίας. Το άρωμα, μεταξύ κόκκινων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού confit και βαλσαμικής καραμέλας, γοητευτικά αλλιώτικο. Κομψή οξειδωμένη γεύση, με μπόλικο φρούτο, αστεράτη οξύτητα και ασυνήθιστη ορυκτότητα.

Βιδιανό Αλεξάκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 6

Το Βιδιανό είναι σαφώς από τις ανερχόμενες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, και η εκδοχή του οινοποιείου Αλεξάκη εκφράζεται πολύ παραστατικά στη λεπτοκεντημένη πολυχρωμία της ετικέτας του. Μοσχοβολάει άγουρο ροδάκινο, μυρώνια και δυόσμο και έχει σαν σήμα κατατεθέν μια ορεκτική μεταλλικότητα στη μύτη και στο στόμα. Ωραία οινοποίηση και αιχμηρή γευστική φρεσκάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και opera nights με την μεγαλοπρεπή υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.

Ξενοδοχείο "King George": Γιορτάζουμε σαν βασιλιάδες

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο στο rooftop του King George ενισχύει τον γιορτινό του χαρακτήρα με εορταστικά μενού και ένα λαμπερό σκηνικό στο νέο George, The Lobby Bar.