Τα εστιατόρια οργανώνονται και διεκδικούν!

29 εστιάτορες προτείνουν μέτρα για την επανεκκίνηση της λειτουργίας της εστίασης.

Τα εστιατόρια οργανώνονται και διεκδικούν!

Σε μια νέα φάση περνά η εστίαση στους δύσκολους καιρούς του κορονοϊόυ που βάζει σε τεράστια δοκιμασία τα εστιατόρια. Μόλις την Τρίτη 5 του μηνός διευκρινίστηκαν με κάποιες πρακτικές, λογικές λεπτομέρειες οι κανόνες της επανεκκίνησης μετά την αρχική ανακοίνωση του ανοίγματος των εστιατορίων την 1η Ιουνίου, που η εξωπραγματική τους αυστηρότητα ισοδυναμούσε με ουσιαστική καταστροφή του τομέα, και αρχίζει να φαίνεται κάποιο φως. Φως όμως εφόσον οι Δήμοι διαθέσουν επιπλέον εξωτερικό χώρο και ο κλάδος βοηθηθεί ουσιαστικά από την Κυβέρνηση.

Μερικά από τα πιο αξιόλογα και επιδραστικά εστιατόρια τώρα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια κίνηση, ένα think tank ανταλλαγής απόψεων, φιλοδοξώντας ν αποτελέσουν επίσημο συνομιλητή των Αρχών. Πρώτη τους ενέργεια η σύνταξη των αιτημάτων τους για την αντιμετώπιση της κρίσης που το κείμενό της ακολουθεί, και η αποστολή του στην Κυβέρνηση. Η διαδικασία της συγκρότησής τους βρίσκεται εν εξελίξει. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και στεκόμαστε δίπλα τους.

Οι θέσεις των εστιατορίων

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κλάδος της ελληνικής εστίασης δεν απαρτίζεται από μια ομάδα μεγάλων εταιρικών κολοσσών αλλά είναι μια σύνθεση από χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο συνδετικός κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας επαγγελμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Τα εστιατόριά μας στηρίζουν την εθνική οικονομία ενώ παράλληλα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της χώρας μας. Έπειτα από μια δύσκολη δεκαετία που δοκιμάστηκαν οι αντοχές μας, με ακατάπαυστη προσωπική εργασία και προσωπικών επενδύσεων, ο κλάδος μας κατάφερε να διαπρέψει στη φιλοξενία των επισκεπτών της χώρας ενώ τα εστιατόριά μας έφεραν παγκόσμιες πρωτιές που έκαναν την Ελλάδα πόλο έλξης για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Ως επιχειρηματίες αλλά και ως εργοδότες κινούμαστε με βασική μέριμνα την κατά το δυνατόν εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε, κατ’ επέκταση, να εξακολουθήσουμε να συμβάλλουμε στην οικονομική ανάκαμψη, να παρέχουμε υπηρεσίες προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας και να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που οι ίδιοι και οι οικογένειες τους εξαρτώνται από τη δραστηριότητα του κλάδου.

Σήμερα, ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί όσο λίγοι ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται ένα εξαιρετικά αβέβαιο μέλλον. Αναγνωρίζοντας ότι το κράτος έχει ήδη προβεί σε μετρά ενίσχυσης και διάσωσης, κρίνουμε απαραίτητο το όποιο πλαίσιο παρεμβάσεων, να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί πριν την επανεκκίνηση ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εάν δεν δρομολογηθούν οι όποιες παρεμβάσεις πριν την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή τίθεται σε αμφιβολία.

Με ειλικρινή διάθεση να συμβάλουμε στη μεγάλη προσπάθεια που εσείς προσωπικά και συνολικά η κυβέρνηση έχετε δρομολογήσει, προκειμένου η χώρα μας και η οικονομία να επανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό, καταθέτουμε μια σειρά προτάσεων που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της κατά το δυνατόν ομαλής επανεκκίνησης.

1. Υγειονομικές προδιαγραφές - πρωτόκολλα λειτουργίας

Είναι καθοριστικής σημασίας η διαμόρφωση ενός εθνικού ή ακόμη και ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου λειτουργίας όσον αφορά τις υγειονομικές προδιαγραφές. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αφορά στους όρους λειτουργίας της κουζίνας και τη σάλας του εστιατορίου ή όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο καθώς και στην αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος σε υπαλλήλους ή και πελάτες. Στη διαδικασία διαμόρφωσης προδιαγραφών και πρωτοκόλλων θεωρούμε σημαντική την ενημέρωση και συμμετοχή μας.

2. Φορολογικά

• Προσαρμογή Φ.Π.Α πώλησης σε ενιαίο συντελεστή χαμηλότερο του 13% από την ημερομηνία επανεκκίνησης λειτουργίας. Το μοντέλο με χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α θα κάνει τη χώρα μας ανταγωνιστική και ελκυστική σε δυνητικούς επισκέπτες όπως άλλωστε έχει συμβεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
• Δυνατότητα ρύθμισης φορολογικών υποχρεώσεων σε 60 δόσεις με έναρξη καταβολών στις αρχές του 2021.
• 25% έκπτωση σε οφειλές και ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2020.

