Ο μαγικός κόσμος των ερυθρών κρασιών

Σε συνεργασία με το Αθηνόραμα και οδηγό το My wine app, το My market Νέας Σμύρνης φιλοξένησε τη δεύτερη από τη σειρά οινικών συναντήσεων που διοργανώνει η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, και η Χρυσούλα Κυριακοπούλου μας ξενάγησε στον μαγικό κόσμο των ερυθρών κρασιών.

Ο μαγικός κόσμος των ερυθρών κρασιών

Η ενημερωμένη και με εξαιρετικό τρόπο στημένη κάβα του My market της Νέας Σμύρνης φιλοξένησε τη δεύτερη από τη σειρά οινικών συναντήσεων που διοργανώνει η ελληνική αλυσίδα σουπερ μάρκετ, σε συνεργασία με το Αθηνόραμα και οδηγό το My wine app. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να μας λύσει τα χέρια, «δένοντας» τα καλύτερα κρασιά με μερικές από τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά και βοηθώντας μας να διαλέξουμε ετικέτα ανάλογα με τις περιστάσεις, τις ποικιλίες ή το προσωπικό μας γούστο.

Ο μαγικός κόσμος των ερυθρών κρασιών - εικόνα 1

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, η ατμόσφαιρα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα ζεστή και φιλική. Πρωταγωνιστής της δεύτερης αυτής συνάντησης, ήταν τα πάντα δημοφιλή ερυθρά κρασιά, με κραταιές δημοφιλείς ποικιλίες να «κονταροχτυπιούνται» γευστικά με μερικές από τις πιο διάσημες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, κάτω από την… «διαιτησία» της έμπειρης οινολόγου και κριτικού γεύσης του Αθηνοράματος, Χρυσούλας Κυριακοπούλου, η οποία ήταν η ξεναγός μας σ’ αυτό το απολαυστικό γευστικό ταξίδι.

Οι λεπτές αποχρώσεις του ερυθρού κρασιού, το «χάδι» του στα τοιχώματα του ποτηριού, το μπουκέτο των αρωμάτων του και τα μυστικά που αποκαλύπτει, καθώς βέβαια και οι εντάσεις, η φρεσκάδα κι ο εκφραστικός χαρακτήρας που ξεδιπλώνεται στην πρώτη, αλλά και τη δεύτερη γουλιά, μας αποκάλυψαν έναν ολότελα απολαυστικό και πεντανόστιμο τρόπο να απολαμβάνουμε το κρασί μας, διευρύνοντας την αντίληψή μας για το ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο φαγητό και γιατί πραγματικά «αγκαλιάζει» και αναδεικνύει τα πιο αθέατα σημεία της γευστικής του ταυτότητας. Μάλιστα οι συμμετέχοντες αποδείχθηκαν εξαιρετικοί… μαθητές με την οξύνεια των παρατηρήσεών τους και τον έκδηλο ενθουσιασμό τους, καθώς μυούνταν βήμα βήμα στους κανόνες της οινογνωσίας.

Ο μαγικός κόσμος των ερυθρών κρασιών - εικόνα 2

Η σπιρτάδα και ο ζωηρός χαρακτήρας του Αγιωργίτικου υπερασπίστηκε τα ελληνικά χρώματα αγκαλιάζοντας με τις εντάσεις του την εκφραστική πιπεράδα της κρητικής γραβιέρας, ο Γάλλος αντίπαλός του, το Merlot, ζωήρεψε τη βουτυρένια τρυφεράδα του ροκφόρ που σερβιρίστηκε πλάι του, ενώ οι δυο μονομάχοι υπέγραψαν ανακωχή όταν συνδυάστηκαν με τη σοκολάτα γάλακτος.

Σειρά πήρε η ποικιλία των Syrah ενάντια στο Κοτσιφάλι από την Κρήτη – το νησί με τον μεγαλύτερο αριθμό γηγενών ποικιλιών κρασιού στην Ελλάδα. Τα αρώματα κερασιού με σοκολατένιες νότες, που χαρακτηρίζουν τον κρητικό «μονομάχο», έδεσαν ωραία με το μυρωδάτο αρσενικό Νάξου, μαλακώνοντας τις εντάσεις του. Το πάντρεμα του Syrah με το Μετσοβόνε έδωσε εκρηκτικά αποτελέσματα, ενώνοντας τις μαρμελαδένιες του νότες με τα καπνιστά αρώματα του τυριού, έχασε όμως τη μάχη στα σημεία όταν τα δυο κρασιά συνδυάστηκαν με bitter σοκολάτα, την οποία το Κοτσιφάλι απογείωσε, προσθέτοντας μια παιχνιδιάρικη αρμυράδα.

Ο μαγικός κόσμος των ερυθρών κρασιών - εικόνα 3



Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν με τη «μονομαχία» των δυο ερυθρών βασιλιάδων, του Cabernet και του Ξινόμαυρου, με το πρώτο να ζωηρεύει τη βελούδινη λιπαρότητα ενός εξαιρετικού μπρι, ενώ το δεύτερο ταίριαξε εξαιρετικά με την παλαιωμένη γραβιέρα, υπογραμμίζοντας τον έντονο γευστικό της χαρακτήρα.

Αμέσως μετά τις δοκιμές, η Χρυσούλα κάλεσε τους… μαθητές της σε ένα αυτοσχέδιο γκάλοπ για το ζευγάρι της βραδιάς: το πάντρεμα του Syrah και του Μετσοβόνε αναδείχθηκαν πανηγυρικοί νικητές, δείχνοντας τον μαγικό συνδυασμό που μπορούμε όλοι να δοκιμάσουμε άφοβα στο σπίτι. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μάθημα απ’ αυτή την μοναδική την βραδιά, είναι πως σημασία έχει να δοκιμάζουμε: και το My wine app μάς βοηθά να το κάνουμε με σιγουριά!

Ο μαγικός κόσμος των ερυθρών κρασιών - εικόνα 4



Μείνετε συντονισμένοι για την επόμενη οινική συνάντηση με τις «My wine app-ολαύσεις» την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, αυτή την φορά στο My market Βριλησσίων και με πρωταγωνιστές τα γλυκά κρασιά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
11/09/2025

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.

Izakaya Sundays στο 'Mayan'

Τα κυριακάτικα μεσημέρια στο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια έχουν γεύση ιαπωνικής "ταβέρνας".