Η εποχή που οι chefs βρίσκονταν στη βάση της ιεραρχίας ενός εστιατορίου και ήταν συχνά άγνωστοι στο ευρύ κοινό έχει περάσει προ πολλού. Λίγο το πλήρωμα του χρόνου και η παγκοσμιοποίηση, οι ξένες κουζίνες που έκαναν την εμφάνιση τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους επώνυμους τουριστικούς προορισμούς, οι Χρυσοί Σκούφοι και τα αστέρια Michelin με τις βραβεύσεις τους δημιούργησαν αυξημένο ενδιαφέρον στο κοινό για την γαστρονομία και έδωσαν αίγλη στο επάγγελμά του chef, χαρίζοντας δημοσιότητα, χρήματα και πιστούς ακόλουθους πελάτες. Κατ’αυτό τον τρόπο οδήγησαν, οδηγούν και θα εξακολουθούν να οδηγούν πολλούς νέους στο να κάνουν όνειρα και να αναζητούν την αναγνώριση σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο.

Η εικόνα στο σύνολο της είναι μαγική και πολλά υποσχόμενη για όσους θα θελήσουν να μπουν στο παιχνίδι και να κάνουν μαγειρική καριέρα. Όμως, δυστυχώς, πίσω από τη μαγεία της πρώτης εικόνας κρύβονται κανόνες και προϋποθέσεις χωρίς την τήρηση των οποίων τίποτε από τα προηγούμενα δε μπορεί να βγει αληθινό. Προφανώς η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη και, το πάθος για τη μαγειρική και το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η γνώση και η κατάρτιση που σήμερα είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία.
Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές όπου οι μάγειροι ήταν εμπειρικοί και είχαν μάθει τα όσα ήξεραν δουλεύοντας διπλά σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους επαγγελματίες, σήμερα η επαγγελματική κατάρτιση στηρίζεται σε σχολές, αρκετές από τις οποίες χαρακτηρίζονται από κύρος, υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικό προσωπικό με υψηλές επαγγελματικές προδιαγραφές. Αν κάποιος σκέφτεται να κάνει καριέρα στο χώρο, θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από τα θρανία μιας εξειδικευμένης στο αντικείμενο σχολής.
Ίσως η πλέον καταξιωμένη και με κύρος σχολή για σπουδές στην γαστρονομία είναι η Le Monde. Με βασική αποστολή της σχολής να δημιουργεί κορυφαίους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς με στόχο να συμβάλλει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της η Le Monde προσφέρει άριστα εκπαιδευτικά προγράμματα στις ειδικότητες του τουρισμού δημιουργώντας επαγγελματίες οι οποίοι αναγνωρίζονται ως κορυφαίοι στο αντικείμενό τους.
Σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (υπενθυμίζουμε ότι η Σχολή ασχολείται αποκλειστικά με σπουδές που έχουν σχέση με τη μαγειρική και τις τουριστικές επιχειρήσεις) η εκπαίδευση των σπουδαστών συνδυάζει αρμονικά τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή παρακολούθηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των ωρών διδασκαλίας πραγματοποιούνται εξαιρετικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις της σχολής από έμπειρους καθηγητές αλλά και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Σε ό,τι αφορά την θεωρητική κατάρτιση τα μαθήματα που αποτελούν την διδακτέα ύλη των σπουδαστών είναι βασισμένα σε ειδική βιβλιογραφία υψηλού επιπέδου, εναρμονισμένη με τα διεθνεή επαγγελματικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα της εκπαίδευσης, είναι και η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού. Με γνωστά και καταξιωμένα ονόματα από τον χώρο της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, της γευσιγνωσίας, του management και όλων των συναφών ειδικοτήτων δεν μένει καμία αμφιβολία τόσο για το γενικότερο επίπεδο εκπαίδευσης όσο και για τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της Σχολής.
Επανερχόμενοι στην τοποθέτησή μας σε ό,τι αφορά τις γνώσεις σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική επιτυχία και μετά τα όσα προσθέσαμε καταλήγουμε στο εξής: όσο μεγάλη και να είναι η αγάπη για τη μαγειρική, όσο ταλέντο και να υπάρχει, χωρίς τη γνώση που προσφέρει μία καταξιωμένη σχολή μαγειρικής, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ το επιθυμητό.
Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο: http://www.lemonde.edu.gr/