3. Εργασιακά – Ασφαλιστικά

Οι εισφορές του ΙΚΑ ήταν πάντοτε ένα δυσβάσταχτο έξοδο καθώς αποτελούσαν ένα δυσανάλογο ποσοστό της συνολικού κόστους μισθοδοσίας αλλά και του τζίρου των επιχειρήσεων μας. Καθώς οι παρούσες συνθήκες δυσκολεύουν τα δεδομένα ακόμη περισσότερο προτείνουμε:

• Σταθερό σχέδιο για τη σταδιακή μείωση των εισφορών του ΙΚΑ για ανακούφιση των επιχειρήσεων αλλά και αύξηση των εισπρακτέων εισφορών από το κράτος.
• Νέα χαμηλότοκη ρύθμιση για παλαιότερες ρυθμίσεις που εξυπηρετούνταν μέχρι και το “lockdown” σε 60 δόσεις με έναρξη καταβολών 3 μήνες μετά την ημερομηνία επανεκκίνησης.
• Χαμηλότοκη ρύθμιση οφειλών του 2020 σε 24 δόσεις με έναρξη καταβολών 3 μήνες μετά την επανεκκίνηση.
• 25% έκπτωση σε οφειλές και ρυθμίσεις που εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2020.
• Δυνατότητα ρύθμισης εργοδοτικών υποχρεώσεων σε 60 δόσεις με έναρξη καταβολών στις αρχές του 2021.

4. Χρηματοδότηση – Τραπεζικές υποχρεώσεις

Το αιφνίδιο κλείσιμο μας οδήγησε σε καταστροφή πρώτων υλών αξίας χιλιάδων ευρώ. Τώρα, καλούμαστε να αγοράσουμε εκ νέου προϊόντα με κεφάλαια που δεν υπάρχουν, έχοντας επιπροσθέτως την αβεβαιότητα για το διάστημα που θα παραμείνουμε έμπρακτα σε λειτουργία. Για τη δημιουργία ενός εστιατορίου επενδύονται προσωπικές οικονομίες, δίχως ευνοϊκή πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Η ενδεχόμενη δανειοδότηση γίνεται πάντα με υψηλά επιτόκια και με σημαντικά ενέχυρα, ενώ σπάνια επιδοτείται. Γι΄αυτό και προτείνουμε:

• Κρατική παροχή για κεφάλαιο κίνησης «fast track» έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης για να εξυπηρετηθούν: πληρωμές έναντι υπολοίπων σε προμηθευτές, αγορές πρώτων υλών, αγορές μασκών για το προσωπικό, αγορές αντισηπτικών για τους πελάτες, απολύμανση χώρου.
• Εξασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης αναλογικά με το τζίρο της επιχείρησης, με εγγύηση Ελληνικού δημοσίου κατά το 80%, χωρίς προσημειώσεις ή άλλες εγγυήσεις, με μέγιστο σταθερό επιτόκιο 3%, ευελιξία χρήσης και αποπληρωμή σε 120 δόσεις με έναρξη καταβολής δόσεων ένα έτος μετά την έκδοσή του. Ενδεικτικά, παραθέτουμε συνδέσμους που αφορούν τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με τον τομέα της εστίασης: https://www.ilfattonisseno.it/2020/04/emergenza-ristoratori-in-inghilterra-lo-stato-aiuta-sul-serio, https://ambberlino.esteri.it/ambasciata_berlino/it/in_linea_con_utente/covid-19/informazioni-per-le-imprese.html, https://www.econopoly.ilsole24ore.com/2020/04/30/prestiti-contributi-imprese
• Ένταξη του κλάδου σε νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των μέχρι σήμερα υποβληθέντων προτάσεων που τηρούν τις προδιαγραφές.

5. Οφειλές ΔΕΚΟ

• Διευκόλυνση πληρωμής οφειλών της περιόδου παύσης λειτουργίας με άτοκη ρύθμιση σε 12 δόσεις και έναρξη καταβολών 18 μήνες από την ημερομηνία επανεκκίνησης.
• Μη δυνατότητα διακοπής παροχής για το διάστημα από την παύση λειτουργίας έως και 6 μήνες μετά την ημερομηνία επανεκκίνησης λειτουργίας.

