«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές

Το μουσικό μεζεδοπωλείο του Νέου Ηρακλείου, με γεύσεις εμπνευσμένες από διαχρονικούς σταθμούς της ελληνικής παράδοσης, γεμίζει την κομψή του σάλα με διάθεση χαλαρή, σε ρυθμούς φοιτητικούς.

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές

Σάββατο βράδυ και η κομψή, άνετη σάλα με τις ρετρό αναφορές, γεμάτη ως τα μπούνια με κοινό νεανικό, καλοντυμένο και κεφάτο, βουίζει από ζωηράδα υποδηλώνοντας εμφαντικά το target group ενός από τα δημοφιλέστερα μουσικά μεζεδοπωλεία του Νέου Ηρακλείου, που κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ αλλά και Κυριακή μεσημέρι κινείται σε ρυθμούς ρεμπέτικους κι εντεχνολαϊκούς. Καλοβαλμένος, upscale φοιτητόκοσμος δίνει παλμό νεανικό στο «Δισάκι» και δημιουργεί ένα απολαυστικό χωροχρονικό οξύμωρο, έτσι όπως μαζεύεται κάτω από καδραρισμένα κεντήματα, πολύχρωμες φλοκάτες, όμορφες παλιές γκραβούρες και τις απαραίτητες κουτάλες κρεμασμένες δίπλα στις προθήκες με τα περίτεχνα πορσελάνινα πιατάκια «της γιαγιάς».

Αυτήν την αύρα της έξω καρδιά συνάντησης παλιού και νέου αποπνέει και το μενού, με πιάτα εμπνευσμένα από διαχρονικούς σταθμούς της ελληνικής παράδοσης να συναντούν εδώ ένα καινούργιο βλέμμα: το κλασικό μαστέλο Χίου, για παράδειγμα, που σερβίρεται όμορφα ψημένο με χυμούς και αρώματα σε πλήρη διάταξη, παντρεύει το ιδιαίτερο γευστικό ταμπεραμέντο του με την αβρότητα που φέρνει στο πιάτο το πληθωρικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι, ενώ οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, σβησμένοι με ξίδι και αρωματισμένοι με δεντρολίβανο, χάρη στην ανεβασμένη αρμύρα τους, τραβάνε το ευκολόπιοτο κρασί που πηγαινοέρχεται στα τραπέζια.

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές - εικόνα 1

Αντίστοιχα τα σκιουφιχτά με σύγκλινο από τη Μάνη, bestseller του μερακλίδικου μενού, βάζουν αρώματα ορεσίβια να παίζουν με comfort υφές και γεύσεις στο δέσιμο της κρέμας και του μανιταριού. Η χειροποίητη παστουρμαδόπιτα, με φύλλο τραγανό και κασέρι μετρημένο, προσφέρει μπουκιά με διάρκεια και υφή, αν και θα βοηθιόταν από την τρυφερή σάρκα της φρέσκιας ντομάτας αντί για τη σάλτσα που προτιμάται εδώ.

Η αγάπη της κουζίνας για τη σχάρα εκφράζεται με τις value for money ποικιλίες κρεατικών, που ξεχειλίζουν από τις πιατέλες, ασφαλείς θαλασσινές επιλογές όπως το ριζότο θαλασσινών και το κριθαρότο με γαρίδες προσφέρουν λύσεις για τους μη κρεατοφάγους της παρέας, ενώ ο φιλικός κι εξυπηρετικός Σπύρος στο σέρβις είναι εξαιρετικός οδηγός για τις μαγειρευτές επιλογές που προστίθενται στο μενού ημέρας.

Μη σας ξεφύγουν

«Δισάκι»: Γεμάτο γεύσεις και πενιές - εικόνα 2

Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή...

...δροσερή και μυρωδάτη, με τη μελιτζάνα της χοντροκομμένη και τη γεύση της γεμάτη, βρίσκει στο καπνιστό σκουμπρί νότες πικάντικες, που αγκαλιάζει με τη γλύκα της η πιπεριά Φλωρίνης.

Πατάτες τηγανητές...

...με στάκα και αβγά μάτια, πιάτο πληθωρικό σε γεύσεις όσο και σε ποσότητα, φέρνει στο τραπέζι τη νοστιμιά της απλότητας στην πιο ρουστίκ και ατόφια εκδοχή της.

Συκώτι μοσχαρίσιο...

...σβησμένο με ξίδι, δεντρολίβανο και γλυκιά πάπρικα, έρχεται τρυφερό και νόστιμο στη μοσχομυριστή σαλτσούλα του και αποκαλύπτει όλη του τη γεύση αν το ζητήσετε λίγο λιγότερο ψημένο από το σύνηθες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Υπάρχουν λόγοι που κάνει 'θόρυβο' το νέο ιαπωνικό της Αθήνας

Η ξεχωριστή ιαπωνική κουζίνα του Σταμάτη Σκριάπα κάνει αίσιο ποδαρικό στο πολυαναμενόμενο "The Ilisian" που ανάβει σταδιακά τα φώτα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
07/02/2026

Γιατί δεν πρέπει να χάσεις το Athens Gastronomic Forum στην Τεχνόπολη

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να βρεθείς στο Γκάζι στις 9 και 10 Φεβρουαρίου και να παρακολουθήσεις το πρώτο διεθνές συνέδριο γαστρονομίας στην Ελλάδα.

Έρωτας "κάτω" από τα Αστέρια της Γλυφάδας

Το "Bungalow 7 γιορτάζει τον έρωτα σε περιβάλλον υψηλής αισθητικής προσφέροντας πιάτα που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης.

H θρυλική trattoria Trippa του Μιλάνου και ο Diego Rossi έρχονται στα Pharaoh Fire Nights

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ιταλικής γαστρονομίας και μια εμβληματική μιλανέζικη τρατορία -με το πιο δυσεύρετο τραπέζι στη χώρα- έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα και το Pharaoh, στις 16 Φεβρουαρίου.

Στα Πετράλωνα, για μια από τις πιο τίμιες γαστροταβέρνες της πόλης

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Η Σταυριανή Ζερβακάκου για ένα σέρβις στο ΜάνηΜάνη

Μάνη εις την τρίτη! Το ΜάνηΜάνη φιλοξενεί τη Σταυριανή Ζερβακάκου για μια βραδιά γεμάτη μανιάτικες γεύσεις, αυθεντικότητα και φουλ άρωμα τόπου.

Τι κάνει το Dorian ένα από τα πιο hot εστιατόρια του Λονδίνου;

Δοκιμάσαμε το μισελενάτο εστιατόριο του Notting Hill, όπου όλα τα πιάτα τρώγονται (κυρίως) με τα χέρια, και διαπιστώσαμε ότι η ραφινάτη πληθωρικότητα των premium γεύσεων που σερβίρει, είναι ένας μόνο από τους λόγους που το έχουν κάνει ένα από τα πιο δύσκολα reservations της βρετανικής μητρόπολης.