Οι ειδικοί της ψαροφαγίας από το μαριδάκι στο σεβίτσε

Ετοιμάσαμε ένα μεγάλο αφιέρωμα ειδικά για τους οπαδούς της ψαροφαγίας, που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην πόλη, από το κέντρο και τις παραλίες μέχρι τα βόρεια προάστια και τις πλαγιές της Πεντέλης.

Οι ειδικοί της ψαροφαγίας από το μαριδάκι στο σεβίτσε

Ευτυχώς που το κεφάλαιο της ψαροφαγίας σε μια χώρα όπως η δική μας δεν έχει απλώς αμέτρητες σελίδες, αλλά συνεχίζει να γράφεται σπαρταριστό, συναρπαστικό και με καλά αντανακλαστικά στις επιταγές των καιρών. Σίγουρα μια βόλτα στις εμβληματικές μας ψαροπιάτσες πάνω στη ραχοκοκαλιά της αθηναϊκής ριβιέρας αλλά και στο Μικρολίμανο –με την πολυπόθητη ανάπλαση επιτέλους σε καλό δρόμο– ούτε έχασε ούτε και θα χάσει ποτέ τη χάρη της, προσφέροντας την πεμπτουσία μιας θαλασσινής εξόδου όπως την εγγυώνται μαγαζιά-θεσμοί και ονόματα βαριά σαν ιστορία.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, έχει αποδειχτεί πως θάλασσα (ή έστω τα εκλεκτά της καλούδια) βρίσκουμε ακόμη κι εκεί που δεν το περιμένουμε. Από τα βόρεια προάστια και τις πλαγιές της Πεντέλης μέχρι τις πιο κεντρικές περιοχές –από το Ιστορικό Κέντρο και το Παγκράτι μέχρι το Κολωνάκι και το Γκάζι–, υφαίνονται πλέον θαλασσινά σενάρια προς πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Ναι, οι κάθε λογής ταπεινοί ιχθύες και τα πολύ όμορφα μαγαζιά που επενδύουν σε αυτούς, κάνοντας την ψαρο-έξοδό μας εύκολη υπόθεση, παραμένουν τάση δυνατή, όμως το πράγμα δεν μένει εκεί. Μας αρέσει λ.χ. που από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα μαγαζιά βλέπουμε τους μαγείρους να πειραματίζονται δημιουργικά και να προτείνουν πρωτότυπες συνταγές θαλασσινής κουζίνας με δυνατό ελληνικό χρώμα. Μας αρέσει ακόμη που όλο και πιο συχνά πλέον κόβουν και ράβουν το φρέσκο ψάρι στα μέτρα μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να το απολαύσουμε από ωμό (ταρτάρ, καρπάτσιο και λοιπές εκφάνσεις της rare κουλτούρας) μέχρι μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους.

Οι ειδικοί της ψαροφαγίας από το μαριδάκι στο σεβίτσε - εικόνα 1

Δεν θα πούμε επίσης ποτέ «όχι» σε εκείνους τους μερακλήδες που καπνίζουν και παστώνουν οι ίδιοι, για να δημιουργήσουν εκλεκτούς και προχωρημένους τσιπουρομεζέδες. Ναι, η συναρπαστική γεύση της θάλασσας, εκείνη που μας παίρνει μακριά από τη στεριά, έχει πολλά πρόσωπα, πράγμα που θα διαπιστώσετε και στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε και θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
05/09/2025

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

Blue Door Taverna: Η ψυχή της κρητικής φιλοξενίας στην Ελούντα

Η ταβέρνα που ζωντανεύει την παράδοση ενός παλιού ψαρόσπιτου και μεταμορφώνεται σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου η κρητική κουζίνα, η φιλοξενία και η θάλασσα γίνονται μία εμπειρία.