Έξι οινομαγειρεία με ιστορία

Σε μια πόλη που ανανεώνει τον γευστικό της χάρτη με μητροπολιτικούς ρυθμούς μερικά στέκια κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους και ανακατεύουν στις κατσαρόλες τους ατόφιες γευστικές μνήμες παλιάς Αθήνας.

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία

Σε μια πόλη που ανανεώνει τον γευστικό της χάρτη με μητροπολιτικούς ρυθμούς μερικά στέκια κρατούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους και ανακατεύουν στις κατσαρόλες τους ατόφιες γευστικές μνήμες παλιάς Αθήνας.

«Κίτσουλας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 1

Με οικοδεσπότη τον sui generis κ. Χρήστο, που στραβοκοιτάζει τους πελάτες του όταν έχουν παραξενιές, αλλά τους τραγουδά καντάδες όταν του φτιάχνουν το κέφι, ο «Κίτσουλας» στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25, 2106814798) σερβίρει απίθανους λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο περιωπής, εξαιρετικές πίτες με φύλλο της στιγμής αλλά και ωραία κρεατόσουπα, φρικασέ, μουσακά και κουκιά.

«Δίπορτο»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 2

Το «Δίπορτο» στην Πλατεία Θεάτρου (Σωκράτους 9 & Θεάτρου, 2103211463) είναι μια υπόγεια χρονοκάψουλα με καύσιμο τη ρετσίνα από το κατρούτσο και όχημα τις φασολάδες, τα γιουβέτσια, τις σαρδέλες και τα γιαχνερά, μαζί με τη διάσημη ρεβιθάδα και τους μεζέδες της ημέρας, βασισμένους σε υλικά φρεσκότατα και οδηγό τη γεύση της Ελλάδας προ Τσελεμεντέ.

«Νικήτας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 3

Πολλοί τον έχουν συνδέσει με τα αφράτα μπιφτεκάκια και το κοντοσούβλι του, που είναι ίσως το τρυφερότερο της πόλης, στην πραγματικότητα όμως είναι τα ανάλαφρα σουτζουκάκια, το μοσχομυριστό κοκκινιστό και το βελούδινο λεμονάτο του που έκαναν τον «Νικήτα» (Αγ. Αναργύρων 19, 2103252591) κομμάτι της καθημερινότητας του καλλιτεχνόκοσμου της γειτονιάς του Ψυρρή.

«Οι Νοστιμιές της Μαίρης»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 4

Σταθερή επιλογή του θεατρόκοσμου της Κυψέλης, οι «Νοστιμιές της Μαίρης» (Ύδρας 2, 2108213136) έχουν προσφέρει σε γενιές εργένηδων και φοιτητών της γειτονιάς γεύσεις και μερίδες πληθωρικές όσο και το ταμπεραμέντο της μαγείρισσας. Η κουζίνα ετοιμάζει μαγειρευτά της ώρας και του τηγανιού, με θράψαλα, μοσχαρίσιες και μπαμπάτσικα μπιφτέκια να κάνουν παρέλαση στην κατάμεστη σάλα.\

«Λελούδας»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 5

Μαγειρευτά χωρίς στραβοτιμονιές και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά –που βάζει μπρος νταλίκα!– έχουν κάνει τον «Λελούδα» στον Βοτανικό (Σαλαμίνας 8-10, 2103464167) σταθερό στέκι των φορτηγατζήδων, όμως οι τριαξονικές του γεύσεις μαζί με την παλλαϊκή ατμόσφαιρα με τα πειράγματα και τα παρεΐστικα γέλια τον έχουν αναγάγει σε σημείο αναφοράς όλης της Αθήνας.

«Οικονόμου»

Έξι οινομαγειρεία με ιστορία - εικόνα 6

Με ιστορία που κρατάει από το 1930 και συνταγές που ταξιδεύουν στην παράδοση το οινομαγειρείο «Οικονόμου» στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών, 2103467555) εξακολουθεί –με την τρίτη γενιά στο τιμόνι του πλέον– να προκαλεί λαϊκό προσκύνημα με ταψιά και κατσαρόλες που μαγειρεύουν, με βάση τις εποχές, από λαδερά και λαχανοντολμάδες μέχρι στιφάδο και αρνί με πατάτες στο φούρνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δίπορτο

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
12/12/2025

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

Ένα κομψό εστιατόριο με γαλανόλευκο συνταγολόγιο στην Κηφισιά

Σε ένα ταξίδι στο γευστικό παρελθόν της χώρας, ο σεφ Γαβριήλ Κουβαράς φέρνει την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο, εμπλουτίζοντάς τη με δημιουργικές πινελιές.

"Διόνυσος": Τοπική κουζίνα με χαρακτήρα στην Αριδαία

Στην Όρμα της Αλμωπίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ξακουστά ιαματικά λουτρά Πόζαρ, ο "Διόνυσος" στέκει εδώ και τρεις δεκαετίες ως αυθεντικός πρεσβευτής της τοπικής αλλά και ευρύτερα μακεδονίτικης γαστρονομίας.