Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού

Στο νέο εξελιγμένο «Σαρδελάκι», τα ωμά, τα καρπάτσιο και τα σεβίτσε δυναμώνουν, τα κλασικά θαλασσινά κι αγαπημένα μετράνε – και το «Πλωμάρι» τούς ταιριάζει γάντι.

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού

Μετά το πρώτο μαγαζί στη Γλυφάδα, στη Φοίβης, το δημοφιλές στέκι προσιτής ποιοτικής ψαροφαγίας δεν σταμάτησε να εξελίσσεται. Έτσι, λοιπόν, πριν από μερικές ημέρες, ένα καινούργιο «Σαρδελάκι» έστρωσε τα τραπέζια του στο Νέο Ψυχικό. Ο χώρος του πρώην «Barabicu», που ακόμη πιο παλιά στέγαζε τη θρυλική «Ρένα της Φτελιάς», έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα μοντέρνο, λιτό, αεράτο εστιατόριο σε κομψούς τόνους του γκρι, με γαλάζιες διακοσμητικές πινελιές και αιθέρια ψάθινα φωτιστικά.

Απτό δείγμα της εξέλιξης της κουζίνας του εστιατορίου, τώρα, αποτελεί το μπαρ στο βάθος της στεγασμένης αυλής, όπου, εκτός από τα όστρακα, ετοιμάζονται τα καρπάτσιο, τα σεβίτσε και γενικώς τα ωμά και μαριναρισμένα ψαρικά. Τα ασιατικά και περουβιανά στοιχεία είναι το ένα πεδίο της ανανέωσης. Εδώ αξίζει να δοκιμάσετε πρωτότυπες προτάσεις αρμονίας, πίνοντας ένα εξαιρετικό ούζο, όπως το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που το έντονο και κομψό άρωμά του ακτινοβολεί γλυκάνισο, φρέσκο μάραθο, μαστίχα, κόλιαντρο και εσπεριδοειδή, και το αρμονικό του απόσταγμα έχει γλυκές και πικάντικες μετρημένες εντάσεις, απαλή υφή και μεγάλη επίγευση με γλυκανισάτη αίσθηση μαστίχας.

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού - εικόνα 1

Στο άλλο πεδίο ανανέωσης, τώρα, βρίσκουμε ωραία ανάλαφρη λιγκουινάδα με μύδια και κυδώνια, αλλά και το ακόμη καλύτερο, πλούσιο μαύρο ριζότο με καλαμάρι. Βέβαια, υπάρχουν πάντα πράγματα κλασικά κι αγαπημένα, όπως ο άψογα τηγανισμένος μπακαλιάρος με παντζάρια και θρακιώτικη σκορδαλιά από καρύδι, σαν ρουστίκ γροθιά που αναζητά ούζο για ν’ αναμετρηθεί μαζί του. Το ίδιο και η σήμα κατατεθέν του μαγαζιού παντρεμένη σαρδέλα, ψημένη στη σχάρα και γεμισμένη με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, αληθινή πριγκίπισσα, με ραφιναρισμένη λιπαρότητα που τέρπει. Και επειδή το τηγάνι είναι αστέρι, μη χάσετε το ασυνήθιστο τηγανητό λαβράκι.

Εξότικ αρμονίες με Ούζο Πλωμάρι

Σεβίτσε λαβράκι

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού - εικόνα 2

Σ’ αυτό το καλοφτιαγμένο σεβίτσε, η κρουστή σάρκα του ψαριού συνδυάζεται με μάνγκο, φινόκιο, ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, ραπανάκι, μυρωδικά, που κολυμπάνε σ’ ένα ξινοπικάντικο γευσιδοτικό χυμό λεμονιού και αφήνουν στο στόμα την ένταση μιας φρουτένιας δροσιάς. Το εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα ντύνει αυτήν τη γευστική συνήχηση με το άρωμα και τη δύναμή του, πραγματοποιώντας μια πρωτότυπη αρμονία των αντιθέσεων.

Σαλάτα σολομού

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού - εικόνα 3

Το βασικό ατού αυτής της σαλάτας είναι ο μαγνητισμός που ασκεί στον ουρανίσκο το umami της. Μέσα από ένα τσαχπίνικο ντρέσινγκ σόγιας, η μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών από τα διάφορα σαλατικά ντύνεται υπνωτιστική νομάδα, και το ίδιο συμβαίνει με τα ρολάκια του σολομού που έχουν πάνω τους τραγανά αυγά χελιδονόψαρου tobiko. Εδώ μπαίνει στο κάδρο το ούζο, και το συνταίριασμά του με την καραμελώμενη νοστιμάδα της σόγιας είναι απολαυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.