Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς

Η κλασική ταβέρνα της Αθήνας, μετά το πρώτο της κοκόρισμα στην Κυψέλη και τη στάση της στον Άλιμο, σερβίρει πλέον γεύσεις πληθωρικές και comfort στο Μεταξουργείο.

Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς

Ξεκίνησε το φλερτ με την Αθήνα υπό το φως των κεριών, στην Κυψέλη του ’82, τότε που ο νόμος περί εξοικονόμησης ενέργειας κατέβαζε ρολά στα νυχτερινά μαγαζιά το αργότερο στις 2 π.μ.: η λαχταριστή κοκορόσουπα έγινε το comfort food των μερακλήδων της πόλης και το στέκι του Νίκου Γρέβια εδραιώθηκε ως σημείο συνάντησης για το jet set της εποχής. Η φήμη τον ακολούθησε όταν έψαξε περιπέτειες στον Άλιμο και είναι ακόμη μαζί του τώρα που το «Αυγό» έχει βρει νέα «φωλιά» σε ένα εντυπωσιακό δίπατο της Πλατείας Αυδή, στο Μεταξουργείο, όπου τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών στους χοντρούς πέτρινους τοίχους αφηγούνται την ιστορία της πόλης.

Σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό χώρο δοκιμάσαμε γεύσεις απαράλλαχτες στην αγνότητά τους από τότε, αφού ήδη από τους μπελαλίδικους κολοκυθανθούς αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι γιαγιαδίστικες, comfort αναφορές της κουζίνας. Το απάκι, που σερβίρεται με ανθόμελο για να γλυκάνει την ατόφια καπνιστή του γεύση αλλά και θυμάρι για να σπάσει τη λιπαρή επίγευση, είναι ένα πιάτο πληθωρικό σε νοστιμάδα όσο και σε ποσότητα, ενώ η Σαλάτα του Κόκορα, με σύκο, μπαλσάμικο, ρόδι και ξινομυζήθρα να ανεβάζουν στροφές στη φρεσκάδα, είναι ένα απλόχερο και δροσερό ξεκίνημα.

Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς - εικόνα 1

Όσο για τις αλοιφές, εντοπίσαμε μια τυροκαυτερή που κρύβει φλογερές εκπλήξεις σε κάθε μπουκιά, ενώ από τα κυρίως πιάτα ο κόκορας με μακαρούνες αποδείχτηκε τόσο τρυφερός όσο και οι αναμνήσεις που κουβαλάει το μαγαζί. Το δε ομώνυμο του μαγαζιού πιάτο, με φιλέτο γεμιστό με τυρί και μπέικον, καλοπαναρισμένο και τηγανισμένο, και ύστερα σκεπασμένο από τη signature σάλτσα κρέμας και μυρωδικών, είναι ένα πιάτο-φαβορί για όσους θέλουν να επιστρέψουν στις γευστικές αναφορές προεφηβικής ανεμελιάς, τότε που ο δρόμος της απόλαυσης ήταν στρωμένος με τη γεύση της αβρότητας. Ωραία χρόνια...

Βάλτε στη μέση...

Το «Αυγό του Κόκορα» έχει γεύση παιδικής ανεμελιάς - εικόνα 2

...το Αυγό του Κόκορα

Στο πιάτο-υπογραφή του μαγαζιού, κάτω από την απλόχερη κρέμα και το τραγανό περίβλημα παναρισμένου κοκοροφιλέτου δεν κρύβονται μόνο τυρί και μπέικον αλλά και ο δρόμος προς μια αταβιστική γευστική ασφάλεια προεφηβικής ανεμελιάς.

...τους γεμιστούς κολοκυθανθούς

Μυρωδάτοι και μπελαλίδικοι, ξυπνούν με τη γιαγιαδίστικη, comfort γεύση τους παιδικές αναμνήσεις από ηλιόλουστα μεσημέρια στο χωριό, ενώ το ντιπ γιαουρτιού δίνει έξτρα δροσιά στα μυρωδικά.

...τη Σαλάτα του Κόκορα

Δροσερής ισορροπίας το ανάγνωσμα, με το σύκο να γλυκαίνει την αψάδα του μπαλσάμικου και την ξινομυζήθρα να ανταλλάσσει νότες δροσιάς με το ρόδι και το μαρούλι.

Περισσότερες πληροφορίες

Αυγό του Κόκκορα (Το)

Μυλλέρου 25 & Λεωνίδου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιορτάζουμε την αλλαγή του χρόνου στο Zappa με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Παραμονή Πρωτοχρονιάς διασκεδάζουμε και υποδεχόμαστε το 2026 στον νέο χώρο της Αίγλης Ζαππείου, το Zappa, με Special Guest DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/12/2025

Τι μας σερβίρουν αυτές τις γιορτές τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, μία λίστα με τα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αυτό το αρχοντικό εστιατόριο της Κηφισιάς άνοιξε πριν δυο χρόνια αλλά μοιάζει να ήταν πάντα εδώ

Στο γοητευτικό bistro - steakhouse, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης αντλεί από classics της μπιστρό παράδοσης για να συνθέσει καλοφαγική πρόταση με κύρια συστατικά την απλότητα και την απλόχερη νοστιμιά – εκείνη που δεν τσιγκουνεύεται την πληθωρικότητα ούτε σε γεύσεις, ούτε σε υλικά, ούτε και σε θερμίδες.

Το 'Αναψυκτήριο' φέρνει διαφορετική γεύση στη Γλυφάδα

Το νέο εστιατόριο των ΝΠ έχει νοσταλγική εσάνς, πανέμορφο χώρο και πιάτα γεμάτα οικεία νοστιμιά.

Rick's

Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της Κηφισιάς αντλεί έμπνευση από τα νεοϋορκέζικα steakhouses και τα μπολιάζει με πληθωρικές εκδοχές κλασικών της γαλλικής μπιστρό παράδοσης, σε ένα καλοφαγικό μιξ που γοητεύει με την θέρμη και την ατμόσφαιρά του.

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.