Φτιάχνουμε ρεβιθάδα με γεύση που θυμίζει εφτάζυμο ψωμί

Ο πολυβραβευμένος σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης και executive chef του ομίλου bluegr Hotels & Resorts μοιράζεται μαζί μας τη σπέσιαλ συνταγή του για μια πολύ ξεχωριστή ρεβιθάδα.

Φτιάχνουμε ρεβιθάδα με γεύση που θυμίζει εφτάζυμο ψωμί

Μια πολύ ηχηρή συνεργασία ήταν αυτή που ξεκίνησε πέρυσι ο Γιάννης Μπαξεβάνης με την bluegr Hotels & Resorts. Ο πολυβραβευμένος σεφ, που διακρίθηκε για τη συνολική προσφορά του στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας κατά την πρόσφατη τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, ανανέωσε δυναμικά τη γαστρονομική πρόταση σε όλα τα εστιατόρια των ξενοδοχείων του εμβληματικού ομίλου, με ισχυρή παρουσία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα. Μέχρι να έρθει λοιπόν ξανά η στιγμή για να απολαύσουμε τις μοντέρνες ελληνικές προτάσεις του από το «La Bouillabaisse» του «Minos Beach» στον Άγιο Νικόλαο μέχρι το «Kool Life» του «Life Gallery» στην Εκάλη, ο σεφ μοιράζεται μαζί μας τη σπέσιαλ συνταγή του για μια πολύ ξεχωριστή ρεβιθάδα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι και ταιριάζει γάντι στις ημέρες της νηστείας.

Ρεβιθάδα με γεύση που θυμίζει εφτάζυμο ψωμί

Υλικά

500 γρ. + 1 χούφτα ρεβίθια
Λίγους σπόρους αστεροειδή γλυκάνισο
1 καυτερή πιπερίτσα
4-5 φύλλα δάφνης
8-10 κόκκους μπαχάρι
10-15 μεγάλα φύλλα βασιλικού
5 γρ. μαγιά μπίρας
1 κρεμμύδι
1 κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού
Κύμινο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Την προηγούμενη μέρα, ετοιμάζω σαν να έκανα προζύμι για εφτάζυμο ως εξής: τρίβω μία χούφτα ρεβίθια σε σκόνη και τη βάζω σ’ένα γυάλινο μπολ μαζί με 2 ποτήρια νερό, λίγους σπόρους αστεροειδή γλυκάνισο, μία καυτερή πιπερίτσα, 4-5 φύλλα δάφνης, 8-10 κόκκους μπαχάρι, 10-15 μεγάλα φύλλα βασιλικού και 5 γραμμάρια μαγιά μπίρας. Σκεπάζω το βάζο καλά και το αφήνω όλη νύχτα να ξινίσει. Επίσης, μουλιάζω 500 γραμμάρια ρεβίθια σε νερό με λίγο αλάτι.

Την επομένη στραγγίζω τα όσπρια, ψιλοκόβω και σοτάρω ένα κρεμμύδι και τα βάζω σε κατσαρόλα μαζί με το περιεχόμενο του βάζου που έχει αφρίσει και ξινίσει. Προσθέτω ένα κομμάτι από φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού (βιολογικά και τα 2 φρούτα) και λίγο κύμινο. Σιγοβράζω τη ρεβιθάδα. Αλατοπιπερώνω και βάζω λάδι στο τέλος του βρασμού. Η σούπα θα έχει χυλώσει από το προζύμι. Δοκιμάζω ως προ το λεμόνι και αν χρειάζεται προσθέτω. Όταν σερβίρω, βάζω στο πιάτο λίγο ελαιόλαδο ωμό. Εάν έχω εφτάζυμο ψωμί, σερβίρω την σούπα με κρουτόν εφτάζυμου και καβουρντισμένο μαυροσούσαμο.

Σημείωση: Δεν χρειάζονται χημικά (σόδα) για να έχω τρυφερά ρεβίθια. Το αλάτι απoβραδίς με το νερό θα κάνει την ίδια δουλειά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει δείπνο με θέα στο "Zale Rooftop Restaurant Bar"

To HERITAGE HILL HOTEL, στη λεωφόρο Συγγρού 61, βυθισμένο στην ατμόσφαιρα της αστικής γοητείας, αποκαλύπτει στην καρδιά της Αθήνας ένα από τα πιο ξεχωριστά μυστικά της πόλης: το ZALE, το ατμοσφαιρικό rooftop restaurant του.

27/10/2025

Το διαφορετικό ιταλικό του αθηναϊκού κέντρου

Εσάνς ιταλικής πλατείας, νόστιμα aperitivo cocktails και ακόμη νοστιμότερη κουζίνα από έναν βραβευμένο σεφ.

Τα κοσμικά εστιατόρια της Αθήνας. Πώς, πού, γιατί;

Τί έχει αλλάξει στα νέα κοσμικά εστιατόρια της πόλης; Καταρχάς, όντως, λέγονται ακόμα "κοσμικά";

Λένε πως αυτό είναι το πιο σέξι ιταλικό εστιατόριο του ιστορικού κέντρου

Πανέμορφος χώρος, φίνα ιταλιάνικη κουζίνα, ωραία ποτά και μουσικές βραδιές στην πλατεία Καρύτση.

Στην Κυψέλη, για το πρώτο Athens Asian Food Festival

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.