Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το 2019 είναι η χρονιά της δεκαετίας, οπότε αξίζει να βάλουμε στα ποτήρια λευκές, αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες στα καλύτερά τους.

Αηδάνι Κτήμα Αργυρού

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 1

Το άρωμά του πλούσιο, διάχυτα εξωτικό, μοσχοβολάει ώριμο πεπόνι, λευκά λουλούδια, φλούδες πορτοκαλιού, βανίλια. Διαθέτει ωραιότατη δομή και όγκο, αλλά και μια αστραφτερή οξύτητα. Το φρούτο περισσεύει, η minralit του σερφάρει πάνω σε φλούδα του λάιμ. Αναμφιβόλως πολύ ωραίο στιλ. Βγαίνει από δύο αμπελοτόπια της Επισκοπής κοντά στο οινοποιείο του Αργυρού.

Ροζακί Τσικρικώνη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 2

Η οινοποιία Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο Καβάλας διαθέτει έναν αμπελώνα 60 και πλέον χρόνων αυτής της ποικιλίας επιτραπέζιων σταφυλιών που δίνουν έναν πολύ ξεχωριστό οίνο. Ασυνήθιστη κομψή συνύπαρξη λευκών (λεμονάτα ροδάκινα) και κόκκινων φρούτων (κεράσι) μαζί με λουλούδια στο άρωμα. Μεστό κρασί φαγητού που ισορροπεί ανάμεσα στο εκφραστικά ρουστίκ και την κομψότητα.

Τινακτορώγος Κτήμα Μπριντζίκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 3

Αυτή η σπάνια ποικιλία, γνωστή ήδη από τα ομηρικά χρόνια, οφείλει το όνομά της στον μεγάλο αριθμό λουλουδιών που ρίχνει την περίοδο της άνθησης. Χαίρεσαι να μυρίζεις τη βαθιά και κομψή του μύτη (σιρόπι δυόσμου, χαμομηλιού, εσπεριδοειδή κίτρινα φρούτα). Στόμα ισορροπημένο, με καλή οξύτητα, γεύση πορτοκαλιού και βοτάνων με λεμονάτο δροσερό φινάλε.

Κυδωνίτσα Τσιμπίδη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 4

Ποικιλία παμπάλαια και σπάνια, ένα από τα συστατικά του θρυλικού κρασιού Malvasia. Στο ποτήρι στροβιλίζονται φλούδες εσπεριδοειδών προεξάρχοντος του λεμονιού, που δίνουν σκυτάλη στον γλυκόξινο πλούτο του ανανά για να καταλήξουν σ’ ένα φόντο από πλούσιες μυρωδιές γιαρμά και ώριμου μάνγκο. Νιώθεις μια ωραία πληρότητα και θέλεις να το μυρίζεις ξανά και ξανά.

Μεθυμναίος Orange

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 5

Το σπάνιο κόκκινο σταφύλι της Λέσβου (Χυδηριώτικο) οινοποιείται εξαιρετικά σε αυτό το πορτοκαλί κρασί. Ρουστίκ εκ πρώτης όψεως, αλλά εντέλει κομψό. Οινοποίηση χωρίς κανέναν έλεγχο θερμοκρασίας. Το άρωμα, μεταξύ κόκκινων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού confit και βαλσαμικής καραμέλας, γοητευτικά αλλιώτικο. Κομψή οξειδωμένη γεύση, με μπόλικο φρούτο, αστεράτη οξύτητα και ασυνήθιστη ορυκτότητα.

Βιδιανό Αλεξάκη

Σπάνιες ελληνικές ποικιλίες μιας καλής χρονιάς - εικόνα 6

Το Βιδιανό είναι σαφώς από τις ανερχόμενες λευκές ποικιλίες της Κρήτης, και η εκδοχή του οινοποιείου Αλεξάκη εκφράζεται πολύ παραστατικά στη λεπτοκεντημένη πολυχρωμία της ετικέτας του. Μοσχοβολάει άγουρο ροδάκινο, μυρώνια και δυόσμο και έχει σαν σήμα κατατεθέν μια ορεκτική μεταλλικότητα στη μύτη και στο στόμα. Ωραία οινοποίηση και αιχμηρή γευστική φρεσκάδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.