Η επαγγελματική κατάρτιση στην εστίαση

Εξειδικευμένες σπουδές στη γαστρονομία από τη Le Monde.

Η επαγγελματική κατάρτιση στην εστίαση

Η εποχή που οι chefs βρίσκονταν στη βάση της ιεραρχίας ενός εστιατορίου και ήταν συχνά άγνωστοι στο ευρύ κοινό έχει περάσει προ πολλού. Λίγο το πλήρωμα του χρόνου και η παγκοσμιοποίηση, οι ξένες κουζίνες που έκαναν την εμφάνιση τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους επώνυμους τουριστικούς προορισμούς, οι Χρυσοί Σκούφοι και τα αστέρια Michelin με τις βραβεύσεις τους δημιούργησαν αυξημένο ενδιαφέρον στο κοινό για την γαστρονομία και έδωσαν αίγλη στο επάγγελμά του chef, χαρίζοντας δημοσιότητα, χρήματα και πιστούς ακόλουθους πελάτες. Κατ’αυτό τον τρόπο οδήγησαν, οδηγούν και θα εξακολουθούν να οδηγούν πολλούς νέους στο να κάνουν όνειρα και να αναζητούν την αναγνώριση σε αυτόν τον επαγγελματικό χώρο.

Η επαγγελματική κατάρτιση στην εστίαση - εικόνα 1

Η εικόνα στο σύνολο της είναι μαγική και πολλά υποσχόμενη για όσους θα θελήσουν να μπουν στο παιχνίδι και να κάνουν μαγειρική καριέρα. Όμως, δυστυχώς, πίσω από τη μαγεία της πρώτης εικόνας κρύβονται κανόνες και προϋποθέσεις χωρίς την τήρηση των οποίων τίποτε από τα προηγούμενα δε μπορεί να βγει αληθινό. Προφανώς η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη και, το πάθος για τη μαγειρική και το συγκεκριμένο επάγγελμα. Το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η γνώση και η κατάρτιση που σήμερα είναι αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία.

Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές όπου οι μάγειροι ήταν εμπειρικοί και είχαν μάθει τα όσα ήξεραν δουλεύοντας διπλά σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους επαγγελματίες, σήμερα η επαγγελματική κατάρτιση στηρίζεται σε σχολές, αρκετές από τις οποίες χαρακτηρίζονται από κύρος, υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικό προσωπικό με υψηλές επαγγελματικές προδιαγραφές. Αν κάποιος σκέφτεται να κάνει καριέρα στο χώρο, θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από τα θρανία μιας εξειδικευμένης στο αντικείμενο σχολής.

Η επαγγελματική κατάρτιση στην εστίαση - εικόνα 2

Ίσως η πλέον καταξιωμένη και με κύρος σχολή για σπουδές στην γαστρονομία είναι η Le Monde. Με βασική αποστολή της σχολής να δημιουργεί κορυφαίους επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς με στόχο να συμβάλλει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της η Le Monde προσφέρει άριστα εκπαιδευτικά προγράμματα στις ειδικότητες του τουρισμού δημιουργώντας επαγγελματίες οι οποίοι αναγνωρίζονται ως κορυφαίοι στο αντικείμενό τους.

Σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (υπενθυμίζουμε ότι η Σχολή ασχολείται αποκλειστικά με σπουδές που έχουν σχέση με τη μαγειρική και τις τουριστικές επιχειρήσεις) η εκπαίδευση των σπουδαστών συνδυάζει αρμονικά τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή παρακολούθηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των ωρών διδασκαλίας πραγματοποιούνται εξαιρετικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις της σχολής από έμπειρους καθηγητές αλλά και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Η επαγγελματική κατάρτιση στην εστίαση - εικόνα 3


Σε ό,τι αφορά την θεωρητική κατάρτιση τα μαθήματα που αποτελούν την διδακτέα ύλη των σπουδαστών είναι βασισμένα σε ειδική βιβλιογραφία υψηλού επιπέδου, εναρμονισμένη με τα διεθνεή επαγγελματικά δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την ποιότητα της εκπαίδευσης, είναι και η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού. Με γνωστά και καταξιωμένα ονόματα από τον χώρο της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής, της γευσιγνωσίας, του management και όλων των συναφών ειδικοτήτων δεν μένει καμία αμφιβολία τόσο για το γενικότερο επίπεδο εκπαίδευσης όσο και για τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της Σχολής.

Επανερχόμενοι στην τοποθέτησή μας σε ό,τι αφορά τις γνώσεις σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική επιτυχία και μετά τα όσα προσθέσαμε καταλήγουμε στο εξής: όσο μεγάλη και να είναι η αγάπη για τη μαγειρική, όσο ταλέντο και να υπάρχει, χωρίς τη γνώση που προσφέρει μία καταξιωμένη σχολή μαγειρικής, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ποτέ το επιθυμητό.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο: http://www.lemonde.edu.gr/

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
11/09/2025

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Στην Αργυρούπολη υπάρχει ένα κρεατάδικο-έκπληξη

Αν είσαι λάτρης του καλού κρέατος και ψάχνεις το επόμενο στέκι σου, το Medouli Chop House είναι ο προορισμός που πρέπει να δοκιμάσεις.

Τα φεστιβάλ γεύσης που κάνουν νοστιμότερο το φθινόπωρο στην Αθήνα

Πίτσες και cocktails, burgers και κρασιά, μουσικές και guests κάνουν λίγο πιο νόστιμο και ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα στην πόλη.

Τι είναι το 'Son Athens' που έρχεται σύντομα στην Ηλιούπολη

Ένα ιστορικό μαγαζί φεύγει, ένα σημαντικό new entry καταφθάνει για μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές των ΝΠ.