
Ο βραβευμένος σεφ στέλνει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα από την κουζίνα του σπιτιού του και μας δίνει τη συνταγή για αφράτο ψωμί με προζύμι.
Ψωμί με προζύμι
Υλικά
500 γραμ. αλεύρι για ψωμί
300 γραμ. προζύμι
250 ml. νερό
10 γραμ. καστανή ζάχαρη
10 γραμ. αλάτι
λίγο λάδι και επιπλέον αλεύρι για επάλειψη
Εκτέλεση
Ανακατεύετε το αλεύρι, το προζύμι και το νερό σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το αλάτι. Απλώνετε το μείγμα σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώνετε καλά για 10 λεπτά, έως ότου το ζυμάρι γίνει ελαστικό και τεντώνοντας το να είναι σχεδόν διάφανο. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, καλύπτετε με ελαφρά νοτισμένη πετσέτα και αφήνετε να ξεκουραστεί για 2½-3 ώρες.
Απλώνετε το μείγμα σε καθαρή επιφάνεια και το χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη που έχουν τη μορφή σφαίρας. Πασπαλίζετε γενναιόδωρα με αλεύρι και τοποθετείτε κάθε καρβέλι σε μπολ, το οποίο σκεπάζετε με μια πετσέτα. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν για άλλες 2½ ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Βάζετε μερικά παγάκια ή κρύο νερό σε ένα ταψί και το τοποθετείτε στο κάτω μέρος του φούρνου για να δημιουργηθεί ατμός. Αναποδογύριζετε τα καρβέλια σας πάνω στη σχάρα ψησίματος. Με ένα λεπτό και κοφτερό μαχαίρι κάνετε δυο τρεις χαρακιές στην επιφάνεια και τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε για 35-40 λεπτά ή μέχρι το ψωμί σας αποκτήσει τραγανή κρούστα.