6. Περιοριστικά μέτρα λειτουργίας

Η μείωση του αριθμού πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετούν οι επιχειρήσεις μας σύμφωνα με τα αναγγελθέντα περιοριστικά μέτρα μπορεί να ξεπεράσει και το 80%, καθιστώντας τες μη βιώσιμες. Παράλληλα αρκετές, μη διαθέτοντας εξωτερικούς χώρους δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου. Κρίνουμε πως η επίτευξη της αύξησης στη δυναμική εξυπηρέτησης είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη λειτουργία των επιχειρήσεων καθώς και τα έσοδα του κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε: • Λειτουργία εσωτερικών χώρων με τις απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές ασφαλείας. • Παραχώρηση υπαίθριων χώρων από τους δήμους, όπου αυτό είναι εφικτό, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χωρίς περαιτέρω χρεώσεις. • Κρατική επικοινωνιακή στήριξη (endorsement) στην προσπάθεια εφαρμογής πρακτικών συνυφασμένες με πρότυπα λειτουργίας του εξωτερικού όπως: εφαρμογή συγκεκριμένων “slots” κρατήσεων με χρονικό προσδιορισμό παραμονής στο εστιατόριο (εξυπηρετεί και το υγειονομικό θέμα), λήψη κρατήσεων με χρήση πιστωτικής κάρτας, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας εκτός των συνηθισμένων για το Ελληνικό κοινό ωρών, που ως στόχο θα έχουν τη μακροχρόνια αύξηση του αριθμού εξυπηρετούντων πελατών και τα συνεπακόλουθα οικονομική οφέλη.

7. Μισθώσεις

• Πλήρης απαλλαγή καταβολής μισθώματος για τη χρονική διάρκεια της παύσης λειτουργίας.
• Καταβολή του 60% του μισθώματος από την ημερομηνία επανεκκίνησης έως την επιστροφή στη φυσιολογική λειτουργία του καταστήματος που θα επιτρέπει εκμετάλλευση του αριθμού καθισμάτων που ορίζει η άδεια λειτουργίας του.

Ελπίζουμε οι παραπάνω προτάσεις να σας φανούν χρήσιμες και να μας βοηθήσετε να υπάρχουμε και μετά την πανδημία, με υγεία και δημιουργικότητα, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, με πνεύμα καλής διάθεσης και συμβολής στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων.

Στην κίνηση συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες(με αλφαβητική σειρά) των εστιατορίων:
Ιορδάνης Αγαπητός Αριστοτέλης-Ιωσήφ Σκλαβενίτης "Oinoscent Wine Food Cellar"
Θανάσης Βασίλαινας "Εστιατόριο Βασίλαινας"
Αριστείδης Βεζενές "Vezené", "Βirdman"
Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, Νίκος Θωμάς -"Simul Gastronomic situ"
Ελευθέριος Γεωργόπουλος "Clumsies", "Frater&Soror", "Odori", "Theory", "Senios"
Σταύρος Δογιάκης, Νίκος Δογιάκης "Κρητικός"
Αντώνης Δρακουλαράκος "Sushimou"
Παναγιώτης Καλύβας "Capanna", "Queen Bee"
Καπετανάκης Κωνσταντίνος "Estrella - WorldstreetFood"
Λευτέρης Λαζάρου & Νίκος Δουβανάς "Βαρούλκο"
Σπύρος Λιάκος, Βαγγέλης Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς, Κλεομένης Ζουρνατζής "Base Grill", "Cookoovaya", "Travolta", "Hoocut"
Γιάννης Λουκάκος "Ψωμί & Αλάτι", "Alio", "Buddha’s Hand"
Έκτορας Μποτρίνι "Etrusco", "Botrini’s"
Μανώλης Παπουτσάκης "Χαρούπι", "Δέκα τραπέζια", Θεσσαλονίκη
Κώστας Πισιώτης "Nolan", "Provellegios"
Νίκος Ρούσσος, Γεωργιάννα Χειλιαδάκη "Funky Gourmet"
Μαρίνος Σουράνης "Μαραθιά", Τήνος
Άρης Τάτσης, Αντωνία Ζαρπά "Το Θαλασσάκι", Τήνος
Απόστολος Τραστέλης "Σπονδή", "Fuga", "Hytra"
Αλέξανδρος Τσιοτίνης "CTC"»

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/09/2025

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".

Groovy Mango, το ταϊλανδέζικο του Νέου Κόσμου έχει την προσοχή μας

Φρέσκο και εξωτικά ενδιαφέρον, φέρνει εδώ και λίγους μήνες thai αέρα στη δραστήρια το τελευταίο διάστημα γειτονιά.

Το 'Cash' στην εποχή του Θάνου Στασινού

Aνανεωμένη αυλή και νέο γευστικό αφήγημα για το δημοφιλές bar restaurant των ΒΠ.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν τον Οκτώβριο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Στο high end bistro που δε 'συμπαθεί' τους ντόπιους, τρως μενού με €49

Το αιωρούμενο -όπως αυτοαποκαλείται- μπιστρό "Monsieur Claude" σε (προ)καλεί να πετάξεις πάνω από υψηλές επιδόσεις γαστριμαργικής ευφυΐας, με πιλότο έναν τολμηρό μισελενάτο σεφ.

Piraeus Taste Festival: Ο Πειραιάς γιορτάζει τη γαστρονομία

Το 4ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά καταφθάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου.