Ο Αθηναγόρας Κωστάκος μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει ψωμί

Ο βραβευμένος σεφ στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα από την κουζίνα του σπιτιού του και μας δίνει τη συνταγή για αφράτο ψωμί με προζύμι.

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος μπαίνει στην κουζίνα και φτιάχνει ψωμί

Ο βραβευμένος σεφ στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα από την κουζίνα του σπιτιού του και μας δίνει τη συνταγή για αφράτο ψωμί με προζύμι.

Ψωμί με προζύμι

Υλικά

500 γραμ. αλεύρι για ψωμί
300 γραμ. προζύμι
250 ml. νερό
10 γραμ. καστανή ζάχαρη
10 γραμ. αλάτι
λίγο λάδι και επιπλέον αλεύρι για επάλειψη

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το αλεύρι, το προζύμι και το νερό σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι. Απλώνετε το μείγμα σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώνετε καλά για 10 λεπτά, έως ότου το ζυμάρι γίνει ελαστικό και τεντώνοντας το να είναι σχεδόν διάφανο. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με ελαφρά νοτισμένη πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί για 2½-3 ώρες.

Απλώνετε το μείγμα σε καθαρή επιφάνεια και το χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη που έχουν τη μορφή σφαίρας. Πασπαλίζετε γενναιόδωρα με αλεύρι και τοποθετείτε κάθε καρβέλι σε μπολ, το οποίο σκεπάζετε με μια πετσέτα. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν για άλλες 2½ ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάζετε μερικά παγάκια ή κρύο νερό σε ένα ταψί και το τοποθετείτε στο κάτω μέρος του φούρνου για να δημιουργηθεί ατμός. Αναποδογύριζετε τα καρβέλια σας πάνω στη σχάρα ψησίματος. Με ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι κάνετε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια και τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι το ψωμί σας αποκτήσει τραγανή κρούστα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Λένε πως αυτό είναι το καλύτερο μενού που μπορείς να φας εν πλω στις ελληνικές θάλασσες

Νέες καλοκαιρινές γεύσεις, βασισμένες στην εποχικότητα και τις φρέσκες πρώτες ύλες αποκλειστικά στα εστιατόρια των πλοίων Festos Palace και Knossos Palace της Minoan Lines.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
01/08/2025

Sani Gourmet 2025: Πώς ο #1 σεφ της Ασίας ρόκαρε τη Χαλκιδική

Το πρόγραμμα ήταν σαφές: το δείπνο θα ξεκινούσε στις 8 και θα μετρούσε 15 πιάτα από το μενού του εστιατορίου "Gaggan", στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Όμως, ο αιρετικός Gaggan Anand, σεφ του #1 εστιατορίου της Ασίας, δεν κινείται βάση προγράμματος: δύο ώρες πριν το σέρβις, μπήκε στην κουζίνα και άλλαξε τα πάντα, υπογράφοντας μια γευστική εμπειρία που ταρακούνησε το Sani Gourmet 2025 σε punk rock ρυθμούς.

Στο Μικρολίμανο, για ένα (σχεδόν) αιωνόβιο εστιατόριο ψαριού

Με ιστορία που κρατά περίπου 100 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυθεντική ψαροφαγία με φόντο τη θάλασσα.

Καπάδικο

Ο Μιχάλης Μάρθας βάζει την Κάλυμνο στη γαστρονομική σκακιέρα της χώρας, υπογράφοντας ένα εστιατόριο – φόρο τιμής στη γαστρονομική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και φάρο της δικής του δημιουργικής προσέγγισης στη σύγχρονη θαλασσοφαγία.

Στη Λαχαναγορά του Ρέντη συναντάς ένα τα κορυφαία ψαρομάγαζα της Αθήνας

Με τοπ πρώτη ύλη σε μερακλίδικη διαχείριση, το εν λόγω σημείο έχει εξελιχθεί σε μια απ’ τις πιο νόστιμες (και value for money) προτάσεις, ως μαγαζί όχι μόνο για, αλλά και από καλοφαγάδες - πράγμα ιδιαίτερα δυσεύρετο στις μέρες μας.

Για κρασιά στην κρυφή αυλή του κέντρου

Το (περίπου) speakeasy σποτ μια ανάσα από το Σύνταγμα ενδείκνυται για κάθε θερινή περίσταση, από ένα after-work κρασί και σαν ανάπαυλα μετά τα ψώνια έως μια πλήρη έξοδο για οίνο και φαγητό.

Το Medouli στην Αργυρούπολη είναι ό,τι λέει το όνομά του

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.