Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού

Στο νέο εξελιγμένο «Σαρδελάκι», τα ωμά, τα καρπάτσιο και τα σεβίτσε δυναμώνουν, τα κλασικά θαλασσινά κι αγαπημένα μετράνε – και το «Πλωμάρι» τούς ταιριάζει γάντι.

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού

Μετά το πρώτο μαγαζί στη Γλυφάδα, στη Φοίβης, το δημοφιλές στέκι προσιτής ποιοτικής ψαροφαγίας δεν σταμάτησε να εξελίσσεται. Έτσι, λοιπόν, πριν από μερικές ημέρες, ένα καινούργιο «Σαρδελάκι» έστρωσε τα τραπέζια του στο Νέο Ψυχικό. Ο χώρος του πρώην «Barabicu», που ακόμη πιο παλιά στέγαζε τη θρυλική «Ρένα της Φτελιάς», έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα μοντέρνο, λιτό, αεράτο εστιατόριο σε κομψούς τόνους του γκρι, με γαλάζιες διακοσμητικές πινελιές και αιθέρια ψάθινα φωτιστικά.

Απτό δείγμα της εξέλιξης της κουζίνας του εστιατορίου, τώρα, αποτελεί το μπαρ στο βάθος της στεγασμένης αυλής, όπου, εκτός από τα όστρακα, ετοιμάζονται τα καρπάτσιο, τα σεβίτσε και γενικώς τα ωμά και μαριναρισμένα ψαρικά. Τα ασιατικά και περουβιανά στοιχεία είναι το ένα πεδίο της ανανέωσης. Εδώ αξίζει να δοκιμάσετε πρωτότυπες προτάσεις αρμονίας, πίνοντας ένα εξαιρετικό ούζο, όπως το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, που το έντονο και κομψό άρωμά του ακτινοβολεί γλυκάνισο, φρέσκο μάραθο, μαστίχα, κόλιαντρο και εσπεριδοειδή, και το αρμονικό του απόσταγμα έχει γλυκές και πικάντικες μετρημένες εντάσεις, απαλή υφή και μεγάλη επίγευση με γλυκανισάτη αίσθηση μαστίχας.

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού - εικόνα 1

Στο άλλο πεδίο ανανέωσης, τώρα, βρίσκουμε ωραία ανάλαφρη λιγκουινάδα με μύδια και κυδώνια, αλλά και το ακόμη καλύτερο, πλούσιο μαύρο ριζότο με καλαμάρι. Βέβαια, υπάρχουν πάντα πράγματα κλασικά κι αγαπημένα, όπως ο άψογα τηγανισμένος μπακαλιάρος με παντζάρια και θρακιώτικη σκορδαλιά από καρύδι, σαν ρουστίκ γροθιά που αναζητά ούζο για ν’ αναμετρηθεί μαζί του. Το ίδιο και η σήμα κατατεθέν του μαγαζιού παντρεμένη σαρδέλα, ψημένη στη σχάρα και γεμισμένη με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό, αληθινή πριγκίπισσα, με ραφιναρισμένη λιπαρότητα που τέρπει. Και επειδή το τηγάνι είναι αστέρι, μη χάσετε το ασυνήθιστο τηγανητό λαβράκι.

Εξότικ αρμονίες με Ούζο Πλωμάρι

Σεβίτσε λαβράκι

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού - εικόνα 2

Σ’ αυτό το καλοφτιαγμένο σεβίτσε, η κρουστή σάρκα του ψαριού συνδυάζεται με μάνγκο, φινόκιο, ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, ραπανάκι, μυρωδικά, που κολυμπάνε σ’ ένα ξινοπικάντικο γευσιδοτικό χυμό λεμονιού και αφήνουν στο στόμα την ένταση μιας φρουτένιας δροσιάς. Το εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα ντύνει αυτήν τη γευστική συνήχηση με το άρωμα και τη δύναμή του, πραγματοποιώντας μια πρωτότυπη αρμονία των αντιθέσεων.

Σαλάτα σολομού

Μοντερνισμός στο καινούργιο «Σαρδελάκι» του Ψυχικού - εικόνα 3

Το βασικό ατού αυτής της σαλάτας είναι ο μαγνητισμός που ασκεί στον ουρανίσκο το umami της. Μέσα από ένα τσαχπίνικο ντρέσινγκ σόγιας, η μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών από τα διάφορα σαλατικά ντύνεται υπνωτιστική νομάδα, και το ίδιο συμβαίνει με τα ρολάκια του σολομού που έχουν πάνω τους τραγανά αυγά χελιδονόψαρου tobiko. Εδώ μπαίνει στο κάδρο το ούζο, και το συνταίριασμά του με την καραμελώμενη νοστιμάδα της σόγιας είναι απολαυστικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
09/09/2025

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διόλου τυχαία, αυτή η αυλή του Θησείου έχει εξελιχθεί σε ένα αθηναϊκό χιτ

Μάλλον γνωρίζεις ήδη για ποιο μεζεδοπωλείο-σουξέ μιλάμε.

Για ψαγμένη κουζίνα στο σχεδόν κρυφό bistro του αθηναϊκού κέντρου

Στην καρδιά της πόλης και σε ένα speakeasy σημείο της, ο Νίκος Ζερβός δημιουργεί γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσεις.